14 maijs, 2009

SINGLI - Ceturtdiena, 14.maijs

Šodien vēl seši singli pievienojas 11.maija nedēļas singlu sarakstam. Turklāt četri(!) no tiem droši var pretendēt uz mēneša topu!

1)The Prodigy - "Warrior's Dance" [Take Me To The Hospital; 11/05/2009]
AMG rating: 8/10


The Prodigy
IR ATPAKAĻ! Pēc daudziem gadiem šis singls atkal ir tas The Prodigy, kas spēj ne tikai priecēt kājas (lasi - var kārtīgi izārdīties deju zālē), bet arī sniedz ļoti patīkamu vielu ausīm. Jau pēc pirmās jaunā albuma "Invaders Must Die" noklausīšanās reizes tieši šo atzinu par plates lielāko pērli. Starp citu, albums joprojām stabili turas gada albumu labāko desmitniekā...

"Warrior's Dance", kā lasīju intervijā ar grupas dalībniekiem, arī ir viena no jaunā albuma atslēgām. Tieši pēc šī skaņdarba pabeigšanas esot viegli padevies visa albuma ieraksta process, kas sākumā šķita grūts un sarežģīts. Laiems Houlets esot baidījies atgriezties pie 90'to gadu sākuma skaņas, tapēc laikam jāsaka milzīgs paldies Kītam Flintam, kurš grupas dziesmu autoru iedrošinājis nebaidīties izmantot skaņas, "kas pieder Houletam".

Tipisks agrīno 90'to gadu acid house un rave kausējums, pozitīvs, enerģisks un dejojams, ar perfektu vokālo semplu no Final Cut apvienības gabala "Take Me Away". Vēl šajā skaņdarbā izmantots Addis Posse "Let The Warriors Dance" sempls, no kura tad laikam cēlies arī dziesmas nosaukums. EKSPLOZĪVI un POZITĪVI vienlaikus!

Fantastiska The Prodigy performance Oxygene festivālā:



2)Passion Pit - "The Reeling" [Columbia; 11/05/2009]
AMG rating: 7/10

Tikpat mierīgi kādā 90'to gadu rave mūzikas izlasē varētu ievietoties arī šis singls - amerikāņu kvintets Passion Pit ar līderi Maiklu Angelakosu priekšgalā. Tiesa gan, šī apvienība izveidojās vien 2007.gadā.

Grupa pie apvāršņa parādījās pagājušā gada rudenī, kad iznāca kritiķu ļoti slavētais EP "Chunk of Changes". Interesanti, ka šīs piecas dziesmas, kas atrodamas mazajā platē Maikls Angelakos sākotnēji bija sacerējis kā dāvanu savai meitenei Valentīna dienā. Patiešām interesanti, un es šīs meitenes vietā būtu īpaši laimīgs, jo "Chunk of Changes" nav ne smakas no sentimentālām balādēm vai siekalainiem tekstiem. Tā vietā tur var atrast savdabīgu un mūsdienīgu elektronisko mūziku, kas pat sākotnēji man šķita par grūti sagremojamu. Laikam jau mums ar šo meiteni ir atšķirīgas gaumes, jo nu jau no Angelakosa viņa ir izšķīrusies...

Jau nākamnedēļ veikalu plauktos nonāks Passion Pit ilgi gaidītais debijas albums "Manners". Piebildīšu, ka jau šobrīd esmu saņēmis ļoti cildinošas atsauksmes par šo ierakstu, tapēc ar lielu nepacietību gaidu nākamo nedēļu. Kā pierādījums tam, ka šajā albumā vismaz KAUT KAS būs, kalpo šis singls - viena no patīkamākajām vēsmām šajā mēnesī indie/electronica novirzienā, kas šajās dienās ir tik pārblīvēts ar talantīgiem un ne tik talantīgiem māksliniekiem.




3)Tiga - "Shoes" [Different; 11/05/2009]
AMG rating: 7/10

Turpinot šīs dienas elektroniskās mūzikas un deju mūzikas apskatu (joks, protams, šis ir SINGLU apskats!), nonākam pie vēl viena lieliska AMG jaunuma. Ar jaunu singlu un arī albumu ("Ciao!" - iznāca šonedēļ un noteikti noklausīšos šo albumu vakarā!) atgriežas kanādiešu dīdžejs un producents Tiga.

Tigu mēs visvairāk atceramies no leģendārā 2002.gada, kad duetā ar Zyntherius (Jori Hulkonenu) tapa neatkārtojamā, spokainā versija par 80'to gadu klasiku - "Sunglasses At Night". Tolaik šī dziesma izcīnīja 1.vietu AMG topā, turklāt ierindojās arī ļoti augstajā 14.vietā gada topā.

Pēc tam sekoja neliela klusuma pauze, kuru pārtrauca vairāki lieliski singli 2004. un 2005.gadā (piemēram, "Pleasure From The Bass" un "Louder Than Bomb"). Galu galā, 2006.gadā Tiga beidzot izdeva arī savu pirmo albumu - "Sexor", kas no deju mūzikas ekspertiem izpelnījās labus vārdus.

Tagad klajā nācis otrais Tigas albums, un jau atkal mūzikas kritiķi kanādieša veikumu vērtē atzinīgi, redzēs, ko par to teiks AMG... :-) Pirmais singls, katrā ziņā ir klasisks Tiga visās viņa labākajās izpausmēs. Starp citu, gabals tapis sadarbībā ar mums labi zināmo beļģu dance-punk duetu Soulwax.




4)The Big Pink - "Velvet" [4AD; 20/04/2009]
AMG rating: 7/10

Visbeidzot, lai neliktos, ka šis tiešām ir deju mūzikas apskats vai ka Žagars ir sadzēries enerģijas dzērienus un vēlas tikai dejot, viens nomierinošs un relaksējošs skaņdarbs, par kuru gan nedaudz jau Jums pastāstīju aizvakar.

The Big Pink ir vēl vieni šī gada debitanti no Londonas. Ja pareizi saprotu, tad debijas singls šim duetam ("Too Young To Love") iznāca pērn, savukārt "Velvet" varētu dēvēt par The Big Pink lielo izraušanos. Jeb pareizāk - CERAMS, to varēs tā dēvēt. Pitchforkmedia ļoti slavēja Gang Gang Dance remiksu šim singlam, bet AMG vēlas uzsvērt tieši oriģinālu. Kaut kas gaisīgs un dvēselisks staro no šīs dziesmas, turklāt tā ārkārtīgi atgādina Animal Collective labākos darbus.




Vēl šodien:

5)Tommy Sparks - "She's Got Me Dancing" [Island; 27/04/2009]
AMG rating: 6/10
***
6)Sky Larkin - "Antibodies" [Universal; 11/05/2009]
AMG rating: 6/10
***

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru