17 augusts, 2010

Otrdiena, 17.augusts

Sveiciens jaunā nedēļā!

Tāds mazliet novēlots šonedēļ tas sveiciens, – vien otrdienā – tomēr arī tā ir labi, ja salīdzina ar vakardienu, kad nevarēju pagriezt galvu ne pa labi, ne pa kreisi, ne uz augšu, ne uz leju. Sestdienas vakarā Muse DVD „HAARP” skatīšanās (nafig vispār vajadzēja lūrēt divus gadus atskatītu koncertu, kurš man ir jau apnicis?!) beidzās ar nelāgu muguras sagriešanu, kā rezultātā svētdien pat no gultas nevarēju piecelties... Nekas nav patīkamāks par pārejošām muguras sāpēm, ja nu vienīgi pārejošas galvas sāpes. Tāpēc šodien jau jūtos salīdzinoši skaisti.

Savā ziņā skaisti, bet savā – biedējoši ir skatīties uz šonedēļ iznākušo singlu sarakstu. Gribat, pasaukšu grupu nosaukumus? !!!, Flying Lotus, Holy Fuck, Klaxons, The Chemical Brothers, The Drums, Vampire Weekend... Centīgākie AMGmusic lasītāji šos vārdus atpazīs arī nakts vidū. Tas vēl būtu sīkums, bet puse no šo izpildītāju jaunajiem singliem ir vienlaikus arī viņu labākās dziesmas šogad. Vēl nepietiek? Ok, ir mums vēl pāris grupas, kas līdz šim nav varējuši lepoties ar sasniegumiem AMGmusic, bet kas tieši šonedēļ, NOLĀDĒTS, saņemas izdot savus labākos karjeras darbus. Pat Bloc Party solists Kele, kura debijas solo albums lielā mērā ir lidināms miskastē, tieši šonedēļ izdevis vienīgo(!) albuma dziesmu, kura pelnījusi uzslavas! Uhh.... Smaga man tā nedēļas nogale būs, smaga.

Bet par to visu lasīsit piektdien, kad, kā jau ierasts, AMGmusic cels galdā Nedēļas Singlu Apskatu. Šodien – par šodienas aktualitātēm. Jauns Manic Street Preachers skaņdarbs, lielisks Gold Panda MP3, ģeniāls videoklips no Yeasayer un noslēgumā ielūkosimies atkal AMGmusic vēsturē – šoreiz paklausīsimies lielāko hītu akurāt pirms pieciem gadiem.


HOTTEST NEW TRACK:

Manic Street Preachers – „I’m Leaving You For Solitude” [Columbia]
(available as a free download)


Šorīt savus fanus iepriecinājusi Velsas apvienība Manic Street Preachers, kuras plašais piekritēju pulks ir labi pārstāvēts arī Latvijā. 27.septembrī grupa laidīs klajā savu jubilejas – desmito – studijas albumu, kuru divas nedēļas pirms tam ieskandinās jaunākais singls „(It’s Not War) Just The End Of Love”.

Acīmredzot, ieraksta procesā ir arī pāri palikušās dziesmas. Negribu aizvainot nevienu Manic Street Preachers fanu Latvijā, bet šī dziesma „I’m Leaving You For Solitude” pēc tādas – pāri palikušas – arī izklausās. Lielākais dziesmas pluss – tā ir ļoti ērti un labā kvalitātē dabūjama par velti MP3 formātā.

Pārāk gan ieteiktu mūzikas mīļotājiem nesacerēties, jo arī oficiālais pirmais singls „Just The End Of Love” nav nekas diži labāks. Tā vien rādās, ka MSP pērnā gada intervijās paustais „nākošais albums būs domāts masām” būs izrādījies patiess. Masu produkts, kas, ja atskaita līdz kaulam pazīstamo Džeimsa Dīna Bredfīlda balsi, ne ar ko neatšķiras no tūkstošiem citu šādā stilā spēlējošu britu grupu. Tādiem dinozauriem kā Manic Street Preachers tas NAV un NEVAR BŪT kompliments.



TODAY’S FREE MP3:

Gold Panda – „Snow & Taxi” [Ghostly]
(free download)



Ja arī Jums pie sirds īpaši negāja šīs dienas Hottest Track, tad jaunākais Gold Panda skaņdarbs noteikti neliks vilties. Godīgi sakot, biju lielā nesaprašanā, kad gada sākumā britu raidsabiedrība BBC šo jaunieti izcēla kā vienu no potenciāli lielākajām 2010.gada jaunajām zvaigznēm mūzikā, iekļaujot viņu slavenajā „Sound of 2010” sarakstā. Negāja man pie sirds ne Gold Panda 2009.gadā izlaistās plates, tāpat kā neiepriecināja arī singls „You” šogad, ar ko Gold Panda debitēja AMGmusic, maijā paliekot ārpus labāko divdesmitnieka.

Nu jau skaitāmas nedēļas palikušas līdz beidzot dienas gaismu ieraudzīs Gold Panda debijas albums „Lucky Shiner”, no kura tagad talantīgais producents par velti piedāvā skaņdarbu „Snow & Taxi”. Atšķirībā no skaņas ziņā pieblīvētā un mazliet pat uzmācībā „You”, šoreiz Gold Panda piedāvā ārkārtīgi gaisīgu, vieglu, tīri instrumentālu skaņdarbu, kura lielākais pluss ir debešķīgās zvaniņu skaņas komplektā ar ritmisku dubstep piesitienu. Nudien skaisti!



DIENAS VIDEO PRIEKS:

Yeasayer – „Madder Red” [Secretly Canadian]

Šis ir KAUT KAS! Jau pagājušajā gadā ļoti sajūsminājos par Yeasayer videoklipu, tolaik vēl tikai gaidāmās otrās studijas plates pirmajam singlam „Ambling Alp”. Nedaudz biju vīlies, kad AMGmusic Video Guru Ieva šo klipu neiekļāva spēcīgāko pieciniekā (lai gan jāpiekrīt viņai – pieci iekļuvušie tik tiešām bija tobrīd labākie!), bet domājams, ka 2010.gadā beidzot pavisam pelnīti Yeasayer vārdu šajā kategorijā atradīsim.

Jaunais klips, kurā galvenajā (es gan teiktu – OTRAJĀ galvenajā) lomā ir aktrise Kristena Bella, ir vai nu ļoti, ļoti skumjš, vai ļoti, ļoti smieklīgs – tas jau būs atkarīgs no Jūsu humora izjūtas un tā, vai dzīvē ir nācies saskarties ar mīļotā mājdzīvnieciņa traģisku zaudēšanu. Katrā ziņā par tā tēla, ko pat grūti aprakstīt, izdomu un izveidi jau vien klipa režisors, zviedrs Andreass Nilsons (iepriekš veidojis klipus ļoti daudzām mūzikas zvaigznēm, Fever Ray, Depeche Mode un MGMT ieskaitot) pelnījis vismaz pāris zvaigznītes.

Kas attiecas uz pašu dziesmu un vispār Yeasayer – jā, es joprojām albumu „Odd Blood” uzskatu par vienu no šī gada spēcīgākajiem ripuļiem, un, jā, dziesma „Madder Red” manā skatījumā joprojām ir viens no albuma lielākajiem hailaitiem, kopā ar iepriekšējo singlu „O.N.E.”. „Madder Red” singla formātā iznāks septembra sākumā.



THREE FOR THE WEEKEND:

Tā kā šodien nesanāca laiks īsti paklausīties nevienu albumu, apmainīsim ierastās sadaļas vietām. Šodien piedāvāšu trīs, manuprāt, labākos deju skaņdarbus nedēļas nogales ballītei, bet rīt parunāsim par šonedēļ iznākušajām ilgspēlējošajām platēm.

Hot Chip - Brothers (Caribou Remix) [EMI]
(from „We Have Remixes” EP, out in September)


Principā jau šim bija jābūt Dienas Karstākajam Ierakstam. Viens no šī gada aktuālākajiem elektroniskās mūzikas pārstāvjiem – kanādiešu mūziķis Caribou – izveido remiksu... vienai no šī gada aktuālākajām elektroniskās mūzikas grupām – Hot Chip. Izpaliek arī šādās reizēs nereti sastopamā vilšanās – mikss ir sanācis pat ļoti gaumīgs - tipiskā Caribou manierē, saglabājot arī Hot Chip oriģināla auru.

Šo remiksu, kopā ar vēl trim citiem, meklējiet no septembra veikalos iepakojumā ar nosaukumu Hot Chip – „We Have Remixes” EP.


Vampire Weekend – „White Sky” (Jaxx Club Mix) [XL Records]
(from „White Sky” digital single, out now)


Savukārt šis ir jau īsts jumtu rāvējs piektdienas vakaros! Par to pārliecinājos pirms nepilnas nedēļas savām ausīm. Teicams Basement Jaxx rīmeiks Vampire Weekend jaunākajam singlam, kurš, starp citu, ir viens no tiem neskaitāmajiem skaņdarbiem, kas pretendē uz šīs Nedēļas Singla statusu. Vampire Weekend bezbēdīgā jautrība un naivais vasarīgums komplektā ar Basement Jaxx spēcīgajiem basiem – tas strādā!


Pryda – „Niton” (original mix) [Pryda]
(from „Niton/Vega” 12’’ vinyl, out now)


Savukārt šis ir mans pēdējo nedēļu pārsteigums house mūzikas lauciņā. Ik pa laikam, aiz pieraduma, noklausos arī tādu house producentu plates, kas izdeva kvalitatīvus ierakstus pirms pieciem/sešiem gadiem, bet pēdējos gados liek vilties. Šoreiz par patīkamu pārsteigumu parūpējies zviedru pazīstamais skaņu vīrs Ēriks Pridzs jeb Pryda. Nudien masīvi un eksplodējoši!



AMGmusic’s CLASSIC HIT FROM 2005:

Babyshambles – „Fuck Forever”

Release date: 15/08/2005
Label: Rough Trade
AMG rating: 10/10


Pirms nedēļas ielūkojāmies desmit gadus vecos notikumos AMGmusic, nākošnedēļ paklausīsimies lielāko hītu pirms gada, bet tagad laiks 2005.gada himnai. Jā, HIMNAI.

Es pat nezinu, ko vēl pastāstīt par „Fuck Forever”. Stāstīt AMGmusic kontekstā par šo dziesmu būtu tas pats, kas pieteikt The Beatles, un stāstīt, cik šī grupa ir slavena un, kā tā radusies. Nē, tam ir domātas vēstures grāmatas un seni blogu ieraksti.

Tā kā amgmusic.blogspot.com toreiz vēl nebija, vien piebildīšu trīs galvenos faktus:

1)Šis bija Babyshambles otrais singls, izdots laikā, kad grupas līderis joprojām bija skandalozākā persona Lielbritānijā un viņa epopejas ar heroīnu un kokaīnu tikai uzņēma apgriezienus. Šis singls tika izdots laikā, kad Dohertijs bija KULTA figūra AMGmusic.

2)”Fuck Forever” uzsāka Babyshambles dziesmu #1 sēriju. Šim singlam sekoja vēl četri(!) pēc kārtas(!!) singli, kas izcīnīja 1.vietu AMGmusic mēneša topos laika posmā no 2005.gada Augusta līdz 2007.gada Septembrim. „Fuck Forever” gan vienalga uzskatāms par grupas lielāko sasniegumu, jo izcīnīja arī 5.vietu 2005. Gada Topā, kā arī pamanījās iekļūt 3.vietā visas DESMITGADES topā.* (aut. piez. zemāk)

3)”Fuck Forever” 2005.gada nogalē un 2006.gada pavasarī – vienā no maniem personīgi trakākajiem dzīves posmiem – šī bija viennozīmīgi spēlētākā dziesma AMGmusic. Ar šo skaņdarbu gan sākās, gan beidzās, gan savu kulmināciju sasniedza L-57 ballītes. Domāju, ka tuvākā kilometra rādiusā šo dziesmu no galvas zināja visi mani kaimiņi. Tāpat kā viņi noteikti zināja to, ka nakts laikā dziesma atskanēs vēl vismaz trīs reizes. ;)

AMGmusic nav iedomājams bez „Fuck Forever”. Eh, atmiņas... Laikam viens šampanietis par godu piecu gadu jubilejai ir jāattaisa!


* Zemāka vieta gada topā nekā desmitgades topā izskaidrojama ar jau pieminēto faktu – „Fuck Forever” vislielāko haipu un spēcīgāko ietekmi L-57 tusiņos izsauca tieši 2006.gada sākumā, kad 2005.gada tops jau bija izveidots. ;) Tā gadās kādreiz.

Tiekamies jau rīt! Veiksmīgi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru