09 aprīlis, 2010

ALBUMS: Laura Marling - "I Speak Because I Can"

Laura Marling– „I Speak Because I Can”

Release date: 22/03/2010
Label: Virgin
AMG rating: 8/10


Joprojām tikai divdesmit gadus jaunā Anglijas folkmūzikas uzlecošā zvaigzne Laura Mārlinga savā otrajā studijas albumā izklausās vēl pārliecinošāk nekā debijas ierakstā pirms diviem gadiem („Alas, I Cannot Swim” – AMGmusic vērtējums – 6/10). Jau tad astoņpadsmit gadīgā meitene visus pārsteidza ar pieaugušiem tekstiem un nobriedušu skanējumu (albums tika pat nominēts tā gada Mercury Music Prize). Gribētos teikt, ka „I Speak Because I Can” Laura ir ne tikai saglabājusi pozitīvākās debijas albuma iezīmes, bet arī pielikusi dziesmu sacerēšanā. Iespējams pie vainas izjukušās attiecības ar Noah and the Whale līderi Čārliju Finku, kurš, starp citu, bija Mārlingas pirmā albuma producents.

„I Speak Because I Can” producējis Ītans Džonss, kas plašāk pazīstams kā ilggadējs Kings Of Leon producents. Albums joprojām balstīts uz akustiskās ģitāras pavadījumā izpildītām intīmām folk dziesmiņām, taču šeit jau daudz vairāk ieskanas tādi instrumenti kā vijole, klavieres, bandžo... Turklāt arī Mārlingas balss šķiet kļuvusi nobriedušāka, varbūt nedaudz nobružātāka. Katrā ziņā noteikti ne tāda, kāda parasti ir knapi 20 gadus vecai meitenei.

Laura Marling

Arī šis albums joprojām nepiedāvā viscaur neaizmirstamu un oriģinālu ceļojumu (piekritīšu kādam mūzikas kritiķim, ka Lauras dziesmu radīšanas talants pagaidām netiek līdzi viņas balss un izpildījuma lieliskumam), taču atsevišķi „I Speak Because I Can” skaņdarbi liktu lepoties pat Fleet Foxes vīriem. No labākajiem skaņdarbiem gribētos izcelt austrumnieciskās noskaņās ieturēto „Alpha Shallows” un smeldzīgi melanholisko „Hope in the Air” („No hope in the air / No hope in the water / Not even for me / Your last serving daughter”).

Jebkurā gadījumā šis ir pagaidām pārliecinoši labākais 2010.gada folkmūzikas albums, lai ko man necenstos iestāstīt daudzie Džoannas Ņūsomas cienītāji. Noteikti iesaku arī AMGmusic lasītājiem! Nenožēlosit!


Mans albuma favorīts - "Hope In The Air":

Albuma pirmais singls "Devil's Spoke":

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru