09 aprīlis, 2010

MARTA ALBUMU TOP 5

MĒNEŠA ALBUMU TOP 5

1. LAURA MARLING – „I Speak Because I Can”
Release date: 22/03/2010
Label: Virgin
AMG rating: 8/10


Joprojām tikai divdesmit gadus jaunā Anglijas folkmūzikas uzlecošā zvaigzne Laura Mārlinga savā otrajā studijas albumā izklausās vēl pārliecinošāk nekā debijas ierakstā pirms diviem gadiem („Alas, I Cannot Swim” – AMGmusic vērtējums – 6/10). Jau tad astoņpadsmit gadīgā meitene visus pārsteidza ar nobriedušiem tekstiem un nobriedušu skanējumu (albums tika pat nominēts tā gada Mercury Music Prize), gribētos teikt, ka „I Speak Because I Can” Laura ir ne tikai saglabājusi pozitīvākās debijas albuma iezīmes, bet arī pielikusi dziesmu sacerēšanā.

Plašāks albuma apraksts šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/04/albums-laura-marling-i-speak-because-i.html


2. BONOBO – „Black Sands”
Release date: 29/03/2010
Label: Ninja Tune
AMG rating: 8/10


Par pagaidām gada spožāko nakts mūzikas vai t.s. „atslodzes mūzikas” albumu parūpējies britu dīdžejs un producents Saimons Grīns aka Bonobo, kurš šomēnes laida klajā savu ceturto studijas ierakstu „Black Sands”. Teicams trip-hop savienojums ar nu-jazz, ambient un downtempo mūziku. Elektroniskā mūzika reti kad skan tik sabalansēti kopā ar stīgu un pūšamajiem instrumentiem kā „Black Sands”. Vērts atzīmēt arī pasakaino dziedātājas Andreijas Trianas vokālu trijos albuma skaņdarbos, ieskaitot šobrīd aktuālajā singlā „Eyesdown” (20.vieta marta AMGmusic Top 20).



3. DUM DUM GIRLS – „I Will Be”
Release date: 29/03/2010
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10

Meiteņu atbilde uz pagājušā gada puišu grupas Girls iznācienu – aptuveni tādas ir pirmās emocijas, kas rodas, klausoties Dum Dum Girls debijas albumu „I Will Be”. Kristīnes Gandredas jeb Dee Dee vadītais amerikāņu meiteņu lo-fi kolektīvs piedāvā ļoti enerģisku un pavasarīgi saulainu, pancīgu, tikai nepilnu pusstundu garu albumu, kurā netrūkst nebēdnīgi aizrautīgu un lipīgu lo-fi / 60’s pop skaņdarbu. Noteikti atzīmējami arī Dum Dum Girls albuma lēnākie numuri – „Blank Girl” un plati noslēdzošā Sony & Cher „Baby Don’t Go” kaverversija.



4. NEW YOUNG PONY CLUB – „The Optimist”
Release date: 08/03/2010
Label: The Numbers
AMG rating: 7/10

Kamēr The Klaxons vēl tikai gatavojas piedāvāt savu otro studijas albumu, kas top nu jau vairāk kā divus gadus, citi, tā dēvētie, 2006.gada nu-rave absolventi – New Young Pony Club no Londonas – ir klāt ar turpinājumu savam 2007.gada debijas albumam „Fantastic Playroom”. Kā absolūts pretpols debijas albumam, „The Optimist” piedāvā daudz dziļāku un tumšāku noskaņu, kurā dauzonīgās pop dziesmiņas ir nomainītas ar skarbākiem electro-indie sacerējumiem, kas noskaņas ziņā kaut kur sajaucas pat ar 80’to gadu post-punk mūziku un pārliecību. Protams, arī šeit ir saglabātas dziļas elektroniskās mūzikas ietekmes, taču „The Optimist” tās garšo pilnīgi savādāk.

Plašāks albuma apraksts šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/03/albums-new-young-pony-club-optimist.html


5. GORILLAZ – „Plastic Beach”
Release date: 08/03/2010
Label: EMI
AMG rating: 7/10

No visas sirds pagājušajā vasarā izspēlējies un iztrakojies nu jau teju vai leģendāros koncertos kopā ar saviem senajiem cīņu biedriem grupā Blur, Deimons Olbērns pēc piecu gadu pārtraukuma piedāvā trešo Gorillaz albumu, kurā jau atkal netrūkst vesels lērums dažādu viesmākslinieku, turklāt šoreiz ne tikai no hip-hop izpildītāju vidus.

Bez reperiem Snoop Dogg, Mos Def, Bashy un Kano šeit sastapsities arī ar Super Furry Animals līderi Grifu Rīsu, leģendārajiem Lū Rīdu un Miku Džounsu, The Fall līderi Marku E Smitu un zviedru synthpop apvienību Little Dragon, kuras vokālistes Jukimi Nagano izpildītie skaņdarbi vismaz man ir vistīkamākie platē. Kopā ar lielisko pirmo singlu „Stylo” un vienkārši nepārspējamo šedevru „Rhinestone Eyes” – vienu no retajiem albuma skaņdarbiem, kurā iztikts bez viesu palīdzības.

Visā visumā es nepiekristu, ka šis saucams par labāko Gorillaz albumu, kā to uzsver dažs labs pazīstams mūzikas kritiķis, bet albums noteikti ir labs popmūzikas paraugs, kurš, neskatoties uz daudzo un dažādo viesmākslinieku klātbūtnes, atstāj patīkamu un pārdomātu koncepta albuma iespaidu. Olbērns laikam ir pārāk talantīgs mūziķis, lai kādreiz liktu vilties.



VĒL ŠOMĒNES TIKA IZVĒRTĒTI:

Gonjaufi – „A Sufi And A Killer” [Warp Records]
AMG rating: 7/10

The Besnard Lakes – „The Besnard Lakes Are The Roaring Night” [Jagjaguwar]
AMG rating: 7/10

Errors - „Come Down With Me” [Rock Action]
AMG rating: 7/10

Groove Armada – „Black Light” [Ministry of Pies]
AMG rating: 7/10

Wooden Shjips – „Vol. 2” [Sick Thirst]
AMG rating: 7/10

Broken Bells – „Broken Bells” [Sony]
AMG rating: 6/10

Shy Child – „Liquid Love” [Wall of Sound]
AMG rating: 6/10

Liars – „Sisterworld” [Mute Records]
AMG rating: 6/10

Joanna Newsom – „Have One On Me” [Drag City]
AMG rating: 6/10

The Delta Mirror – „Machines That Listen”
AMG rating: 6/10

The Morning Benders – „Big Echo” [Rough Trade]
AMG rating: 6/10

Apparatjik – „We Are Here” [Meta Merge Un Recordings]
AMG rating: 6/10

Bright Eyes & Neva Dinova – „One Jug Of Wine, Two Vessels” [Saddle Creek]
AMG rating: 5/10

Archie Bronson Outfit – „Coconut” [Domino]
AMG rating: 5/10

Fang Isladn – „Fang Island” [Sargent House]
AMG rating: 5/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru