20 oktobris, 2010

CLASSIC HIT: Modjo – Lady (hear me tonight)

CLASSIC HIT FROM 2000:

Modjo – „Lady (hear me tonight) [MCA; 2000]

Vai dieniņ, kā man patīk šīs „Klasiskā Hīta” sadaļas, it īpaši tās, kurās runājam par desmit gadus vecām dziesmām! Ataust atmiņā dažādas jaukas ainiņas, notikumi, cilvēki... Arī ar šā apskata dziesmu saistās pat ļoti konkrētas atmiņas, kurās figurē konkrēti cilvēki, konkrēti dzīvokļi un konkrēti kasešu atskaņotāji. Diez tas (pozitīvi sentimentālas atmiņas) tā būs visu mūžu vai tikai, kamēr desmit gadu veca vēsture vēl sakritīs ar naivās jaunības posmu?

Lai nu kā tur arī nebūtu, atgriežamies pie dziesmas. Kā jau minēju pirms mēneša, 2000.gada rudenī joprojām AMGmusic visaktuālākā bija vieglā deju mūzika, kas robežojās ar popmūziku. Daudz jau esmu stāstījis jaunākai paaudzei, ka tai laikā internetā nevarēja atrast visu, kas vien ienāk prātā, un AMGmusic galvenais ietekmes avots bija Lielbritānijas Singlu Top 40. Jā, lai cik tas briesmīgi neizklausītos, ņemot vērā to, kāds britu tops izskatās un izklausās šobrīd, tā tik tiešām bija. Bet tie bija citi laiki un arī britu topā varēja atrast pa viena otrai pērlei.

Ar to gan es negribu apgalvot, ka Modjo milzu hīts „Lady (hear me tonight)” būtu kāda izcila mūzikas pērle. Toties tas bija singls, kas man iepatikās jau no pirmās noklausīšanās reizes, turklāt – man par lielu prieku toreiz – iepatikās arī daudziem citiem cilvēkiem, kā rezultātā dziesma Lielbritānijā veselas divas nedēļas pavadīja 1.vietā jeb bija pirktākais singls Apvienotajā Karalistē. Līdzīgus un pat vēl lielākus panākumus „Lady” guva arī pārējā Eiropā un pat Amerikas Savienotajās Valstīs.

Franču house, pop un nu-disco mūzikas dueta sastāvā darbojās Romāns Tranšārs un Jans Destanjols. Pirmais bija pārliecināts house mūzikas cienītājs, kura elku vidū tai laikā bija Īens Pūlijs, DJ Sneak un Daft Punk, kamēr Destanjols, jau kopš bērnības mācījies spēlēt vairākus mūzikas instrumentus, klarneti un flautu ieskaitot, vairāk aizrāvās ar popmūziku un r’n’b. Kā raksta vēstures grāmatas, abi iepazinās 1998.gadā, un Modjo projekts tai brīdi bija dzimis.

Jāpiebilst, ka „Lady (hear me tonight)” tā arī palika viņu vienīgais hīts, turklāt dziesma, kā zināms, ir balstīta uz Chic kompozīcijas „Soup For One” ģitāras sempliem. Līdz ar to var teikt, ka ar oriģināldarbiem abiem jaunajiem francūžiem nevedās – nedz sekojošais singls „Chillin”, ne arī debijas albums „Modjo” gadu vēlāk īpašu interesi vairs neizsauca kā no masām, tā arī no mūzikas preses.

Lai arī šobrīd man jau DAUDZ vairāk patīk pieminētais Chic 1982.gada skaņdarbs „Soup For One” (atrodams tāda paša nosaukuma filmas skaņu celiņā), Modjo „Lady (hear me tonight)”, protams, dēvējams par AMGmusic un vispār popmūzikas klasiku. Pirms precīzi desmit gadiem dziesma atradās AMGmusic Top 40 1.vietā veselas trīs nedēļas pēc kārtas, kas arī deva dziesmai 1.vietu mēneša topā.



Piedāvāju noklausīties arī pārējos pirms desmit gadiem AMGmusic lielākos hītus:

1) U2 – „Beautiful Day” [Island]

Tobrīd visreālākais konkurents Modjo singlam, kas beigu beigās arī nomainīja „Lady” 1.vietā AMGmusic tā laika iknedēļas Top 40. U2 albums „All That You Can’t Leave Behind”, kas bija pirmais kopš mūs fascinējošā 1997.gada "Pop", vēl nebija iznācis tolaik, bet šis bija gaidāmā albuma pirmais singls. Šobrīd jau kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu U2 koncertos. Arī pēc desmit gadiem.


2) Sonique – „Sky” [Phantom Sound]

Britu dīdžejienes otrais singls, kas sekoja 2000.gada vasaras MEGApopulārajam „It Feels So Good”. Visur citur par Sonique otro singlu jau smaidīja, bet AMGmusic tai laikā dziesma bija gana aktuāla. Mums Sonique apnika tikai ar trešo dziesmu.


3) Liquid feat Silvy – „Turn The Tide” [Byte Records]

Par to, ka šis bija viens no TOP hītiem AMGmusic pirms desmit gadiem, noteikti jāpateicas Lenča kungam. :) Tolaik, kad, kā jau teicu internetā visu atrast nevarēja, ĻOTI daudz ar mūzikas ierakstiem man palīdzēja Uldis, kas tad arī kaut kur bija izracis un ieteica arī man šo beļģu trance-pop projektu, kas tai laikā vēl saucās Liquid (vēlāk, pieņemot vokālisti Silviju kā pilntiesīgu grupas locekli, apvienība nomainīja nosaukumu pret Sylver). Ļoti patika dziesmas teksts tai laikā. Precīzāk izsakoties, ļoti patika, ka tieši meitene to dzied. :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru