10 septembris, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (06.09.-12.09)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Kanye West feat Bon Iver, Jay-Z, Rick Ross & Nicki Minaj - "Monster" [Def Jam; 26/08/2010]
AMG rating: 8/10
(free download)


Hip-hop superzvaigznes pēdējos gados sāk arvien vairāk un patīkamāk pārsteigt. Daudzviet, tai skaitā arī AMGmusic, pērn tika aprakstīts par Jay-Z sajūsmināšanos par vienu no 2009.gada spožākajiem indie ansambļiem Grizzly Bear (Kārtera kungs pat apmeklēja viņu koncertu Ņujorkā), šogad mūzikas preses acīs savas akcijas sāk celt Kanje Vests, kas plašāk pazīstams kā skandalozs raudulis un Video Balvu pasniegšanas ceremoniju jaucējs.

To, ka Vests ir viens no talantīgākajiem un, gribētos arī teikt, inteliģentākajiem hip-hop komerciālā gala pārstāvjiem, viņš jau ir pierādījis savos iepriekšējos albumos. Tamdēļ tā īsti pat neizbrīnīja Vesta sacītais kādā intervijā, ka jaunā albuma ietekmju avoti ir tādi cienījami mūziķi kā Džils Skots Herons un Nina Simone. Taču ziņa, ka Kanje uzaicinājis uz sadarbību savā Havaju salu studijā Džastinu Vernonu jeb Bon Iver, gan izsauca pamatotu izbrīnu un lika nepacietībā gaidīt rezultātu.

Uzreiz jāsaka, ka šim skaņdarbam – „Monster” – gan nav liela sakara ar gaidāmo Kanje Vesta piekto studijas albumu „Dark Twisted Fantasy”, kurš iznāks novembra beigās, taču arī šajā dziesmā ir dzirdams Bon Iver, tiesa, viņa balss ir stipri apstrādāta ar auto-tune elementiem. „Monster” ir izrāvums no gaidāmā EP „Watch The Throne”, kas tapis sadarbībā ar jau pieminēto Jay-Z. Bez abām superzvaigznēm un Bon Iver vēl šeit dzirdēsit arī reperi Riku Rosu un viņa kolēģi, daiļā dzimuma pārstāvi Nikiju Minadžu.

Protams, ne jau fakts, ka PATS Džastins Vernons ir piedalījies šajā dziesmā, nodrošina „Monster” atzinību no AMGmusic puses, lai gan jāsaka, ka tieši viņa auto-tjūnotā balss kopā ar Kanje Vestu „Monster” izskaņā ir absolūts hailaits dziesmā. Starp citu, arī pirmais oficiālais singls no Kanje gaidāmā albuma – dziesma „Power” – ir teicams. Big Boi būs uzradies nopietns konkurents uz gada hip-hop albumu? Skatīsimies.



The Coral - "More Than A Lover" [Deltasonic Records; 06/09/2010]
AMG rating: 7/10


Lai cik tas pārsteidzoši nešķistu (vismaz man), nākamgad The Coral varēs svinēt jau 15 gadu jubileju – gluži kā AMGmusic. Liverpūles skolasbiedru izveidotā grupa kopā spēlē jau kopš 1996.gada, taču plašāku atzinību izpelnījās vien 2002.gadā, kad klajā nāca grupas debijas ieraksts „The Coral”, kas ne tikai saņēma augstus novērtējumus no mūzikas kritiķiem un tika pat nominēts prestižajai Mercury Music Prize, bet izrādījās arī komerciāli veiksmīgs, izcīnot augsto 5.vietu Lielbritānijas pirktāko albumu topā.

AMGmusic uzmanības lokā gan grupa nokļuva stipri vēlāk – 2007.gadā ar savu ceturto studijas plati „Roots & Echoes”. Ja nebūtu statistikas dati, es nemaz neatcerētos faktu, ko no šī albuma divi singli iekļuva AMGmusic mēneša labāko divdesmitniekā, dziesmai „Who’s Gonna Find Me” pat sasniedzot 10.vietu – tas arī pagaidām ir The Coral visu laiku augstākais sasniegums AMG topos.

Labs laiciņš pagājis, kopš tā brīža, bet tikai šovasar kvintets nāca klajā ar nākošo albumu „Butterfly House”, ko gan tā arī neesmu noklausījies, neskatoties uz britu mūzikas apskatnieku salīdzinoši lielo sajūsmu par šo plati. Jebkurā gadījumā – aktuālais singls „More Than A Lover”, kas stipri atgādina The Verve solista Ričarda Eškrofta labākos laikus, jau atkal pamatoti var cerēt uz iekļūšanu AMGmusic mēneša labāko dziesmu sarakstā.



Booka Shade - "Teenage Spaceman" [Co-operative Music; 06/09/2010]
AMG rating: 7/10

Ak, šie vācu elektronšķiki... Nav nekāds brīnums, ka vesela plejāde britu (un ne tikai britu) mūzikas slavenību 80’tajos gados tā vien dzīvojās pa Berlīni un Hamburgu. Vācija ir bijusi elektroniskās mūzikas citadele jau kopš tās pašiem pirmsākumiem 70’tajos gados, kad visa pasaule brīnījās par Kraftwerk ampelēšanos ap jocīgām sintezatoru kastēm, kad visi normāli mūziķi spēlēja ģitāras un sita bungas.

Duetu Booka Shade atļaušos nosaukt par vienu no ietekmīgākajām pagājušās desmitgades vācu house/techno apvienībām. Atliek nosaukt kaut vai divus skaņdarbus – „Mandarine Girl” un „Body Language”, nemaz nerunājot par daudzajiem lieliskajiem remiksiem, no kuriem visvairāk atmiņā palicis 2006.gada rīmeiks Depeche Mode singlam „Martyr”, lai šaubas par šo vīru māku ar tehnoloģijām radīt teicamu noskaņu izzustu.

Pavisam nesen duetam iznāca ceturtais studijas albums „More!”. Pēc salīdzinoši neveiksmīgā mēģinājuma radīt techno-pop ierakstu albumā „The Sun and The Neon Light”, jaunākajā platē puiši ir atgriezušies pie tā, ko prot vislabāk – naksnīga, minimāla tech-house materiāla, ko neatkārtojamu un burvīgu padara melodiskie sintezatora tēmu iestarpinājumi. Ar visu to jaunais albums vairs nav gluži TAS Booka Shade, kāds tas bija slavenajā 2006.gada albumā „Movement”, bet aktuālais singls „Teenage Spaceman” ir viens no albuma labākajiem brīžiem.



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Disclosure - "Offline Dexterity" [Moshi Moshi; 06/09/2010]
AMG rating: 7/10


Šonedēļ vispār tāds izteikti elektronisks sanācis singlu apskats. Disclosure ir divu, knapi pilngadības slieksni pārsniegušu brāļu duets no Lielbritānijas. Hovards un Gajs Lorensi šonedēļ uz pazīstamā leibla Moshi Moshi laiduši klajā debijas singlu „Offline Dexterity”, kas pavisam noteikti papildinās britu dubstep scēnas jau tā plašo un lielisko sastāvu. Nedēļas labākais dubstep skaņdarbs, manuprāt.




Goldfrapp - "Believer" [Mute Records; 06/09/2010]
AMG rating: 7/10

Uldis Rudaks savā pēdējā rakstā „Izklaidē” Elisoni Goldfrapu kronējis par alternatīvās popmūzikas karalieni. Grūti pateikt, vai Uldis Rudaks ir klausījies arī pēdējos zviedru dziedātājas Robinas albumus, taču viņa viedoklis ir visai saprotams. Brīžos, kad esi noguris no dažādās augstās mākslas lietpratējiem un vēlies paklausīties vienkāršu popmūziku, Goldfrapp ieraksti ir visnotaļ izceļami uz pārējā ārprāta, kas darās komerciālo radiostaciju pleilistēs. „Believer” ir jau trešais singls no grupas pavasarī izdotā piektā studijas albuma „Head First”.



Rose Elinor Dougall - "Carry On" [Scarlett Music; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10

Vēl viens no singliem, kas aizkavējies vēl no augusta. Rouza Elinora Dugalla agrāk bija pazīstama kā viena no 2006.gadā uz īsu brīdi ļoti populārās indie-pop meiteņu grupas The Pipettes dalībniecēm. Kopš 2008.gada viņa ir solo māksliniece, un pirms nedēļas, kritiķu atzinības vārdu pavadīts (atšķirībā no The Pipettes jaunākā albuma!), iznāca arī jaunās sievietes debijas solo disks „Without Why”, no kura tad arī nāk šis ļoti gaumīgais skaņdarbs „Carry On”.



Sufjan Stevens - "I Walked" [Asthmatic Kitty; 26/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Sufjans Stīvenss vai nu patīk, vai nu nepatīk. Aptuveni pie tāda slēdziena es nonācu, lasot recenzijas presē amerikāņu dziesminieka pēdējam EP „All Delighted People”. Personīgi es nekad neesmu bijis lielā sajūsmā par Stīvensa daiļradi, tāpēc arī man minētais EP lielu prieku neizraisīja. Toties citādi ir ar šo – jauno singlu no oktrobrī gaidāmā albuma „The Age of Adz”, kas, manuprāt, ir ļoti meistarīgi vērpts un veidots. Vēl interesantāks ir nupat atklātībā nonākušais skaņdarbs „Too Much”, kas pat atgādina... Animal Collective! Lūk, tāds Sufjans jau man tīk daudz labāk.



Twin Sister - "Ginger" [Double Six Records; 06/09/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Pirms neilga laika modē bija grupas nosaukumu sākt ar vārdu „Crystal” – Crystal Castles, Crystal Fighters, Crystal Antlers utt. Pēdējā mēneša Top Vārds, šķiet, ir Twin. Pirms nedēļas Jūs iepazīstināju ar Ņujorkas projektu Twin Shadow, tagad kārta Bruklinas kvintetam Twin Sister, kas nupat arī Eiropā oficiāli laiduši klajā savu debijas EP „Vampires With Dreaming Kids”, kur tad arī atradīsit šo šūgeizisko un sapņaino kompozīciju „Ginger”. Starp citu, visu EP varat iegūt ar par baltu velti šeit.



I Am Kloot - "Proof" [Shepherd Moon; 06/09/2010]
AMG rating: 7/10


Katru gadu Lielbritānijā tiek izdots kāds albums, par kuru man nav ne mazākās saprašanas – par KO tur sajūsminās un ko tur TĀDU dzird viens vidējs britu apskatnieks. Šogad šis tituls laikam pienākas I Am Kloot albumam „Sky At Night”. Ja Jums patīk Džeimss Blants, tad gan – uz priekšu. Piebilde – „Proof” gan ir baudāmākais albums skaņdarbs.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

The Vaselines - "Sex With an X" [Sub Pop; 06/09/2010]
AMG rating: 6/10

Linkin Park - "The Catalyst" [Warner; 23/08/2010]
AMG rating: 6/10

Pulled Apart By Horses - "High Five, Swan Dive, Nose Dive" [Transgressive; 06/09/2010]
AMG rating: 6/10

Blue Daisy & Anneka - "Raindrops" [Black Acre; 06/09/2010]
AMG rating: 6/10

Eskmo - "Cloudlight" [Ninja Tune; 06/09/2010]
AMG rating: 6/10

Redlight feat Ms. Dynamite - "What You Talking About?" [MTA Records; 30/08/2010]
AMG rating: 5/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru