08 septembris, 2009

Mercury Prize 2009 - ieskats

Mazāk kā 24 stundas atlikušas līdz 2009.gada Barclaycard Mercury Prize (agrāk - Mercury Music Prize) balvas ieguvējam. Ielūkosimies vēlreiz, kuri 12 albumi nominēti šī gada balvai, un kādas ir prognozes.

Vispirms atgādināšu, kas tad īsti ir Mercury Prize. Jau vairākus gadus šī skaitās prestižākā no britu mūzikas balvām, ko apliecina fakts, ka pēc šīs balvas iegūšanas ļoti ievērojami aug tās grupas, kas balvu ieguvusi, pārdošanas apjomi Lielbritānijā. Mercury Prize var iegūt britu grupa vai izpildītājs, kas izdevis albumu ne agrāk kā pērnā gada Jūlijā un ne vēlāk kā šī gada Jūlijā.

Balvu piešķir īpaši atlasīta žūrija, kas sastāv no pašiem mūziķiem, producentiem, mūzikas žurnālistiem un citiem mūzikas industrijā strādājošiem cilvēkiem. Parasti nominantu saraksts (12) parādās jūlijā, savukārt pati balvu pasniegšanas ceremonija notiek septembrī, šogad - 8.septembrī.

Šī gada nominantu saraksts gan izsauca daudz jautājumu no mūzikas cienītājiem, jo tur netika iekļauti vairāki, daudzuprāt, favorīti. Piemēram, Manic Street Preachers albums "Journal for Plague Lovers", Late of the Pier plate "Fantasy Black Chanell", Doves "Kingdom of Rust", White Lies - "To Lose My Life" - tie bija tikai biežāk piesauktie albumi, kas atstāti ārpus nominēto divpadsmitnieka.

Un tā. Šogad Barlclaycard Mercury Prize iegūs kāds no šiem albumiem. Apskatīsim tādā secībā, kā tos novērtējuši bukmeikeri:

1.Florence and the Machine - "Lungs" [izdošanas datums: 06/07/2009]
bukmeikeru prognoze: 3/1

Visnesenāk izdotais un bukmeikeru augstāk novērtētais no albumiem. Taisnības labad atzīšos, ka šis ir arī AMG favorīts. Uz "Lungs" ne tikai liktu savu naudiņu, bet tam to arī novēlētu. Tiesa gan, ir daži fakti, kas runā par sliktu Florence and the Machine. Pirmkārt, Mercury Prize žūrija ļoti reti piešķir balvu tieši par favorītu izvēlētajam albumam. Nezinu, vai tas apzināti, vai sakritība... Otrkārt, Florence and the Machine šogad jau ieguvuši vienu britu žūrijas balvu - Brit Awards ceremonijā, kā perspektīvākā jaunā grupa, kas ir vienīgā balva, kuru neizvēlas britu auditorija, bet gan eksperti.

Atgādināšu, ka Florence and the Machine ir šī gada debitanti, kuru nešaubīga līdere ir harizmātiskā soliste Florence Velča. Grupas debijas albums "Lungs" sasniedza 2.vietu Lielbritānijas pirktāko albumu topā un izpelnījās arī visai glaimojošus epitetus no kritiķiem, tai skaitā AMG, kas platei piešķīra 8/10. Vēlam veiksmi.


Florence and the Machine aktuālais singls šovasar Glastonberijā

2.Bat For Lashes - "Two Suns" [izdošanas datums: 06/04/2009]
bukmeikeru prognoze: 6/1

AMG favorītu listē 3.vieta. Bat For Lashes otrais studijas albums patiešām ir ļoti baudāms, tomēr neaizsniedzas līdz debijas albuma "Fur and Gold" augstumiem. "Fur and Gold", starp citu, bija nominēts 2007.gada Mercury Prize balvai, turklāt tika uzskatīts par favorītu. Tomēr, kā zināms, togad balvu, daudzuprāt, nepelnīti ieguva AMG favorīts The Klaxons ar "Myths of the Near Future". Nu, ko lai dara, ka 2007.gadā iznāca uzreiz vairāk lieliski albumi.

Tieši 2007.gada neiegūtā balva visbiežāk aizkulisēs dzirdams kā iemesls, kāpēc šogad žūrija it kā varētu atdot parādu. Nataša Hāna aka Bat For Lashes, protams, būtu pelnījusi Mercury balvu, bet stipri apšaubu, vai šādu iemeslu dēļ...

3.Speech Debelle - "Speech Therapy" [izdošanas datums: 31/05/2009]
bukmeikeru prognoze: 6/1

Man par lielu pārsteigumu starp favorītiem britu bukmeikeri min arī reperes Speech Debelle debijas albumu "Speech Therapy". Albums gan tiešām nav sanācis slikts un ir piepildīts ar interesantiem jazz un old-school aranžējumiem, turklāt Speech Debelle ir arī ļoti spēcīga un iedarbīga lirika, taču neteiktu, ka šis ir spožākais sava stila pārstāvis. Katrā ziņā būtu vīlies, ja balva tiktu Speech Debelle.

4.The Horrors - "Primary Colours" [izdošanas datums: 21/04/2009]
bukmeikeru prognoze: 6/1

Ir viens spēcīgs iemesls, kāpēc es pat gribētu, lai balva tiek The Horrors. Tas beidzot mani piespiestu noklausīties albumu "Primary Colours", ko tā arī neesmu izdarījis jau vairāk nekā četrus mēnešus. Šī plate ir viens no vislielākajiem favorītiem britu mūzikas kritiķiem, daudzuprāt, stabili pretendējot uz gada albuma titulu. Iespējams, ja es būtu šo dzirdējis, par favorītu sauktu tieši "Primary Colours". Tas, starp citu, rada aizdomas, ka The Horrors tik tiešām šogad balvu varētu iegūt. Godīgi sakot, es laikam tomēr savu naudiņu liktu tieši uz The Horrors.


Lieliskais The Horrors šī gada singls "Who Can Say?"

5.Friendly Fires - "Friendly Fires"
[izdošanas datums: 01/09/2008]
bukmeikeru prognoze: 9/1

Cik ir sanācis runāt ar paziņām un ekspertiem tepat Latvijā, tad latviešu mūzikas fani laikam balvu atdotu tieši Friendly Fires. Starp citu, arī vairāki britu mūziķi, tai skaitā pērnā gada balvas ieguvēji Elbow izteikušies, ka Friendly Fire būtu visvairāk pelnījuši šogad Mercury balvu. Nu jau labs laiks pagājis, kad pēdējoreiz klausījos šo slavēto debijas ierakstu. Šķiet, būs jāatsvaidzina atmiņa. Katrā ziņā singli "Paris", "Jump in the Pool" un "Skeleton Boy" savulaik bijuši arī hīti AMG. Nupat albums ir pārizdots, papildināts ar vairākām jaunām dziesmām, tai skaitā aktuālo singlu "Kiss of Life" un remiksiem (ieskaitot lielisko Thin White Duke remiksu "Jump in the Pool"!).

6.Lisa Hannigan - "Sea Sew"
[izdošanas datums: 12/09/2008]
bukmeikeru prognoze: 10/1

Šis ir vēl viens no nominētajiem albumiem, kuru tā arī nav sanācis noklausīties. Lisa Hanigena ir jauna īru dziedātāja, kurai tikai pirms gada iznāca debijas albums. Slavu meitene ieguva kā fona dziedātāja Deimienam Raisam albumos "O" un "9". Plate esot pildīta ar skaistām, klusinātām un stīgu instrumentiem bagātinātām kompozīcijām. Starp citu, meitene ļoti smuka. :)

7.La Roux - "La Roux"
[izdošanas datums: 26/06/2009]
bukmeikeru prognoze: 10/1

Arī vēl svaigā atmiņā esošs albums, kam AMG atvēlētu 2.vietu. Godīgi sakot, vēl pirms mēneša vai pat diviem tieši "La Roux" minēju kā AMG favorītu šī gada Mercury Prize balvai, tomēr laikam ejot šis vieglais un gaisīgais electro-pop albums vairs tik ļoti veiksmīgs nešķiet. Tomēr jebkurā gadījumā no piešķirtajiem 8/10 neatkāpjos, kas tad plati arī padara par otru mūsu favorītu. Tomēr, kā redzams, bukmeikeri uz šo lielas cerības neliek. Var jau būt, ka viņiem taisnība.

8.Glasvegas - "Glasvegas"
[izdošanas datums: 08/09/2008]
bukmeikeru prognoze: 14/1

Līdzīgs stāsts kā ar Friendly Fires. Atceros, ka albums bija pat ļoti baudāms (šķiet, pirms ziemassvētkiem to pirmoreiz noklausījios), tomēr vairāk kā pusgads pagājis, kopš pēdējoreiz "Glasvegas" CD likts atskaņotājā, tamdēļ pozitīvās emocijas aizmirsušās. Šajā gadījumā, šķiet, ka es neesmu vienīgais, jo, cik atceros, tolaik Glasvegas slavēja visi, kam nebijas slinkums, turklāt pat dēvēja par skotu mūzikas atdzīvinātājiem. Tagad Glasvegas neesmu dzirdējis starp favorītiem ne no viena no man zināmajiem mūzikas kritiķiem. Acīmredzot, Glasvegas derēja kādu stiprāku PR kampaņu sarīkot šogad...

Glasvegas - "Daddy's Gone"


Un tad seko vēl četras plates, kuras, atzīšos, neesmu dzirdējis (Kasabian un The Invisible gan ir plāns tuvākajā laikā beidzot noklausīties), bet uz kurām naudiņu ir vērts likt tikai tad, ja Jums ļoti patīk riskēt:

9.Kasabian - "West Ryder Pauper Lunatic Asylum"
[izdošanas datums: 05/06/2009]
bukmeikeru prognoze: 20/1

10.Sweet Billy Pilgrim - "Twice Born Men"
[izdošanas datums: 22/06/2009]
bukmeikeru prognoze: 33/1

11.The Invisible - "The Invisible"
[izdošanas datums: 09/03/2009]
bukmeikeru prognoze: 40/1

12.Led Bib - "Sensible Shoes"
[izdošanas datums: 04/05/2009]
bukmeikeru prognoze: 40/1


Nu ko? Gaidam rītvakaru. Ja izdosies uzķert tiešo pārraidi, iespējams AMG pieslēgsies šī gada Mercury Prize 2009 pasniegšanas ceremonijai tiešraidē, bet jebkurā gadījumā jau rītvakar šeit publicēsim balvu ieguvējus. Lai nu visiem veicas.

Uz atvadām emocionālais pagājušā gada uzvarētāja (Elbow) nosaukšanas mirklis:


IEPRIEKŠĒJO 10 GADU BALVU IEGUVĒJI:
2008.Elbow - The Seldom Seen Kid
2007.Klaxons - Myths of the Near Future
2006.Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
2005.Antony and the Johnsons - I Am a Bird Now
2004.Franz Ferdinand - Franz Ferdinand
2003.Dizzee Rascal - Boy in da Corner
2002.Ms. Dynamite - A Little Deeper
2001.PJ Harvey - Stories from the City, Stories from the Sea
2000.Badly Drawn Boy - The Hour of Bewilderbeast
1999.Talvin Singh - Ok

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru