11 septembris, 2009

NEDĒĻAS SINGLU APSKATS (07.09.-13.09.)

Little Dragon - "Feather" [Peacefrog; 07/09/2009]
AMG rating: 8/10


Viena no skaistākajām šīs nedēļas dziesmām un stabils pretendents uz septembra Top 10 nāk no... Nu, no kurienes nāk parasti visas skaistās dziesmas? Jā, pareizi, sēdieties - 10. No Zviedrijas.

2006.gadā Gēteborgā ir radies šis četru cilvēku kolektīvs, kura redzamākais (un, protams, saklausāmākais) cilvēks ir soliste Jukimi Nagano - pa pusei zviedriete, pa pusei japāniete. Viņas vokāls atsauc atmiņā klasiskos 90'to gadu beigu ambient/chill-out projektu ala Mandalay vai Zero 7 pieaicinātās vokālistes, kā arī Morcheeba šīs desmitgades plates un to radīto noskaņu. Savukārt sapņainā un pārsteidzoši nomierinošā dream-pop mūzika ir sava stila viens no lieliskākajiem šī gada paraugiem.

Kvarteta otrais studijas albums "Machine Dreams" nāk klajā nākamnedēļ uz leibla Peace Frog.



Muse - "Uprising" [Warner; 07/09/2009]
AMG rating: 8/10


Vēl joprojām svaigā atmiņā Muse neatkārtojamais, iespējams, labākais Latvijā pieredzētais konerts 2007.gada vasarā, tomēr nav laika kavēties atmiņās, jo jau pirmdien veikalu plauktos nonāks jaunais, pēc skaita piektais Muse studijas albums „The Resistance”.

Pirmais jaunā albuma vēstnesis bija „United States of Eurasia”, kas bija pieejams legāli lejuplādējot par baltu velti jūlija beigās. Es apzināti šo dziesmu neiekļāvu nevienā no AMG apskatiem, jo necēlās roka atklāti ņirgāties par tādu grupu kā Muse. Toties „The Resistance” iznākšanu vairs tik ļoti negaidīju.

Viss nu ir mainījies! „Uprising” ir lielisks singls, ar kuru ieskandināt jauno albumu – pacilājošs, ritmisks un melodisks Muse visā savā krāšņumā ar neatņemamo, spēcīgo Metjū Belamija falsetu. Viens no pēdējo gadu spēcīgākajiem Muse singliem, manuprāt. „Uprising” gan nekļūst par šīs nedēļas AMG singlu, taču, man šķiet, ka šī ir dziesma, kas atbilst savam nosaukumam – tā vēl kāps, un kas to lai zina, kurā vietā vēl ierindosies septembra mēneša topā...



The Raveonettes - "Last Dance" [free download; 01/09/2009]
AMG rating: 8/10


Ne mazāk gaidīts AMG nometnē ir jaunais dāņu dueta The Raveonettes albums „In And Out Of Control”, kas iznāks oktobra sākumā. Jau pirms mēneša mūsu rīcībā nokļuva pirmā dziesma no albuma – ironiskais „Suicide” („Your boyfriend’s mean/And your mom’s a bitch...”), tagad tam pievienojies vēl saulaināks (bez ironijas!) darinājums – „Last Dance”.

Ar The Raveonettes vispār ir tā, ka neko nevar saprast. No viegla, rotaļīga indī-popa (kā šis singls, daļēji arī 2005.gada „Love in a Trashcan”) līdz skarbam vai melanholiskam shoegaze (piemēram, „Dead Sound”) viņus šķietami šķir caurspīdīgs diegs. Tiesa, visos albumos saglabājas viena tendence – iekļaut kaut vai niecīgu knifiņu, kas tomēr ievieš pozitīvismu un, tēlaini izsakoties, atver aizkarus saulei.

Bet, kā jau teicu, šai dziesmai tas arī nav vajadzīgs! Ļoti vasarīgs (vai agri rudenīgs), mīļš skaņdarbs ar naivi skaisto piedziedājumu: „If this is the last dance/ If this the last dance/ Then save it for me, baby”. Dziesmu, starp citu, plašajā interneta tīmeklī var lejuplādēt bez samaksas.

The Raveonettes Čikāgā pirms mēneša




The Big Pink - "Dominos" [4AD; 07/09/2009]
AMG rating: 7/10


Ai, kā mēs sapriecājāmies maijā, kad 14.vietu izcīnīja The Big Pink singls „Velvet”! Tolaik šīs grupas skanējumu pat salīdzināju ar Animal Collective un minēju, ka mūsu rīcībā ir vēl vieni no gada labākajiem debitantiem. Sevis aizstāvībai gan varu minēt, ka daudzi mūzikas mēdiji joprojām The Big Pink par tādiem dēvē. Turklāt „Velvet” patiesi ir ļoti skaista dziesma.

Pēc ļoti neizteiksmīgā otrā singla „Stop The World” jūlijā manas domas jau sāka mainīties par šo Londonas duetu, un nekas iepriecinošs nav noticis arī septembra sākumā, kad mūsu rīcībā nonācis jaunākais dueta singls „Dominos”. Nē, dziesmai nav ne vainas un tai ir pat ļoti lielisks piedziedājums („These girls fall like dominos...”), taču nepamet sajūta, ka grupa savu labāko varējumu ielikusi „Velvet”. Nu, pacietīsimies vēl dažas dieniņas – pirmdien iznāk ilgi gaidītais The Big Pink debijas albums „A Brief History of Love”.



Soulsavers - "Sunrise" [V2; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10

Ļoti baudāms, izteikti amerikānisks blūzroks no divu angļu (jā, angļu!) producentu kopīgā elektroniskā (jā, elektroniskā!) dueta Soulsavers. Iemesls, kādēļ šajā konkrētajā dziesmā nav ne smakas no elektronikas, ir pavisam vienkāršs. Grupa sadarbojusies (un arī iepriekš to darījusi) ar pazīstamo amerikāņu rokmūziķi Marku Laneganu, kurš šajā dziesmā ne tikai piedalās ar vokālu, bet ir arī šīs dziesmas daļējs autors.

Soulsavers trešais studijas albums „Broken” veikalos nopērkams jau gandrīz mēnesi. Taisnību sakot, arī šis singls iznācis augusta sākumā, taču tipinājis uz AMG ļoti lēnām un sasniedzis galamērķi tikai šonedēļ. Jā, starp citu, albumā „Broken” Marks Lanegans nav vienīgais viesmākslinieks. Vēl atrodami tādi zināmi vārdi kā Bonnie „Prince” Billy, Ričards Houlijs, Maiks Patons no Faith No More u.c.



Air - "Sing Sang Sung" [EMI; 31/08/2009]
AMG rating: 7/10


Ir grupas, kuras vienkārši NEVAR radīt sliktas dziesmas. Tās var būt ļoti labas, izcilas, labas vai kaut viduvējas, bet ne sliktas. Tāds iespaids radies par nu jau leģendāro franču ambientās elektroniskās mūzikas duetu Air. To pierāda arī fakts, ka savas karjeras laikā tikai vienreiz(!) Air singls nav iekļuvis AMG Top 20, turklāt tas notika ļoti nesen – pirms diviem mēnešiem, kad topu nesasniedza patiesi viduvējais „Do The Joy”.

Nekādu jaunu divriteni Air nav izgudrojuši arī ar otro singlu no gaidāmā sestā studijas albums „Love 2”. „Sing Sang Sung” ir tas pats tipiskais, mīlīgais un čilautīgais Air ar aijājošo vokālu un liegu akustisko ģitāru. Starp citu, albumā šoreiz nebūšot neviena viesmākslinieka, jo visas dziesmas Air izpildīšot paši. Šis nav slikts singls, bet vai ar to pietiks, lai iepriecinātu visa albuma garumā?
Dziesmas pavisam jauno videoklipu var noskatīties šeit:
http://pitchfork.com/news/36428-video-air-sing-sang-sung/


Golden Silvers - "Please Venus" [XL; 07/09/2009]
AMG rating: 6/10

Girls - "Lust For Life" [Fantasy Trashcan; 07/09/2009]
AMG rating: 6/10

Jay-Z feat Rihanna & Kanye West - "Run This Town" [Roc Nation; 25/08/2009]
AMG rating: 6/10

The Count & Sinden - "Mega" [Domino; 07/09/2009]
AMG rating: 5/10

Mika - "We Are Golden" [Island; 07/09/2009]
AMG rating: 5/10

Wildbirds & Peacedrums - "My Heart" [Leaf; 07/09/2009]
AMG rating: 5/10

Booty Luv - "Say It" [Hed Kandi; 31/08/2009]
AMG rating: 4/10

Wale feat Lady Gaga - "Chillin" [Polydor; 31/08/2009]
AMG rating: 4/10

Pearl Jam - "The Fixer" [Island; 07/09/2009]
AMG rating: 3/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru