12 novembris, 2009

SINGLU APSKATS (09.11.-15.11.) 1.DAĻA

Museum Of Bellas Artes - "Who Do You Love" [Force Majeure; 24/06/2009]
AMG rating: 8/10

Viens no nedēļas interesantākajiem un saistošākajiem singliem patiesībā iznācis... jūnijā. Šis ir tas gadījums, kad pateicoties kādam jaunam remiksam, kas šonedēļ nonāca AMG uzmanības centrā (par to DMS apskatā), esam atklājuši priekš sevis arī kādu garām palaistu pērli no... Zviedrijas! Uh, veselas divas nedēļas nebija neviens singls no Zviedrijas pie mums parādījies!!

Museum of Bellas Artes ir pavisam jauns projekts no Stokholmas, kuru spēlēto mūziku var visvairāk salīdzināt ar Saint Etienne un pašu tautiešu Air France daiļradi. Liegās sintezatora partijas un vokāls savukārt nedaudz atgādina vēl vienu zviedru projektu – jj.

Savukārt pati dziesma ir veca kā pasaule. „Who Do You Love” ir kaverversija 1964.gada grupas Sapphires hītam, kas oriģinālā savulaik bija neliels hīts dzimtajā ASV. Interesanti, ka sākotnēji Museum of Bellas Artes esot radīts tikai ar domu ierakstīt jaunu šīs dziesmas versiju, teju vai „aiz neko darīt”. Tomēr tagad „Who Do You Love” ir izpelnījusies jau visai plašu uzmanību dažādos Atlantijas okeāna krastos un, kas zina, varbūt pat nākamgad izdosies sagaidīt arī Museum of Bellas Artes albumu. Dzīvosim redzēsim. Pagaidām – šis tiešām iet uz mēneša topu.



Animal Collective – „Brothersport” [Domino; 11/09/2009]
AMG rating: 7/10


Neskatoties uz to, ka šis ir bijis varen ražīgs gads Baltimoras apvienībai Animal Collective (karjeras veiksmīgākais (gan komerciāli, gan no kritiķu viedokļa) albums „Merriweather Post Pavillion”, mežonīgs koncertu grafiks, vairāki remiksi, dažādi blakusprojekti...), novembra beigās digitāli, bet decembra sākumā arī taustāmā formā iegūsim vēl vienu jaunu grupas ierakstu „Fall Be Kind” ar piecām jaunām Animal Collective dziesmām. Par to gan jau vairākkārtīgi Jums rakstīju.

Tiesa, pirms tam mums vēl ir iespēja baudīt trešo singlu no „Merriweather Post Pavillion” – albuma noslēdzošo un izteikti rotaļīgo dziesmu „Brothersport”, kas pirmdien parādījās veikalos vinila plates formātā.

Pirmkārt, lai arī vienmēr ir interesējuši jaunie Animal Collective ieraksti, nekad neesmu klasificējis sevi kā lielu šī kvarteta cienītāju. Otrkārt, jau gada sākumā teicu, ka, manuprāt, „Merriweather Post Pavillion” ir tomēr nedaudz pārvērtēts ieraksts. Jā, ir interesants, jā, ir ļoti gaumīgs, bet diezin vai pieskaitāms pie gada spēcīgākajiem no tāda viedokļa, ka, maigi izskatoties, nav bieži tie brīži, kad šo albumu rodas vēlēšanās klausīties atkārtoti. Treškārt un galvenokārt, „Merriweather Post Pavillion” laikam jau ir no tiem albumiem, kas jābauda kā viens veselums. Izņēmums ir „My Girls”, bet tādas izcilas pērles reti gadās pat desmitgadēs, nemaz nerunājot par atsevišķiem gadiem...

Jebkurā gadījumā, Animal Collective ir GRUPA ar lielajiem burtiem, kuru ierakstus vienmēr ir patīkami klausīties un iedziļināties tajos, lai arī tie ne vienmēr aizrauj un uzrunā.
Paklausīties var šeit:


Fenech-Soler – „Lies” [Moda Music; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10


Ar otro singlu pie mums atgriežas jaunais britu trio Fenech-Soler, kurus iepazinām maijā, pateicoties dziesmai „The Cult of Romance”, kura mēneša topā aizkļuva līdz 16.vietai un, GALVENOKĀRT, pateicoties šīs dziesmas b-pusei „Airbrushed”, kas joprojām manā skatījumā ir viens no gada spēcīgākajiem electro/house skaņdarbiem.

Tikmēr „Lies” ir atgriešanās pie radio draudzīga electro-pop, kāds jau grupas skanējumā bija saklausāms pieminētajā „The Cult of Romance”. Tiesa, šis ir nedaudz dejiskāks un, šķiet, jauniešiem vairāk tendēts, atgādinot pat nedaudz Kelvinu Harisu. Starp citu, nākamā gada sakumā gaidāms Fenech-Soler debijas albums, bet šobrīd grupa atrodas koncerttūrē ar pašiem Groove Armada (viņiem nākamnedēļ jauns singls, nepalaidiet garām!).

Nu, vo... Noskatījos "Lies" klipu un sagribējās man konfeti un brīnumsvecītes. Kur lai četros naktī ņem konfeti un brīnumsvecītes?


Jarvis Cocker - "”Further Complications”" [Rough Trade; 09/11/2009]
AMG rating: 6/10


Jā, šis gads ir bijis tik bagāts ar jauniem ierakstiem, ka pat biju paspējis piemirst, ka pavasarī taču iznāca harizmātiskā Šefīldas mākslinieka un mūziķa, kādreizējās grupas Pulp līdera Džārvisa Kokera otrais studijas albums „”Further Complications””.

Lai arī pats Kokers jau paspējis nosaukt par „nereālām” baumas, ka Pulp nākamgad varētu uzstāties uz Glastonberijas lielās skatuves, šī ir viena no manām lielākajām cerībām, saistībā ar Glastonbury Festival 40 gadu jubilejas svinībām 2010.gadā. TIK ļoti nākamās vasaras himnas statusam piestāvētu „Common People” vai „Disco 2000” (īpaši iesaku uzspiest uz abām dziesmām, ja nāk miegs, bet vēl jāstrādā! Piecos naktī pazuda viss nogurums un sagribējās DEJOT!). Turklāt mani nepārliecināja arī pēdējais Kokera solo darbs.

Jā, no milzīgās sajūsmas, ar kādu 2006.gada nogalē es klausījos Kokera debijas solo plati „Jarvis”, līdz ķeksīša ievilkšanai pēc otrā albuma „”Further Complications”” izvērtēšanas. Tiesa, ir cilvēki (tai skaitā arī mūzikas apskatnieki), kas tieši uzslavē Kokera pievēršanos roķīgākai un dinamiskākai rokmūzikai (otro plati producējis slavenais Stīvs AlbiniNirvanas „In Utero” producents, pēdējais slavenākais viņa darbs – Manic Street Preachers „Journal For Plague Lovers”). Šādā stilā ieturēts arī konkrētais singls – Džārvisa pēdējā albuma tituldziesma.


Athlete – „Black Swan Song” [Polydor; 11/09/2009]
AMG rating: 5/10


Lūk, šādi laikam es biju iztēlojies „Twilight: New Moon” soundtreka skanējumu, kad stāstīju Jums par savu šoku, ieraugot filmas skaņu celiņā tādus vārdus kā Toms Jorks, Editors, Grizzly Bear, Bon Iver u.c. Tāds tipisks, sīrupains un n-tās-reizes-līdz-pēdējam-apnikumam-dzirdēts tīņu filmu fons.

Londonas kvartets Athlete turpina štancēt dziesmas un albumus pēc iestrādātā šabloniņa. Šovasar iznāca ceturtais grupas albums „Black Swan”, no kura šobrīd pieejams tā otrais singls „Black Swan Song”. Nē, nu gluži uz nerviem jau nekrīt, bet... Jēga klausīties tālāk par otro minūti (nemaz nerunājot par naudas tērēšanu), ja plauktiņā jau gozējas Coldplay, Keane, Starsailor n-tie albumi?

Dziesmas videoklipu apskatīt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru