10 novembris, 2009

AMG Klasiskais Hīts (2004.gada Novembris)

The White Stripes – „Jolene – Live Under Blackpool Lights” [XL Recordings]


Prieks, ka jaunās sadaļas „AMG Klasiskais Hīts” jau otrajā nedēļā varu Jums piedāvāt dziesmu, kas patiešām ir KLASISKS AMG HITS no 2004.gada, kuru klausoties joprojām izjūtu skudriņas skrienam pār muguru – The White Stripes 2004.gada versija par klasisko Dollijas Pārtones „Jolene”.

Atgādināšu, ka 2004.gads vēl bija laiks, kad AMG pārsvarā apskatīja elektronisko mūziku, īpaši koncentrējoties uz jaunumiem house mūzikā, taču, pateicoties lieliskajam 2003.gada albumam „Elephant”, protams, pazinām arī The White Stripes. Vēl vairāk – Detroitas duets jau varēja lepoties ar četriem Top 10 singliem, trīs no kuriem atrodami jau pieminētajā platē „Elephant”.

2004.gada Decembrī The White Stripes izdeva savu pirmo DVD – koncertierakstu no Blekpūles. Lai šo DVD labāk pareklamētu, divas nedēļas pirms tam tika izdots singls – kaverversija Dollijas Pārtones „Jolene”, kas White Stripes versijā izklausās burtiski eksplozīvi!

Dollija Pārtone šo dziesmu 70’to gadu sākumā sarakstīja (starp citu, atrodiet laiku un noklausieties oriģinālu!), būdama greizsirdīga uz kādu „garkājainu, rudu bankas darbinieci”, kas, viņasprāt, pārlieku flirtējusi ar Pārtones vīru, kuram savukārt esot pēkšņi parādījušās daudz un dažādas darīšanas konkrētajā bankā. Nezinu, ko, dziedot šo dziesmu, iztēlojās Džeks Vaits, bet viņa emocijas pārliecina daudz iespaidīgāk. Klausoties „Jolene” White Stripes versijā, pat nepazīstot nevienu Džoulīnu, rodas sajūta, ka nav uz šīs pasaules lielākas maitas un ka es būtu gatavs atdot pēdējo viskiju, lai tā Džoulīna liek tak mierā to vīru!

Ja nu kāds ir uz „Jūs” ar angļu valodu, izskaidrošu, ka visas dziesmas garumā tās dziedātājs (Pārtone/Vaits) izmisīgi lūdzas kādai personai ar vārdu Džoulīna, lai liek mierā viņas mīļoto cilvēku, kurš pat naktī jau saucot Džoulīnas vārdu. Viņa (Džoulīna) varot taču dabūt jebkuru citu vīrieti, bet autore (Pārtone) nevienu citu vairs tā nemīlēs. Džoulīna, LŪDZU, neatņem manu vīru, es zinu, ka Tu to vari! Angliski tas, protams, izklausās vēl iespaidīgāk:

Jolene jolene jolene jolene
I'm begging of you, please don't take my man
Jolene jolene jolene jolene
Please don't take him just because you can

Your beauty is beyond compare
With flaming locks of auburn hair
With ivory skin and eyes of emerald green

Your smile is like a breath of spring
Your voice is soft like summer rain
I cannot compete with you, Jolene

And he talks about you in his sleep
And there is nothing I can do to keep
From crying when he calls your name, Jolene

Jolene jolene jolene jolene
I'm begging of you please don't take my man
Jolene jolene jolene jolene
Please don't take him even though you can

Well, I can easily understand
How you can easily take my man
But you don't know what he means to me, Jolene

Well, you could have your choice of men
But I could never love again
He's the only one for me jolene

And I had to had to have this talk with you
My happiness depends on you
And whatever you decide to do, Jolene

Jolene jolene jolene jolene
I'm begging of you please don't take my man
Jolene jolene jolene jolene
Please don't take him even though you can

Līdz ar to „Jolene – Live Under Blackpool Lights” kļuva par pirmo The White Stripes singlu, kas sasniedza 1.vietu AMG topā, turklāt, apsteidzot Placebo „20 Years”, kļuva arī par VISA 2004.GADA DZIESMU #1. Savukārt, stādot desmitgades topu, AMG šo nosauca par devīto nozīmīgāko dziesmu AMG tā laika vēsturē. Nudien, nekad neaizmirsīšu, KĀ L-57 varēja izplosīties pie šīs dziesmas. No atmiņām vien sajutu sviedrus uz muguras. Iespaidīgi.


P.S. Ja vēl kāds man tad būtu pateicis, ka 2005.gada maijā es to visu izbaudīšu uz savas ādas... Ka White Stripes sniegs koncertu Rīgā un neaizmirsīs arī „Jolene”... Ah...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru