30 oktobris, 2009

SINGLU APSKATS (26.10.-01.11.)

Pirms ķeramies klāt šīs nedēļas singlu apskatam, vēlējos atgādināt, ka šī ir PĒDĒJĀ oktobra nedēļa. Tas, protams, nozīmē tikai un vienīgi to, ka nākamā nedēļa AMG atkal paies apkopojot mēneša garumā ievākto dziesmu ražu un gatavojot 2009.gada Oktobra Top 20. Starp citu, šomēnes vien 52 jauni singli ienāca AMG fonotēkā, tāpēc darbiņš, cerams, būs nedaudz vieglāks. No otras puses – vienu nedēļu šomēnes paņēmām brīvu – tātad vieglāk nemaz nebūs! :) Jebkurā gadījumā, 44 esošajām dziesmām pievienojam vēl astoņas, kas ienākušas šonedēļ, un par tām tad arī plašāk!


The Dead Weather – „I Cut Like a Buffalo” [Third Man Records]
AMG rating: 7/10


Ja būtu jānosauc kāds gada cilvēks mūzikā 2009.gadā, visticamāk, šo balvu nāktos atdot Džekam Vaitam. Tā vien šķiet, ka ne nedēļa nav pagājusi šogad, kad tādā vai citādā veidā šis Detroitas iedzīvotājs nebūtu parādījies mūzikas ziņās (starp citu, pavisam nesen viens populārs mūzikas žurnāls PATIEŠĀM atzina Džeku Vaitu par ietekmīgāko šīs desmitgades mūziķi!) – vai tas būtu saistībā ar viņa slavenāko grupu The White Stripes, vai ar The Raconteurs, vai – beidzamajā laikā visbiežāk – saistībā ar t.s. „supergrupu”, kur bez Vaita vēl darbojas arī The Kills soliste Alisona Moshārta, The Raconteurs basģitārists Džeks Lorenss un Queens of the Stone Age ģitārists Dīns Fertita.

Neesmu visai liels klasiskā 70’to gadu roka, garage roka un blues roka cienītājs, tāpēc mani TIK ļoti neuzrunāja vasaras sākumā izdotais The Dead Weather debijas albums „Horehound”, kā dažu labu kritiķi Latvijā (ārzemēs gan arī atzīmes nebija no pašām augstākajām...), taču singli turpina priecēt ik pa laikam. Šonedēļ plates formātā beidzot tika izdots „I Cut Like a Buffalo”, kas, interesantā kārtā, ir vienīgais gabals albumā, kura autors vienpersoniski ir Džeks Vaits. Ar iepriekšējiem singliem („Hang You From The Heaven” martā un „Treat Me Like Your Mother” jūnijā) kvartetam neizdevās iekļūt AMG topā (starp citu, vienīgā Džeka Vaita grupa, kurai tas vēl nav izdevies!), skatīsimies, kā klāsies šim.



Armand Van Helden & A Track present Duck Sauce – „aNYway” [Data]
AMG rating: 7/10


Brīdī, kad tev liekas, ka par kādu mūziķi zini visai daudz, nāk lielas atklāsmes. Piemēram, wikipedia.org stāsta, ka, tā kā viņa tēvs ir armijas lidotājs, holandiešu izcelsmes amerikāņu producents Armands Van Heldens bērnību pavadījis vairākās valstīs – Nīderlandē, Turcijā, Itālijā un... LATVIJĀ! :o Diemžēl neko sīkāk man neizdevās atrast, bet tas tikai palielina interesi šo dīdžeju kādreiz redzēt Rīgā un ar viņu personīgi papļāpāt. Nu, par mūziku, meitenēm un... Latviju!

Lai nu kā tur arī nebūtu, par Armandu Van Heldenu jau nu esmu rakstījis pietiekami daudz. Tāpat kā par viņa n-tajiem dažādajiem projektiem, kuros šis, nu jau gandrīz 40 gadus vecais producents ir ņēmis dalību. Tomēr gadi iet, bet fakts nemainās – tādu klasisku vērtību kā 1999.gada „Flowerz” Van Heldenam vairs nav izdevies radīt. Burtiski kūstu joprojām pie tās dziesmas. Nepaslinkojiet, paklausieties, jaunā paaudze, KĀDA bija house mūzika pirms desmit gadiem!

Jaunākais Armand Van Helden projekts saucas Duck Sauce (man kā lielam pīļu mīlētājam (nepārprast!!!) patīkams nosaukums). Tas tapis kopā ar par sevi par 12 gadiem jaunāko kolēģi, kanādieti A-Trak (īstajā vārdā Alans Maklovičs), un, ja pareizi sapratu, šim singlam sekos arī vesels albums. Neesmu spiedzošā sajūsmā par „aNYway” (dziesma balstās uz Final Edition treka „I Can Do It” sempliem), taču katrā ziņā šis, stipri 90’to gadu beigas atgādinošais funk/disco house stilā ieturētais skaņdarbs, ir kā patīkama vēsma pēc pēdējo gadu blāvajiem Van Heldena solo singliem. ĻOTI piemērots vīkendu burziņiem! ĻO-TI!



Grum – „Heartbeats” [Prestel Music]
AMG rating: 7/10

Šis, ja kas, ir ne mazāk eksplozīvs, pozitīvs un dejās mesties aicinošs skaņdarbs! Tikai šajā gadījumā par māksliniekiem neko konkrētāk nemācēšu pastāstīt. Zināms vien tas, ka Grum nāk no Līdsas (tā vismaz rakstīts Grum MySpace lapā) un, kā dzirdams arī šajā konkrētajā dziesmā, spēlē pozitīvu electro-pop/disco-house mūziku. Pieļauju, ka nekas vairāk arī nav jāzina. Ak, jā, skanējums ir ļoti francūzisks – Cassius, Daft Punk... Atliek nospiest vēlreiz „play” un mesties atkal dejā. Reizē?



Housse De Racket – „Synthetiseur” [M20 Solutions]
AMG rating: 7/10

Par francūžiem un ballītēm runājot... Lūk, divi parīzieši Viktors un Pjērs, kas nosaukušies par Housse De Racket, piedāvā savu debijas singlu „Synthetiseur”, kurš bez visiem n-tajiem electro-pop slavenajiem izpildītājiem (gan 80’to gadu, gan šīs desmitgades) man ĻOTI spilgti atgādina vienu dziesmu no AMG savulaik tik ļoti daudz drillētā filmas „Rokijs III” soundtreka. Nevaru tikai atcerēties, konkrēti kuru. Jebkurā gadījumā, franču elektroniskās mūzikas smuko izpildītāju blociņā varam ierakstīt vēl vienu nosaukumu. Izdevies skaņdarbs!



Little Comets – „Adultery” [Columbia]
AMG rating: 6/10


Lai šis apskats nekļūtu pavisam pārsātināts ar elektroniskās mūzikas dziesmām, iekļāvām arī Little Comets jauno singlu „Adultery”. Little Comets ir pavisam jauna grupa no Ņūkāslas, kas dibināta tikai pirms gada. Četri jaunieši, kas pie savām ietekmēm min Ellu Ficdžeraldu un Polu Saimonu, spēlē visnotaļ saulainu, britisku indie rock, ko varētu salīdzināt varbūt ar The Twang daiļradi (starp citu, Little Comets savulaik bija The Twang iesildītāji!). „Adultery” ir pirmais singls uz lielā mūzikas koncerna Columbia. Drīzumā jāseko arī puišu debijas platei.



Chicane – „Hiding All The Stars” [Modena]
AMG rating: 5/10

Jaunais Chicane singls (balstīts uz Gerija Nūmena klasiskā „Cars” motīva) nekrīt uz nerviem. Tas JAU ir sasniegums pēdējos gadus britu producentam Nikolasam Breisgērdlam (lūk, ja Tev ir ŠĀDS uzvārds, tad patiešām bez segvārda – nekādi!). Diemžēl tikai ar nostalģiskām atmiņām un nopūtām varam atcerēties tādus 90’to gadu hītus kā „Offshore” un „Saltwater” , ar kuriem šis, tolaik vēl jaunietis, priecēja mūsu sirdis un kājas. Laiks, kā saka, iet uz priekšu, Chicane... guļ.



Kano – „Rock’n’Roller” [BPM]
AMG rating: 3/10


Ir divi naktī. Esmu spiests klausīties Kano. Ko vēl gribat zināt? Sajūtas? Atcerējos vidusskolas diskotēku. Iedomājos – ja tad atbrauktu kāds cilvēks no nākotnes un iedotu man nospēlēt šo singlu, neviens pat nepamanītu, ka kaut kas nav tā. Un tas nav domāts kā kompliments Kano. Vai, cik ĻOTI NAV domāts!

Riskējiet paši:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru