16 oktobris, 2009

NEDĒĻAS SINGLS (12.10.-18.10.)

Editors - "Papillon"
Release date: 12/10/2009
Label: Kitchenware
AMG rating: 9/10

Tā bija saulaina augusta diena. Piektdiena. Piektdienas pēcpusdiena, kad pirmoreiz AMG nokļuva apšaubāmas kvalitātes jaunākais Editors singls „Papillon”. Likās, ko gan vēl vairāk vajag piektdienas pievakarei – saule spīd spoži, garastāvoklis ideāls, vakara plāns jau kabatā... Nospiedu vienreiz „play”. Dziesma beidzās. Nospiedu vēlreiz „play”. Dziesma beidzās. Nospiedu vēlreiz „play”... Tā kādas sešas reizes. Nezinu, kas tajā brīdī ienāca galvās maniem nabaga kaimiņiem, bet mani tad tas vairs īpaši neinteresēja.

Šobrīd, kad saule ārā vairs spoži nespīd, ir auksts, un „Papillon” ir noklausīts jau savas 30 reizes, protams, emocijas ir rimušās. Vēl vairāk – šis noteikti NAV labākais, ko Editors ir piedāvājuši singla formātā (šķiet, „Munich” nekas nepārspēs!), taču jebkurā gadījumā 2009.gada lielajā noslēguma ballītē līdzās Yeah Yeah Yeahs „Heads Will Roll”, Arctic Monkeys „Crying Lightning” vai Placebo „For What It’s Worth” pievienojies vēl viens mega hīts, pie kura deju zālē var atstāt visas spēka paliekas.

Editors AMG uzmanību piesaistīja jau ar savu debijas plati „The Back Room” un pirmajiem singliem 2005.gada otrajā pusē. Starp citu, šķiet tad arī AMGmusic kļuva par pirmo mūzikas blogvietu Latvijā, kas aktīvi reklamēja un atbalstīja šo kvartetu no Birmingemas, jo grupa šeit uzmanību izpelnījās vien krietni vēlāk. Tā pa īstam laikam tikai 2007.gadā ar otro studijas albumu „An End Has a Start”.

Daudz šķēpu lauzts par to, vai Toms Smits apzināti tik ļoti kopē Joy Division nelaiķi solistu Īenu Kērtisu, vai viņiem vienkārši ir neizskaidrojami līdzīgas balsis, taču stipri šaubos, vai tas ir ļoti svarīgi. Atšķirībā no amerikāņu kolēģiem Interpol (otra slavenākā grupa, kurai piešuj Joy Division birku) Editors pamanās arī radīt ārkārtīgi lipīgas un vienkāršajam cilvēkam viegli apēdamas melodijas, kas, starp citu, NAV slikti, mani dārgie, snobiskie kolēģi.

Jaunais albums „In This Light and On This Evening” nu jau ir noklausīts trīs reizes (vīkendā noteikti klausīsimies vēl) un šobrīd varu teikt tikai atzinīgus vārdus. Tiesa, man arī ne brīdi neuznāca bažas, kad Editors paziņoja, ka jaunajā albumā ģitāras tiks nomainītas ar sintezatoriem, un grupa radikāli mainīs savu skanējumu. Tā ir viena, galvenā lieta, kas krīt ausīs, klausoties „In This Light...”. Otra – grupa palikusi nobriedušāka un, lai cik tas dīvaini neskanētu, ņemot vērā „The Back Room” noskaņu, arī mazliet smagnējāka/depresīvāka. Vismaz tāds ir sākotnējais iespaids, un Editors gadījumā tas pavisam noteikti NAV mīnuss.

Par albumu gan plašāk nākamnedēļ. Šobrīd ļausimies singlam „Papillon”. Starp citu, ja vēlaties dzirdēt, kā Toms Smits dziedātu, ja viņa elks būtu Kriss Mārtins, iesaku iegādāties šo singlu un uzlikt trešo treku – „Like Treasure” (demo) (oriģinālā versija albumā, starp citu, man pat patīk mazāk, kā šī demo versija!). Gana interesanti!

P.S. Joprojām nav īstas skaidrības, kas ir „Papillon”, jo tulkojumā tas it kā ir kāds tauriņu paveids, tomēr acīmredzot taisnība būs tiem, kas norāda, ka šajā gadījumā ar „Papillon” domāts kādas franču 60’to gadu grāmatas varonis (ar iesauku „Papillon”, kas cēlusies no viņa tetovējuma – tauriņa). Šis vīrs bijis kļūdaini notiesāts par slepkavību, tomēr beigās viņam izdevies no cietuma izbēgt un patverties Venecuēlā. Editors dziesmā par saistību ar šo romānu liecina kaut vai pirmā rindiņa: „Make our escape / You're my own papillon”. Vai arī piedziedājuma otrā daļa: „Darling, you'll both get old and die here / Well that's quite enough for me dear, / We'll find our own home somehow.”

Ļoti gaumīgs arī video!



Savulaik jau liku draugiem.lv, bet šoreiz īpaši kādam labam draugam atkārtoti piedāvāju paskatīties Toma Smita lielisko performanci arī Szigetas festivālā šovasar Ungārijā:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru