24 septembris, 2009

Muse - "Black Holes and Revelations" (2006)

MUSE – „Black Holes And Revelations”

Release date: 03/07/2006
Label: Helium 3
AMG rating: 7/10
Tracklist:

01. Take a Bow
02. Starlight
03. Supermassive Black Hole
04. Map of the Problematique
05. Soldier’s Poem
06. Invincible
07. Assassin
08. Exo-Politics
09. City of Delusion
10. Hoodoo
11. Knights of Cydonia

Muse ceturtais studijas albums „Black Holes and Revelations”, kas tika ierakstīts Ņujorkā un Francijā, tika izdots 2006.gada jūlijā, grupai jau esot superzvaigžņu statusā. Neskatoties uz to, „Black Holes and Revelations” ievērojami atšķīrās no iepriekšējiem Muse darbiem, galvenokārt jau lirikas ziņā. Tā vairs nebija par attiecībām un jūtām, bet gan ar politisku un zinātnisku zemtekstu. Turklāt arī muzikāli Muse bija kļuvuši daudz pieejamāki masām. Ne velti par saviem iedvesmas avotiem ceturtajam albumam Muse minēja grupas Queen, Depeche Mode un Franz Ferdinand.

Tomēr albums joprojām bija komerciāli veiksmīgs, Lielbritānijā vien sasniedzot dubulto platīna statusu un, protams, neizbēgami ierindojoties 1.vietā pārdotāko albumu sarakstā. Turklāt „Black Holes and Revelations” tika nominēts arī 2006.gada Mercury Music balvai, ko gan tomēr zaudēja Arctic Monkeys debijas ierakstam. Toties albums grupai atnesa divus superhītus – „Supermassive Black Hole” un „Starlight”, kuriem sekoja vēl trīs singli – arī tie iekļuva Anglijas pirktāko singlu topā.

Kā jau minēju, šajā albumā Muse bija izteikti mainījušies. Labākais piemērs, šķiet, ir albuma pirmais singls „Supermassive Black Hole”, kura skanējumā var atrast tādus it kā no Muse tālu stāvošu stilu kā glam rock, funk un pat disco pazīmes. Interesanti, ka šīs dziesmas dejiskie vaibsti esot radušies, Metjū Belamijam vienu laiku aizraujoties ar DJ mākslu.

„Map of the Problematique” atsevišķi mūzikas mēdiji pielīdzināja Depeche Mode skanējumam, lai arī tajā jūtams progressive rock un industrial pieskāriens – vēl viens stils, kas līdz šim nebija gluži rakstutīgs Muse. „Soldier’s Poem” – pilnīgi akustiska balāde Rufusa Veinraita stilā, kuru ar militāro bungu ritmu turpina „Invincible”.

Tomēr vislielākās izmaiņas Muse skanējumu skāra tieši lirikas ziņā. Tieši šajā albumā Muse uzsāka to, ko turpina joprojām – cīnīties pret kādu viņiem vien zināmu varu, kas grupas dziesmu tekstos ir acīmredzami sliktie. Par politisko pieskaņu liecina kaut vai albumu ievadošās rindiņas dziesmā „Take a Bow”: „Corrupt, you corrupt / And bring corruption / To all that you touch.” Tāpat tieši „Black Holes and Revelations” platē pirmoreiz tika aizskārtas šobrīd neatņemami tuvās Muse tēmas par Pasaules Jaunās Kārtības konspirāciju un citplanētiešu uzbrukumiem.

Neskatoties, ka šis ir nešaubīgi komerciālākais (nu ja atskaita lirisko pusi, protams) Muse albums līdz šim, kritiķi Lielbritānijā joprojām lēja medus vārdus trijotnei. Tādi zināmi un ietekmīgi mēdiji kā New Musical Express un Drowned in Sound pat piešķīra ļoti augsto atzīmi 9/10. Citādās domās gan bija viņu amerikāņu kolēģi, piemēram, Pitchfork „Black Holes and Revelations” novērtēja vien ar 4/10...

Pateicoties „Black Holes and Revelations” un tai sekojošajai koncerttūrei, Muse BEIDZOT izdevās novērtēt arī Latvijas publikai. Jāpiebilst, ka šī bija līdz šim milzīgākā un arī garākā grupas koncerttūre, kura ilga vairāk nekā pusotru gadu! Tās laikā tika apbraukāti teju visi kontinenti un visas pasaules malas, mazītiņo Latviju ieskaitot. Neaizmirstama nakts Rīgā 2007.gada 3.jūlijā.

Patīkamākais, ka tieši šī tūre tika dokumentēta. Aptuveni divas nedēļas pirms Rīgas koncerta Muse sniedza divus izpārdotus koncertus atjaunotajā Vemblija stadionā, tādējādi kļūstot par pirmo grupu, kas uzstājas šajā vēsturiskajā, bet pilnībā renovētajā vietā. Šie divi vakari tika safilmēti, un vēlāk materiāls tika izdots DVD formātā ar nosaukumu „HAARP”, ko es iesaku ikvienam cilvēkam, kas 2007.gada 3.jūlijā bija Arēnā Rīga, kā arī visiem tiem, kas tur nebija. Tas IR jāredz, kaut vai tikai DVD ierakstā.

Jumtu raujošais
"Knights of Cydonia" no HAARP DVD:


Un lielākais albuma hīts no šī paša HAARP DVD - "Starlight":

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru