21 augusts, 2009

NEDĒĻAS SINGLS (17.08.-23.08.)

Arctic Monkeys – „Crying Lightning”

Relase date: 17/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 9/10


Arctic Monkeys var patikt un var nepatikt, bet fakts ir un paliek – gluži tāpat kā gadījumos ar Coldplay, U2, Eminem, Madonna u.c., šīs grupas turpmākie ieraksti vismaz tuvākos gadus būs Notikums. Un šāds Notikums ir arī jaunākā singla „Crying Lightning” iznākšana. To sauc par iesoļošanu „superzvaigzņu” statusā, un Arctic Monkeys gadījumā es par to esmu vairāk nekā priecīgs.

Uzreiz jāpiebilst, ka tā pa īstam nekad neesmu īsti pavilcies uz Arctic Monkeys ierakstiem. Ne 2006.gada sākumā, kad klajā nāca un vienu pēc otra pārdošanas rekordus Lielbritānijā pārspēja grupas debijas albums „Whatever People Say I Am That’s What I’m Not”, ne arī 2007.gada pavasarī, kad uz karstām pēdām tika izdots citām grupām tik samocītais, bet Arctic Monkeys gadījumā vēl vairāk slavētais otrais studijas albums „Favourite Worst Nightmare”.

Ne pirmais, ne otrais neizpelnījās pašus augstākos AMG novērtējumus, taču katrs savā ziņā radīja kaut kādu prieku. 2006.gada sākumā lielākais prieks bija par britu masu histēriju, jo šoreiz tam visam bija arī kāds muzikāls pamats. Otrajā gadījumā – fantastiskais albuma ievadsingls „Brianstorm” un Arctic Monkeys uzstāšanās Glastonberijā 2007 kā hedlaineriem – fantastiska performance, pat skatoties tikai DVD ierakstā.

Nākampirmdien veikalu plauktos nokļūs trešais Arctic Monkeys albums „Humbug”, un jau tagad ir skaidrs, ka tas izraisīs emocijas. Jau plates pirmajā singlā „Crying Lightning” iezīmējas tas, ko varēja gaidīt – Arctic Monkeys pēc divu gadu dauzīšanās gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, ir... mainījušies! Muzikāli. Jautājums tagad tikai ir – tas noticis uz labu vai uz sliktu.

Diemžēl karstās 2008.gada ziemas cerības nepiepildījās, un grupa tomēr nespēlēja šī gada Positivus festivālā, toties uzstājās daudzos citos festivālos, protams, spēlējot arī lielu devu jauno dziesmu, kas būs atrodamas „Humbug”. Sliktās ziņas ir pat divas. Pirmkārt, par jauno materiālu cilvēki nav stāvā sajūsmā. Otrkārt, atsevišķās festivālu recenzijās arī pavīdēja sūdzības par Arctic Monkeys pasivitāti un trakulības zaudēšanu.

Savukārt ļoti pozitīvā ziņa ir tāda, ka „Crying Lightning” ir LIELISKS! Tam gan ir stipra atšķirība no iepriekšējo divu albumu ievadsingliem – „I Bet You Look Good On The Dancefloor” (2005) un „Brianstorm” (2007). Proti, šī ir no tā saucamajām „growing songs” jeb dziesmām, kas neaiziet ar pirmo reizi. Tomēr pēc trešās „Crying Lightning” noklausīšanās reizes tā jau pielīp kā dadzis pie velveta biksēm.

Ja grupas otro albumu producēja elektroniskās mūzikas pārstāvis Džeimss Fords (Simian Mobile Disco, producējis arī The Klaxons debijas plati), tad šoreiz par Arctic Monkeys skaņu atbildējis Queens of the Stone Age līderis Džošs Homme, kurš, starp citu, iespēlējis atsevišķās dziesmās arī ģitāras partijas. Arī no šāda viedokļa būs interesanti paklausīties jauno albumu, jo līdz šim Homme producējis vien savu grupu ierakstus. Daži žurnālisti pie jaunā albuma ietekmēm jau paspējuši minēt The Doors un Niku Keivu... Tas manu ziņkāri jau padara par teju sprāgstošu!

Bet, labi, šī nav ALBUMA recenzija! Šoreiz singls ir galvenais, jo tas ir stabili kļuvis par šīs nedēļas AMG singlu. Turklāt tas noticis, neskatoties uz to, ka „Crying Lightning” jau teju divus mēnešus ir AMG fonotēkā un jau ticis izmantots vairākos vīkendu ballīšu pre-party miksos. Grūti pateikt, vai Arctic Monkeys izdosies izcīnīt trešo #1 AMG mēneša topā, bet kandidāts ir nopietns.

Your past-times, consisted of the strange
And twisted and deranged
And I hate that little game you had called
Crying lightning



P.S.Atgādinu, ka nākamā nedēļa AMG ir ARCTIC MONKEYS NEDĒĻA! Tās laikā klausīsimies vecos AM albumus, EP un singlus. Beidzot noskatīsimies arī pērn izdoto DVD "Live at the Apollo" un, protams, vērtēsim jauno plati "Humbug"!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru