18 augusts, 2009

ALBUMS - Lightning Dust - "Infinite Light"

LIGHTNING DUST – „Infinite Light”

Release date: 03/08/2009
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 8/10


Augusta pirmā nedēļa, iespējams, bijusi ražīgākā nedēļa mūzikā 2009.gadā. Nepietiek, ka tieši tad iznāca pagaidām šī gada lieliskākais ieraksts Wild Beasts – „Two Dancers” (9/10) un ļoti veiksmīgais Julian Plenti (8/10) solo albums, dievīgu plati izdevis arī duets no Kanādas – Lightning Dust.

Lightning Dust ir divu grupas Black Mountain dalībnieku – Džošua Vella un Amberas Veberes – blakus projekts. Lai arī psihodēliskās rokmūzikas kvintets Black Mountain savu debijas plati laida klajā 2005.gadā, ar šo harizmātisko apvienību iepazinos 2008.gada pašā sākumā, kad līdz AMG nokļuva grupas fantastiskais otrais studijas albums „In The Future”. Tolaik piešķīrām atzīmi 9/10 (tas deva albumam 3.vietu AMG 2008.gada topa kopvērtējumā) un joprojām uzskatu, ka tieši „In The Future” ir viens no nenovērtētākajiem pērnā gada albumiem.

Kā atzīst paši Lightning Dust dalībnieki, atšķirībā no Black Mountain, šis duets spēlē daudz mierīgāku un sapņaināku mūziku, kurā izmantots krietni mazāks instrumentu un skaņu klāsts. Tomēr apburošais Veberes vibrato vokāls ir lielākā veiksmes atslēga Lightning Dust mūzikai, turklāt spilgti norāda uz Black Mountain rokrakstu – šo vokālu patiesi nevar sajaukt ar nevienu citu. Kā norāda kāds slavens mūzikas portāls ASV – iespējams, no vokālā viedokļa šis ir spēcīgākais ieraksts 2009.gadā.

Nav jau smuki citēt un kopēt ārzemju apskatnieku teikto, bet, lai spilgti raksturotu „Infinite Light”, es, jāatzīst, NEKO labāku nespēšu izdomāt. Un tas arī nav iespējams. Tad, lūk, ko par plati raksta Clash žurnāls:

„‘Infinite Light’ is the sound of that final, goodbye kiss. It's the record to play when you find yourself spending the early hours with nothing but a bottle of whiskey and a broken heart, wondering how you will make it through. But don't worry: its swooping, romantic strings and tragic piano lullabies will keep you going.”

Un tieši tā arī ir. Lai arī ieraksts ir padrūms un pat vietām smagnējs (jo īpaši jau pirms mēneša iepazītajā „Never Seen” un plates noslēdzošajā „Take It Home”), tomēr ritmiskais „I Knew” un blūza ietekmētais „The Times” albumā rada labu sabalansētības auru, kas tomēr liek uzvarēt romantisma sajūtai sirdī, nevis viskija pudelei.

Šis nav no ierakstiem, ko klausīties jebkurā dzīves situācijā. Pavisam noteikti. Tomēr, ja ļaujas Veberes balss burvībai, dziesmu melodijām, naksnīgām skumjām un aizlauztai sirds balsij, šis ir pat vairāk nekā tikai lielisks ieraksts – šis ir kā labs draugs, kam piezvanīt tad, kad vairs nav, kam piezvanīt. Tad atliek spiest podziņu „Play” un aizvērt acis. Skaisti bezgala!

Audio versija "Never Seen":

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru