07 marts, 2012

A-LIST: Perfume Genius - Hood


Perfume Genius - "Hood" [Organs]
(from LP "Put Your Back N 2 It", out now)

Vakar pēc saspringtas futbola spēles, iemalkojot nedaudz viskiju, nonācu pie slēdziena, ka absolūti nepelnīti februāra albumu topa pieciniekā AMGmusic nav iekļāvis Perfume Genius otro studijas ierakstu „Put Your Back N 2 It”. Atgādināšu, ka Maiks Hadreas jeb Perfume Genius pie mums spoži debitēja 2010.gada vasarā ar satriecoši atkailināto un trauslo stāstu par misteru Pītersonu („Mr. Peterson”), kurš ļāvis 16 gadus vecajam jauneklim smēķēt zāli apmaiņā pret mīlestības apliecinājumiem, licis klausīties Joy Division, līdz galu galā izdarījis pašnāvību, nolecot no jumta.

Nudien nezinu, vai „Mr. Peterson” ir patiess stāsts par Hadreasa jaunību, vai labs sižets dziesmai par pedofilijas un vientulības tēmu, taču jaunais albums „Put Your Back N 2 It” ir pilns ar skumjām, kurās atspoguļota gan Hadreasa netradicionālā seksualitāte, gan dziļā aizraušanās ar narkotikām (metamfetamīnu), kas komplektā ar saspringtajām attiecībām ģimenē, acīmredzot, ir padarījusi Hadreasu par tik emocionālu mūziķi, kādu viņš sevi pierāda jau otrajā albumā pēc kārtas.

Jaunās plates aktuālais singls, kurš, kā intervijā stāsta tās autors, esot radies vien tāpēc, ka ierakstu kompānija vēlējusies kādu hītu, ir ļoti spilgts pierādījums, ka aiz sāpju pilnās personības slēpjas arī ģeniāls dziesmu autors, kas spējīgs radīt sirdi plosošas melodijas, turklāt neļaujoties plikai melanholijai, bet saglabājot arī pašironiju: „You would never call me baby / If you knew me true”. Singlam „Hood”, protams, spoži palīdzēja arī video portāls YouTube, sākotnēji aizliedzot dziesmas videoklipu, kas, citēju, „reklamējot seksuālas tēmas”. Vien tāpēc, ka tur filmējies geju porno aktieris Arpads Miklošs? Sviests.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru