18 aprīlis, 2013

ALBUMS: The Haxan Cloak – Excavation


The Haxan Cloak – "Excavation"
Release date: 15/04/2013
Label: Tri Angle
AMG rating: 8/10

Reiz sensenos laikos, kad es vēl gāju vidusskolā, pārnācis mājās no skolas uzliku Depeche Mode vistumšāko ierakstu „Songs of Faith and Devotion” un aizmigu. To joprojām spilgti atceros, jo šīs mūzikas fonā (albums bija palicis uz „repeat”) piedzīvoju sirreālistiskāko tumša misticisma pilnāko sapni savā mūžā. Klausoties The Haxan Coak albumu „Excavation”, varu tikai aptuveni iztēloties, kādas šausmas es redzētu, ja kādreiz sanāktu aizmigt pie šī ieraksta. Baidos mēģināt.

Vienmēr esmu teicis, ka mūzikas pārsvars pār kino ir neapstrīdams – kino bez mūzikas grūti iedomāties, bet mūziku bez vizuāliem komponentiem gan. The Haxan Cloak tam ir spilgts apliecinājums. Sākotnēji klausoties "Excavation", rodas sajūta, ka Jorkšīras mūziķis un producents Bobijs Krličs būtībā vienkārši būvē noskaņu ar drone skaņām, kas varētu būt izņemtas no biedējošākās šausmu filmas, un pastiprina tos ar tik neiedomājami zemiem basiem, ka visi dabstepa mākslinieki var iet atpūsties. Tas ir maldīgs priekšstats. Patiesībā liela daļa albuma ierakstīta ar dzīvajiem instrumentiem, piemēram, milzu bungām, gongiem un timpāniem, ko Krličs atradis kādā klasiskās mūzikas ierakstu studijā.

No šīs klaustrofobiskās 50 minūšu pasakas, kas turklāt ir konceptuāla (iepriekšējais albums beidzās ar tā galvenā tēla nāvi, šeit ir viņa pēcnāves piedzīvojumi), ļoti grūti un principā arī diezgan bezjēdzīgi izcelt atsevišķus skaņdarbus. Ir jāaizvelk aizkari, jāaizslēdz visas pārējās ierīces, un burtiskā nozīmē tīri fiziski jāizjūt šis albums. Ar panikas lēkmju un smagu depresiju sirgstošiem cilvēkiem gan es to neieteiktu, bet pārējiem tas varētu būt labs ceļojums šausmu filmu pasaulē, kurā The Haxan Cloak muzikālā pavadījumā režisors ir jūsu paša prāts. Prognozēju, ka šis būs visaugstāko atzīmi no AMGmusic saņēmušais albums 2013.gadā, kuru es būšu klausījies tikai trīs reizes. Bet iespaidīgi bez gala!

Tā kā šī ir mūzika, ko pilnīgi bezjēdzīgi klausīties YouTube kvalitātē, ieskatam labāk piedāvāšu interviju ar pašu Bobiju, kurā viņš, fonā skanot „Excavation”, pastāsta gan par sevi, gan šo albumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru