27 oktobris, 2011

A-LIST: Dirty Beaches - Lone Runner



Dirty Beaches - "Lone Runner" [Suicide Squeeze]
(released as a 7" vinyl on October 18th)
Kad aprīlī pirmoreiz noklausījos Dirty Beaches debijas albumu „Badlands” (AMGmusic vērtējums – 8/10), biju, maigi izsakoties, viegli šokēts. Iedziļinoties mūzikā, tā parasti rada zināmas asociācijas un vizualizācijas prātā, taču tik izteiktus kadrus no kādas drūmākās Deivida Linča vai Džima Džārmuša filmas reti kura dziesma spēj radīt. Pateikt, ka Dirty Beaches darbojas lo-fi rock lauciņā, nozīmē nepateikt neko. Iedomājieties, kā varētu izklausīties ilgstoši visdažādākās narkotikas lietojuši un turpat moteļa numuriņā ierakstījuši materiālu Džims Morisons un Elvis Preslijs, un pat tad tas vēl nav īstais apraksts Dirty Beaches mūzikas stilam.

Vēl interesantāk, ka šo unikālo mūzikas kokteili rada viens cilvēks. Viņa īstais vārds ir Aleks Žangs Hungtajs, viņš ir dzimis Taivānā, bet tā īsti savas mājas nodefinēt nevar, jo jau kopš bērnības ar ģimeni pārcēlies no vienas vietas uz otru. Šobrīd 30 gadus vecais vīrietis ar mūziku sācis nodarboties vien pirms desmit gadiem, būdams vokālists kādā metāla grupā, taču no tās viņš ticis izmests, jo „centies dziedāt kā Deivids Bovijs”. Izmešana no grupas gan nav apstādinājusi jaunekli no vēlēšanās darboties mūzikā. Tieši otrādi – Aleks iemācījies spēlēt ģitāru un sācis radīt skaņdarbus pats.

Interesanti, ka pirmoreiz klausoties „Badlands”, manas pirmās asociācijas bija ar pieminēto slaveno režisoru Deividu Linču. Tieši viņa leģendārās un biedējošās kinolentes „Blue Velvet” un „Lost Highway” Dirty Beaches sauc par galvenajiem iedvesmu objektiem albumam. Un tāds arī ir rezultāts – mūzikā sastopama sirrealitāte, mistika un nosacīts drūmums, kuru raksturot gan nav iespējams, jo pēc būtības nekāda drūmuma nav. Tā ir tikai ilūzija. Tas pats attiecināms arī uz jaunāko Dirty Beaches singlu „Lone Runner”, kas oficiāli iznāca pagājušajā nedēļā. Kā caur sienu ierakstītais skaņdarbs ir psihodēlijas, misticisma un no sirds un dvēseles nākušas lo-fi mūzikas paraugs. Tas vienkārši ir jādzird!

P.S.Ko vērts ir arī dziesmas video!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru