22 februāris, 2011

A-LIST: Radiohead - "Lotus Flower"

Radiohead - "Lotus Flower" [XL]
(from LP "The King Of Limbs", out now digitally)


Mūzikas žurnālisti – tāpat kā Radiohead fani – ir sadalījušies divās frontēs. Vieni vēl no piektdienas nevar atiet no eiforijas par negaidīto dāvanu „The King of Limbs” albuma izskatā un virpināt konspirācijas teorijas par tēmu „Vai būs arī otrs albums no pasaulē spožākās grupas šogad?”, kamēr otri turpina purpināt un skeptiski vīpsnāt, sak, par ko tāda ažiotāža sacelta?

Lieki jau laikam piebilst, pie kuras no kategorijām piederu es. Tas, ko vēlos gan piebilst ir mana neizpratne par indivīdiem, kuri gaidīja „OK Computer”, „The Bends” vai vismaz „Hail To The Thief” līdzīgu materiālu no grupas, kuras solists jau gadus piecus/sešus (patiesībā – vēl vairāk!) ir totāli aizrāvies ar elektronisko mūziku un īpaši dabstepu. Tātad vienīgais mīnuss, ko pagaidām varam piedēvēt Radiohead – viņu jaunais albums nepārsteidza.

Dziesma „Lotus Flower”, ko Toms Jorks jau ne vienu reizi vien izpildījis savos koncertos, gan pārsteidz. Pārsteidz ar savu pamatīgumu un praktiski perfekto skaņu, kurai pat nav mazākās vietiņas, kur piesieties, arī pēc sešpadsmitās vai sešdesmitās noklausīšanās reizes. Sākot ar kāpjošo skaļumu, masīvajiem basiem dziesmas sākumā, turpinot ar dabstepīgo ritmu, kā arī lipīgo un izjusto, līdz kaulam smeldzīgo piedziedājumu („Slowly we unfurl / As lotus flower / Cause all I want is the moon upon a stick / Just to see what it is”) un beidzot ar Toma Jorka kustībām dziesmas videoklipā, kas tā vien atgādina nelaiķi Īenu Kērtisu.

Albuma verdikts vēl sekos, bet „Lotus Flower” ir KĀRTĒJAIS Radiohead šedevrs, kas jau šobrīd var sev droši rezervēt vietu 2011.gada labāko singlu kategorijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru