23 februāris, 2011

CLASSIC HIT: Michael Stipe & Coldplay – In The Sun (2006)

Michael Stipe & Coldplay – „In The Sun”

Release date: 06/02/2006
Label: Warner
AMG rating 2011: 8/10


2006.gada februāris AMGmusic ir bijis ne mazāk nozīmīgs kā 2001.gada februāris. Tieši šajā mēnesī tā pa īstam sākām no CD un audio kasetēm pāriet uz modernāko MP3 formātu. Starp citu, šajā sakarībā vēlos piebilst, ka nemaz nav tik neromantisks MP3 laikmets – klausīties vecus, apšaubāmas kvalitātes tolaik salasītus šī digitālā formāta ierakstus ir ne mazāk interesanti, kā uzlikt vecu kaseti ar no radio rakstītām un šņākoņas pavadītām dziesmām!

Ne velti šāds ievads – par 2006.gada februāra #1 popmūzikas topā (tolaik nesen tika iedibināta tradīcija atdalīt popmūzikas un rokmūzikas topus – jāatzīst, viena no dīvainākajām manām idejām...) kļuva tolaik tikai digitālā singlā izdotā R.E.M. solista Maikla Staipa kaverversija 2001.gada Džozefa Artura singlam „In The Sun”. Singlā tika iekļautas sešas šīs dziesmas versijas, starp kurām bija arī viena, kas aizķēra mūsu sirdis – dzīvais ieraksts no koncerta kopā ar tolaik AMGmusic vēl ļoti aktuālo britu ansambli Coldplay. Visi šī singla ienākumi tika ziedoti viesuļvētras Katrīna radīto postījumu likvidēšanai. 2005.gada augustā šī traģēdija prasīja vairāk nekā 1800 upuru.

Interesanti, ka Džozefs Arturs dziesmu „In The Sun” sarakstīja vēl deviņdesmitajos, bet oficiāli izdeva vien 2001.gadā. Pa to starpu dziesmu „aizņemties” vēl paspēja arī Pīters Geibriels, kura „In The Sun” versiju var dzirdēt 1997.gadā izdotajā Princesei Diānai veltītajā kompilācijā „Diana, Princess of Wales: Tribute”. Iespējams, ja tajā laikā es būtu bijis pazīstams ar Artura oriģinālu, tas atņemtu kādu kripatu no emocijām, kuras guvu, klausoties Maikla Staipa versiju, bet tas nekādā gadījumā neaizēno to, ka šī nudien ir skaista dziesma. Lai arī varbūt nedaudz amerikāniski saldena.



1.vieta rokmūzikas topā: Protocol – „Where’s The Pleasure?” [Polydor]

Tikmēr rokmūzikas topa 1.vietā 2006.gada februārī gozējās kāda tolaik (ja godīgi, arī tagad!) man absolūti nezināma grupa ar nosaukumu Protocol. Kā izrādās tagad, tas bija tolaik tikko kā dibināts jauns pop-rock kvintets no Londonas, un „Where’s The Pleasure?” bija viņu tikai otrais singls. Nedz koncerti kopā ar New Order, The Bravery un Hard-Fi, nedz noslēgtais līgums ar Polydor Records, nedz arī šī singla salīdzinošie komerciālie panākumi (27.vieta britu singlu topā) neļāva grupai kārtīgi atsperties, un Protocol debijas albums tā arī palika neizdots. Taču „Where’s The Pleasure?” skan tīri neko arī pēc pieciem gadiem! Bez tam Blondie šodien ir vēl lielākā modē kā 2006.gadā!



2.vieta rokmūzikas topā: Maximo Park – „I Want You To Stay” [Warp]

Vietu zemāk rokmūzikas topā pirms pieciem gadiem ierindojām tikko iepazīto britu kolektīvu Maximo Park un viņu tajā laikā aktuālo singlu „I Want You To Stay” no debijas albuma „A Certain Trigger”. Kopā ar Editors, Hard-Fi un Bloc Party Maximo Park veidoja t.s. 2005.gada indie izlaiduma klasi, kas pirms pieciem gadiem ļoti sildīja sirdis AMGmusic. Turmpākajos gados no Maximo Park gan vairs nesaņēmām gaidīto, bet „I Want You To Stay” pelnīti kļuva par otro lielāko grupas hītu AMGmusic (1.vietu pēc diviem gadiem izcīnīja „Karaoke Plays”).



3.vieta popmūzikas topā: Goldfrapp – „Ride a White Horse” [Mute]

Iemesls, kāpēc, izlaižot otrajā vietā popmūzikas topā tolaik esošo Candi Staton dziesmas „You Got The Love” kārtējo pārizdevumu, pieskaramies Goldfrapp singlam „Ride a White Horse”, slēpjas ne tik daudz apstāklī, ka šis ir ļoti veiksmīgs Goldrapp rokas iemēģinājums disko mūzikā, cik tajā, ka tieši šim skaņdarbam tapa viens no 2006.gada spēcīgākajiem electro-house remiksiem, kas joprojām glabājas AMGmusic klasisko hītu mapītē. Tamdēļ paralēli videoklipam iesaku nobaudīt arī spridzinošo FK-EK (Fransuā Kevorkiāns un Ēriks Kūpers) miksu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru