28 janvāris, 2011

Nedēļas Izlase (24.01.11.-30.01.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #4 (24.01.2011. – 30.01.2011.)

Sveicināti!

Lai cik smaga un skumja nebūtu šī nedēļa Latvijas mūzikā (par to noslēgumā), arī šonedēļ ir ienācis vesels lērums jaunu kompozīciju, kas pelnījušas arī Jūsu uzmanību. Starp citu, šī, ja pamanījāt, ir pēdējā janvāra nedēļa, kas nozīmē, ka jau nākamajā piektdienā celsim galdā pirmo 2011.gada mēneša Top 20. Jā, laiks tik tiešām skrien vēja spārniem – skat, viena divpadsmitā daļa no tikko iesāktā gada jau ir aiz muguras.

14 jauni singli, četri jauni albumi un daži EP – tāds ir sausais atlikums AMGmusic fonotēkā no šīs nedēļas. Par pašu svarīgāko jau tūlīt!


TRACK OF THE WEEK:

Light Asylum - "Dark Allies" [self-released]
(from tour-only EP „In Tension”, released in 2010)
(available as a
free download)

Par šīs nedēļas Labāko Dziesmu šaubas gluži vienkārši nevarēja rasties. Jaunais Ņujorkas duets Light Asylum, kas šonedēļ iekļuva arī mūsu sadaļā „Best New Artist”, ir viens no iespaidīgākajiem atradumiem elektroniskās mūzikas lauciņā, un nav pat svarīgi, vai šo drīzāk dēvēt par „darkwave” un „new wave” vai „post-punk”. Kā jau esmu izteicies, ja AMGmusic Nedēļas Apskats būtu radio programma, tad šis būtu tas gadījums, kad, neskatoties uz dziesmas garumu (apaļas sešas minūtes), dziesma būtu jāatskaņo divas reizes pēc kārtas. TIK spēcīga tā ir! Nav pagājis pat mēnesis, bet jau otro reizi šogad nākas piebilst „Mūsu rīcībā ir viens no gada spēcīgākajiem trekiem!”.



A-LISTED TRACKS:

Hunx and his Punx - "Lovers Lane" [Hardly Art]
(from f/c LP „Too Young To Be in Love”, to be released this year)
(available as a
free download)

Turpinām šīs Nedēļas Izlasi ar mazliet jautrākām notīm. Neskaitot „Track of the Week”, vēl trīs dziesmas no šīs nedēļas jaunumiem izpelnījušās godu iekļūt AMGmusic singlu A listē. No tām lustīgākās godu noteikti pelnījusi Losandželosas četrotne Hunx and his Punx ar tās ļooti interesanto līderi Setu Bogartu priekšgalā. Tiem AMGmusic lasītājiem, kam vēl saldā atmiņā 2009.gada dzērāj-himna „Bow Down and Die” no The Almighty Defenders, varētu iet pie sirds arī šis skaņdarbs. AMGmusic šonedēļ vēl nav malkojis viskiju, bet nedēļas nogalē tāds plāns ir. Tad nu nešaubos, ka „Lovers Lane” varētu būt lielā topā.
Hunx And His Punx - Lovers Lane by stellarola


Belle and Sebastian - "I Want The World To Stop" [Rough Trade]
(released as a digital single on February 28th)


Biju starp tiem, kas ar nepacietību pērn gaidīja jauno Belle and Sebastian albumu „Write About Love” un biju arī starp tiem, kas albumā bija vīlies. Tamdēļ jo lielāks prieks, ka kā nākošo singlu skotu apvienība izvēlējusies, manuprāt, albuma labāko dziesmu „I Want The World To Stop”, kas gan singla formātā iznāks vien februāra beigās. Nav vairs 2010.gads, un AMGmusic sveces zem pūra vairs netur. Lai spīd jau tagad!



Keep Shelly In Athens - "Hauntin' Me" [Transparent]
(from f/c 7'' vinyl single "Hauntin' Me', out on February 21st)
(available as a
free download)

Atzīšos mazā noslēpumā. Manā blociņā rakstīts (rakstīts ar pildspalvu, tāpēc izdzēst nevaru vairs!), ka šonedēļ sadaļā „Best New Artist” jāparādās rakstam par grieķu duetu Keep Shelly In Athens, kas pērn mūs fascinēja ar debijas EP „In Love With Dusk” un tā vienreizējo dziesmu „Running Out Of You”, kas galu galā tika arī nominēta AMGmusic balvai „Gada Saulrieta Dziesma”. Atnāca Light Asylum un manus plānus mainīja. Tas gan nekādā veidā nemazina faktu, ka – atkārtošos – tagad arī grieķiem ir kaut kas tāds, par ko mūzikā viņi var pamatoti sist sev uz pleca. Nudien viens no pēdējo mēnešu patīkamākajiem pārsteigumiem. Taustāmās mūzikas cienītājiem piebildīšu, ka vinila plates formātā šis singls būs pieejams no 21.februāra.
Keep Shelly in Athens - Hauntin' Me by Keep Shelly in Athens


ALBUM OF THE WEEK:

Destroyer – „Kaputt” [Merge Records]
AMGmusic rating: 8/10


Šonedēļ jau vēl vairāk interesantu albumu bija atrodami mūzikas veikalos. No labākajiem jāizceļ arī jaunākais Adeles sniegums platē „21”, kas mani negaidīti pārsteidza. Atgādināšu, ka biju (un joprojām esmu!) skeptiski noskaņots par meitenes debiju pirms trim gadiem, kad albumam „19” piešķīrām atzīmi 6/10. Šogad pamanījos tviterī apgalvot, ka Adele ir „dziedātāja, ko pēc pāris gadiem atcerēsies tikai mūzikas žurnālisti”. Taču tagad man nākas vien atzīt – mazliet pārsteidzos. Meitene tikusi vaļā no pirmajām zvaigžņu slimības parādībām (atcelta Ziemeļamerikas tūre, jo spēcīgāka bijusi vēlme pavadīt laiku ar savu boifrendu; pārmērīga alkohola lietošana ar visām no tā izrietošajām sekām) un izdevusi nudien pieaugušu un ļoti smeldzīgu ierakstu, kas ir vērtējams vismaz divus pakāpienus augstāk par debijas albumu.

Taču Nedēļas Albuma godā mums tomēr jaunākais (jau devītais!) Kanādas mūziķa Dena Beihāra un viņa grupas Destroyer albums „Kaputt”, kuru ar lielu nepacietību gaidījām kopš brīža, kad pirmoreiz mūsu uzmanības lokā nonāca pasakaini skaistais skaņdarbs „Chinatown” (7.vieta pērnā gada decembra topā). „Romantiskais pops”, „mīkstais roks”, „jaunais džezs” – sauciet, kā gribat, bet šis albums piedāvā perfektu, nepārspīlētu devu ar sirds siltumu, romantismu, asprātīgu pašironiju un pārliecinošu sniegumu. Katrā ziņā ir jānotiek brīnumam, lai Destroyer „Kaputt” nekļūtu par 2011.gada pirmā mēneša labāko albumu. Tā kā „Chinatown” un „Kaputt” esam jau dzirdējuši, bet trešais mans plates favorīts „Bay Of Pigs” pārsniedz 11 minūšu garumu, šīs nedēļas izlasei esmu izvēlējies liriski skaisto „Poor In Love”.
Destroyer - Poor In Love by Le parallèle


THREE FOR THE WEEKEND:

Shadow Dancer – „Parallax” (original mix) [Boyz Noize Records]
(from EP „Murder Room”, out now)


Šonedēļ neiznāca neviens EP, kas būtu pelnījis atsevišķus vārdus un uzslavas, taču tieši no vienas šādas mazās platītes nāk skaņdarbs, ko gribētos dēvēt par Nedēļas Deju Treku. Es runāju par uz vācu dīdžeja Boyz Noize (viņam vēlreiz mani apsveikumi par 2010.gada AMGmusic balvu „Gada Deju Himna”!) leibla izlaisto Shadow Dancer EP „Murder Room” un tā otro treku „Parallax”. Uz sitienu nevaru atcerēties, kuru no daudzajiem lieliskajiem 2003.gada house trekiem man visvairāk atgādina „Parallax”, taču kaut kas silts no šī skaņdarba tā vien staro!



Grouplove - "Colours" (Captain Cuts Remix) [Atlantic]
(available as a
free download)

Pirms divām nedēļām A listē iekļāvām Ņujorkas dueta Grouplove debijas singlu „Colours”. It kā jau oriģināls nebūtu gana lēkājošs un lipīgs, tagad tam tapis arī dauzonīgs un himnisks remikss no Captain Cuts, kurš turklāt pieejams par baltu velti. Ja nebūtu vēl palikušas pārciestās gripas sekas, mestos trakulīgā dejā!
Grouplove - Colours (Captain Cuts Remix) by RyanMcMahon


Cold War Kids - "Mine Is Yours" (Passion Pit Remix) [V2]
(available as a
free download)

Tik vien bija no tās Kalifornijas grupas Cold War Kids kā viens hītsingls „Hang Me Up To Dry” 2007.gada pašā sākumā (5.vieta 2007.gada februārī). Ar katru nākošo apvienība ir braukusi tādās auzās, ka man vairs neceļas roka tērēt laiku, lai noklausītos viņu jaunāko albumu „Mine Is Yours”. Taču plates tituldziesma Passion Pit rokās iegūst pavisam citu nokrāsu. Izgaršojiet arī jūs!
Cold War Kids - Mine Is Yours (Passion Pit Remix) by Hypetrak


VIDEO OF THE WEEK:

Lykke Li - "I Follow Rivers" [LL Recordings]
(from f/c LP "Wounded Rhymes", out in March)


Pagājušās nedēļas „Track of the Week” mūs turpināja priecēt arī šonedēļ. Šonedēļ skumjajam un ar nelielu sadomazohisma piedevu pildītajam Likes Lī singlam tapis arī atbilstošs video klips, kura galveno varoni kāds jūtūba komentētājs nodēvēja par „one lucky bastard!”. Like Lī arvien pārliecinošāk piesakās uz 2011.gada labākās izpildītājas balvu. Viņai ir izskats, viņai ir stils, viņai ir harizma, viņai ir hīts. Tagad viņai ir arī klips!



NEWS OF THE WEEK:

Mārtiņš Freimanis (07.02.1977 – 27.01.2011)

... Šeit laikam bez vārdiem. To joprojām ir grūti aptvert un saprast...

Neliekuļosim – Tumsa un citas Mārtiņa Freimaņa muzikālās darbības nekad nav bijušas AMGmusic formāts. Taču šeit vairs nav runa par mūziku. Kad mūžībā aiziet tik jauni un talantīgi cilvēki, tad sirds sažņaudzas tikai vienā, toties ļoti patiesā jautājumā: „Kāpēc?!”. Atbildes, kā vienmēr, nav...

Visdziļākā līdzjūtībā Mārtiņa tuviniekiem, draugiem un talanta cienītājiem no AMGmusic puses.


Maldās tie, kas domā, ka pilnīgi neviena Tumsas dziesma nav bijusi AMGmusic topos. Ir bijušas divas, no kurām augstāko – 7.vietu – 2000.gada jūlijā sasniedza toreiz jaunās grupas debijas singls „Lietus Dārzs”. Nevaru iedomāties labāku muzikālo fonu šim skumjajam atceres brīdim.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru