14 janvāris, 2011

Nedēļas Izlase (10.01.11.-16.01.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #2 (10.01.2011. – 16.01.2011.)

Es sveiks, dārgais draugs!

Pienācis laiks jau otrajai vienpadsmitā gada izlasei, kura nu jau tapusi daudz rūpīgākā un ilgākā laika periodā – vienā nedēļā. Nedēļā, kad mūzikas biznesa rats ir iegriezies kārtīgi un no šī paša brīža varam atkal just, kā tas ir, kad katru dienu AMGmusic sasniedz pa 10-12 dziesmām un 3-5 jauniem albumiem. Uhh, bija, no kā izvēlēties šonedēļ. Kopsummā AMGmusic fonotēkā esam paturējuši 16, mūsuprāt, svarīgākos skaņdarbus, tiem pieplusojot trīs albumus, piecus EP un dažus remiksus. Bet Nedēļas Izlasē, protams, par pašu svarīgāko un pašu baudāmāko. Kā ierasts, sākam ar Nedēļas Dziesmu!


TRACK OF THE WEEK:

Gil Scott Heron and Jamie xx - "I'll Take Care Of U" [Beggars]
(from f/c remix album "We're New Here", out in February 2011)


Neskatoties uz to, ka šis skaņdarbs, pirmkārt, nav izdots atsevišķa singla formātā, otrkārt, ir remikss jau esošai dziesmai (Džila Skota Herona „I’ll Take Care Of You” oriģināls atrodams pērnā gada teicamajā platē „I’m New Here”), un, treškārt, vispār oficiāli nemaz nav pieejams, par to, ka tieši šis būs Nedēļas Treks, man nebija nekādu šaubu jau pagājušajā sestdienā, kad atskārtu, ka ne tikai šī dziesma silda un stiprina sirdi un dvēseli, bet arī fantastiski iederas ballīšu atmosfērā. Es pat teiktu – šis skaņdarbs var droši saukties par „Ballīšu Himnu”.

„We’re New Here” – ģeniālā un apbrīnojamā jaunā talanta, Džeimija Smita no The xx remiksēto Džila Skota Herona pērnā gada albuma versiju – varēs iegādāties no 21.februāra, ko ar lielu nepacietību gaidām arī mēs. Atgādināšu, ka 2010.gada nogalē no šī albuma jau tika izdots viens singls – „NY Is Killing Me”, kas jau tad izsauca milzīgu mūsu sajūsmu. Atliek vien, pierei svīstot, nepacietīgi gaidīt visu plati. Džeimijs Smits savos nedaudz vairāk kā 20 gados ir kļuvis par šī laikmeta vienu no nenoliedzami spožākajiem producentiem. Fenomenāli.



A-LISTED TRACKS:

The Naked & Famous - "Punching In A Dream" [Polydor]
(released as a digital single on December 2nd, 2010)


Ak, kā šonedēļ nepaveicās The Naked & Famous – „Punching In A Dream” arī bija pelnījis kļūt par Nedēļas Dziesmu! Jaunie jaunzēlandieši kļuva par vienu no maniem šīs nedēļas atklājumiem, pārlapojot britu žurnāla NME sarakstu ar potenciāli spožākajiem 2011.gada talantiem. Klausoties šos (un nemaz nerunājot par Džeimsu Bleiku, Esben and the Witch u.c. spīdekļiem un talantiem) atliek vien kārtējo reizi pabrīnīties par BBC un viņu „Sound of...2011”. SKRŪ JŪ!!! Šos labprāt redzētu kādā Latvijas festivālā. Teicams debijas singls, ar ko sevi pieteikt plašākai auditorijai – lipīgs, saulains un līdz kaulam melodisks elektro-popa paraugs.


The Starlings - "Weight In Gold" [Civil Music]
(released as a digital single on December 20th, 2010)


Ar elektro-popu un vēl 2010.gada decembrī izdotiem singliem arī turpinām. Vēl viena no jaunajām grupām, kam pievērst uzmanību šogad. Talk Talk un Human League tendences turpinās arī 2011.gadā, un Šefīldas jaunieši The Starlings vismaz ar šo singlu šīs tendences turpina ļoti prasmīgā manierē. Žetons arī producentam Ričardam Norisam (viena puse no pazīstamā dueta Beyond The Wizards Sleeve).


Destroyer - "Kaputt" [Merge]
(from f/c album "Kaputt", out on January 24th)

Nu jau skaitāmas dienas palikušas, līdz varēsim baudīt jauno Destroyer albumu „Kaputt”, par kuru jau ne vienu reizi vien esmu ar ilgām izteicies. Plates tituldziesma ir nu jau otrais pēc kārtas apliecinājums, ka „Kaputt” ir visas iespējas kļūt par vismaz Mēneša Albumu. Dziesmiņa aktuāla, pateicoties arī ļoti interesantajam video!


Grouplove - "Colours" [Canvasback]
(released as a digital single on January 7th)

Lai atgādinātu, ka tā nu viss nebūs, ka sākot ar 2011.gadu AMGmusic rakstīs tikai par britiem, kas pērn amerikāņiem pakāsa vienos vārtos mūzikas jomā, lūk, arī pirmie šī gada debitanti no Ņujorkas. Duets Grouplove, ko veido Hanna Hūpere un Kristians Zukoni, šonedēļ laidis klajā savu, vismaz jau gadu veco hītu „Colours”, kas starp visiem šīs nedēļas elektroniskās un popmūzikas singliem ienes arī roka un indī vēsmu.


Alex Winston - "Choice Notes" [HeavyRoc Music]
(released as a digital single on August 3rd, 2010)


Vēl vecāks par „Colours” šīs nedēļas A-Listes skaņdarbu sarakstā ir Aleksas Vinstones pagājušās vasaras singls „Choice Notes”, kas man nesaprotamu iemeslu dēļ AMGmusic bija kaut kā paslīdējis garām. Arī šī Detroitas dziedātāja atrodama daudzu mēdiju „Sound of 2011” sarakstā. Gaidām viņas debijas albumu, pie kā Vinstone strādājot kopā ar The Knocks (varbūt atceraties šo vasaras hītu?).
Alex Winston - Choice Notes by The Knocks


ALBUM OF THE WEEK:

Suuns – „Zeroes QC” [Secretly Canadian]
(released on January 10th, 2011)
AMG rating: 8/10


Par Nedēļas Albumu, tāpat kā par Nedēļas Dziesmu, šaubu šoreiz nekādu. Lai arī atzīstamas plates šonedēļ izdeva britu indī apvienība British Sea Power (albums „Valhalla Dancehall” – 7/10 no AMGmusic), kas vēl pirms divarpus gadiem uzstājās Positivus festivālā, kā arī britu post-punk leģendārā grupa Wire (albums „Red Barked Tree” – 7/10 no AMGmusic), visas ovācijas kanādiešu debitantu Suuns virzienā. Par albumu plašāk lasiet šeit, bet Nedēļas Izlasē noteikti jābūt dziesmai „Up Past The Nursery”.



EP OF THE WEEK:

The New Division – „The Rookie” EP [self-released]
(released digitally on January 11th, 2011)
AMG rating: 8/10


Jā, zinu, ka visi gaidīja, ka AMGmusic par Nedēļas EP atzīs Betas Dito solo debiju, taču tikai piektdienas rītā mani beidzot sasniedza šis – ilgi gaidītais Losandželosas new-wave kvarteta The New Divison debijas ieraksts „The Rookie”, kuru gaidīju jau kopš „Starfield” izcīnīja 5.vietu pērnā gada novembra singlu topā un iekļuva Gada Top 100. Plašāk par EP parunāsim pirmdien. Šobrīd lai skan dziesma no mazās, digitālās platītes, kurā – nudien nepārspīlēju – visas sešas ir gana labas, lai tās izceltu!
The New Division - Nocturnal by ruizit0


REMIX OF THE WEEK:

Hercules And Love Affair - "My House" (Stopmakingme Remix) [Moshi Moshi]
(from "Blue Songs" CD, out on January 31st)
Stopmakingme

Šīs nedēļas disko noskaņām un ballīšu ieskandināšanai Nedēļas Remiksa godā Londonas producenta Stopmakingme rīmeiks jau tā dejiskajam un ļoti veiksmīgajam Hercules and Love Affair singlam „My House”. Stopmakingme atzinību izpelnījās jau pirms diviem gadiem, kad tapa miksi tā laika aktuālajiem Little Boots un We Have Band singliem. Ja pareizi sapratu, tad šo miksu varēs iegūt taustāmā formā, iegādājoties Hercules and Love Affair janvāra izskaņā gaidāmo albumu „Blue Songs” CD versijā.
Hercules & Love Affair - My House (Stopmakingme Remix) by stopmakingme

Vēl šonedēļ jādzird:

Nite Jewel - "It Goes Through Your Head" (DaM-FunK clubdub) [Mexican Summer]
(available as a free download)

Glasser - "Mirrorage" (Lindstrom Remix) [Feedelity]
(released as a 12" vinyl single, out on January 18th)
(stream it here)

Warpaint - "Shadows" (Neon Light Remix) [Rough Trade]
(released as a digital single on January 10th)
(get it for free here)


NEWS OF THE WEEK:


1. Mūzikas ziņās šonedēļ galvenais notikums bija februārī gaidāmās Brit Awards ikgadējās ceremonijas balvu pretendentu paziņošana, kurā jau atkal neiztika bez lielākiem un mazākiem brīnumiem. Par lielāko (tiesa gan, nevarētu teikt, ka nepatīkamo!) brīnumu jāuzskata The xx nominēšana uzreiz trim balvām, turklāt ieskaitot nozīmīgās „Gada Grupa” un „Gada Albums”. Pēc pusotra gada arī briti ir attapušies, ka viņiem tomēr ir viena lieliska grupa (atgādināšu, ka, piemēram, AMGmusic The xx slavas un balvu laurus plūca jau 2009.gada izskaņā...).

Savukārt ārzemju (ne-britu) izpildītāju kategorijā divām balvām nominēti Arcade Fire („Gada Labākais Ārzemju Albums” un „Gada Labākā Ārzemju Grupa”). Lieki piebilst, ka, ja Arcade Fire šīs divas balvas nesaņems, smiesies ne tikai AMGmusic. Kanādiešu konkurentu vidū Kings of Leon un Black Eyed Peas (labākās grupas balvai), kā arī Eminems un Keitija Perija (albuma kategorijā)... :/ Vēl AMGmusic turēs īkšķus par zviedru popmūzikas karalieni Robinu, kas nominēta balvai „Labākā ārzemju izpildītāja”.

Par lielākajām šausmām jāsauc „Gada Singls” pretendentu sarakstu, kas ir... Labi, nekļūšu rupjš, jo vismaz viena DZIESMA tur arī ir – Florence and the Machine kaverversija klasiskajai „You’ve Got The Love”. Savukārt balvu „Critic’s Choice” (to pasniedz spožākajam jaunajam talantam) žūrija jau ir nozagusi. Nozagusi Džeimsam Bleikam un piešķīrusi reperei (dziedātājai?) Džesijai Džei, kuras singls šonedēļ neiekļuva pat AMGmusic C-Listē. Tas nokļuva Recycle Bin.

Ar visu pretendentu sarakstu var iepazīties šeit.

2. Arctic Monkeys darījuši zināmu, ka pavasara beigās varam gaidīt jaunu albumu no viņiem. Plate, pie kuras darbs gan vēl joprojām turpinoties, ierakstīta Londonā un Losandželosā kopā ar producentu Džeimsu Fordu (viena puse no Simian Mobile Disco, viņš producēja arī otro Arctic Monkeys albumu, 2007.gada „Favourite Worst Nightmare”). Tāpat grupa apstiprinājusi uzstāšanos vairākos festivālos šovasar, tai skaitā slavenajā V festivālā.

3. Pašā nedēļas sākumā uzzinājām, ka Rianna ar savu jaunāko hītu „What’s My Name?” atkārtojusi Elvisa Preslija sasniegumu, izcīnot savu piekto #1 singlu Apvienotās Karalistes singlu topa vēsturē. Turklāt šis panākums arī nozīmē to, ka nu barbadosiete ir vienīgā sieviete, kas var lepoties ar pieciem #1.

4. No šīs nedēļas Gorillaz grupā ir jauns dalībnieks! Labi gan būt animētai grupai – dalībniekus var uzzīmēt, kad un kā vien sirds vēlas. Jaunākais grupas biedrs ir Evandželists un viņa portretu var apskatīt šeit.

5. The Kills paziņoja, ka 5.aprīlī laidīs klajā jaunu albumu „Blood Pressures”, kas būs turpinājums lieliskajam 2008.gada albumam „Midnight Boom”. Jā, zinu, ka šī nav TOP ziņa, bet AMGmusic ir lieli The Kills un īpaši Elisones Moshārtas cienītāji. :)


Neskatoties uz to, ka centrālā ziņa šonedēļ ir Brit Awards pretendentu saraksta publiskošana, AMGmusic šonedēļ Nedēļas Izlasē kāds klasisks 2006.gada hīts no 2007.gada vasaras Glastonberijas festivāla. Lai kalpo kā mājiens Positivus festivāla rīkotājiem! ;)



VIDEO OF THE WEEK:

Uz atvadām šīs nedēļas video no Deerhoof. Ne tik daudz paša klipa, cik dziesmas dēļ.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru