30 jūlijs, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (26.07.-01.08.)

SINGLE OF THE WEEK

Crystal Castles - "Baptism"
Release date: 26/07/2010
Label: Polydor
AMG rating: 9/10

Tā vien izskatās, ka, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šo varēs dēvēt par absolūto elektroniskās mūzikas uzvaras gadu. LCD Soundsystem, Caribou, Flying Lotus, Delorean, Hot Chip – tie ir tikai daži vārdi, kas nāk prātā. Kas tad šogad bija rokmūzikā? Ok, The National ir lielisks albums; The Drums, varbūt Yeasayer, ja viņus vispār var pieskaitīt pie rokmūzikas.

Gada labāko elektroniskās mūzikas albumu kontekstā nedrīkst nepieminēt arī Toronto duetu Crystal Castles, kuru 2003.gadā kā solo projektu aizsāka Ītans Kats, tiesa, jau pēc dažiem mēnešiem par Crystal Castles pilntiesīgu dalībnieci kļuva ekstravagantā un kolorītā dziedātāja Alise Glāsa, kura – kāds tur brīnums – pirms tam darbojās kādā noise-punk apvienībā.

Dueta otrais studijas albums, kurš iznāca pirms diviem mēnešiem, ir teicams pierādījums, kā vienā platē apvienot totālu ārprātu (labā nozīmē!), kurā kopā sajaukts reivs, lo-fi (vai drīzāk pat – no-fi) un noise no vienas puses, un melodisks, atmosfērisks, 80’to gadu labāko tendenču ietekmēts sintpops – no otras. Turklāt jau kārtējo reizi jāatzīst, ka Ītens Kats ir teicams producents – skaņa ir tuvu ideālai. Tiesa gan, šajā ierakstā viņam nedaudz asistējis leģendārais Jacknife Lee.

Ja albuma pirmais singls „Celestica” (ieņēma 10.vietu AMGmusic topā aprīlī, kas gan ir dueta līdz šim zemākais panākums pie mums) pārstāv plates miermīlīgāko synth-pop pusi, tad jaunais „Baptism” ir īsts deju zāļu grāvējs. Tas gan nav tik dulls un noise skaņu pildīts kā „Doe Deer”, taču ir ne mazāk inficējošs un baudāms. 8-bit un chiptune skaņas, papildinātas ar pasakainu un kājas pašas kustinošu bītu, kuru piedziedājumā nomaina nesošs un reivisks electro sintezatoru vilnis un Glāsas ierastais dziedājums, no kura saprast nevar ne vārda.

Ak, kā es gaidu kādus interesantus remiksus šim gabalam. Kaut gan... arī bez tiem „Baptism” diskotēkā vajadzētu noraut jumtu pilnīgi un galīgi. Nu tā, ka jātaisa ciet tā ballīte. Viens no mēneša singliem!



P.S. Jā, tas augšā TIEŠĀM IR singla vāciņš! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru