17 marts, 2010

CLASSIC HIT: U2 - "Bad" (1984)

U2 – „Bad” [Island; 1984]


Ja nebūtu traģiskās Marka Linkusa nāves pirms pusotras nedēļas, šo būtu AMGmusic sadaļā „Classic Hit” apskatījuši jau pirms nedēļas, bet... Visam savs laiks, acīmredzot.

Kādā jaukā februāra vakarā kopā ar draudzeni virtuāli (es te, viņa – tur) skatoties filmu „Brothers” (lieliska 2009.gada Džima Šeridana attiecību drāma ar vēl lieliskākajiem aktieriem Džeiku Gīlenhālu un Tobiju Makgvairu galvenajās lomās), nonācu pie atbildes, kāpēc es tik ļoti dievinu U2 80’to gadu mūziku un nevaru ne ausu galā ieredzēt pēdējo gadu albumus (okei, „No Line on the Horizon” gan bija patīkams pārsteigums!). Tāpēc, ka savā jaunības dumpinieciskumā, vienkāršajos izteiksmes līdzekļos un nesamākslotībā tā ir viena no romantiskākajām mūzikām, kādu vien var iedomāties klusam divvientulības vakaram. Nav brīnums, ka tieši pie šī vakara AMGmusic „Classic Hit” pieminētajā filmā notika tas, kas tur notika.

Tajā pašā mirklī, kad beidzot izdevās atbildēt uz paša urdīto jautājumu pie sevis: „Kas tas par gabalu? Nu, kas tas par gabalu? No kura albuma?”, sapratu, ka nepelnīti maz radiostacijās, mājas ballītēs un pat atsevišķos U2 fanu saietos (jā, esmu arī tādos bijis!) pievērsta uzmanība skaistajai 1984.gada grupas albuma „The Unforgettable Fire” dziesmai „Bad”. Jā, šī dziesma tiešām nekad nav iznākusi kā singls, turklāt pats albums reti kad parādās U2 fanu mīļāko albumu listēs (piemēram, es varu atzīties, ka man šī plate stipri atpaliek no citiem U2 80’to gadu šedevriem), tomēr „Bad” ir liels koncertu favorīts, turklāt, kā esmu dzirdējis, šo senilo dziesmu U2 koncertos izpilda vēl joprojām.

Kas ir U2, domājams, man nevienam nav jāskaidro, tāpēc pastāstīšu, ar ko ir īpaša dziesma „Bad”. Ja nekļūdos, tad šī ir vienīgā dziesma grupas karjerā, kas sarakstīta par narkotikām, turklāt sarakstīta pirmās personas formā, lai gan, cik zināms, ar narkotiskajām vielām nekad nav aizrāvies neviens no slavenās īru četrotnes dalībniekiem. Līdzīgi kā gadījumā ar „New Year’s Day”, kas izklausās pēc klasiskas mīlas dziesmas, bet patiesībā ir veltījums poļu pretošanās kustībai „Solidarnošč”, arī par „Bad” dziesmas vārdiem bija vairākas versijas (tā principā mierīgi varētu būt arī oda nelaimīgai mīlai).

Bono

Dažādās spekulācijas 1987.gadā atrisināja pats tās vārdu autors Bono kādā koncertā Čikāgā, pirms dziesmas sakot sekojošus vārdus: „This is a song about the city we grew up in. A song about Dublin city. And a song about a drug called heroin that’s tearing our city in two … that’s tearing the … the heart out of the city of Dublin … tearing the heart out of the city of Chicago. Rich people stuff dollars in the back of their pocket while poor men lie in gutters with needles stuck in their arms. Screw them, I say. This is a song about a friend of mine who was given on his 21st birthday enough heroin into his bloodstream to kill him. This is a song called ‘Bad.’

(Īsais tulkojums: „Šī ir dziesma par pilsētu, kurā mēs uzaugām. Dziesma par Dublinu. Un arī dziesma par narkotiku, ko sauc „Heroīns”, kas plēš mūsu pilsētu... Kas plēš... sirdi Dublinai... kas plēš sirdi Čikāgai. Bagātnieki stūķē dolārus savās bikšu kabatās, kamēr nabagie guļ renstelēs ar rokās iedurtām adatām. Šī ir dziesma par kādu manu draugu, kuram 21.dzimšanas dienā uzdāvināja tik daudz heroīna, ka tas viņu nogalināja. Dziesmu sauc „Bad”.
Desmit gadus vēlāk kādā intervijā britu žurnālam Q grupas ģitārists Edžs pastāstīja, ka, lai arī viņi visi zinājuši šo puisi, vislabākās attiecības viņam bijušas tieši ar Bono, kurš pat esot runājis ar viņa brāli par jaunieša atkarību no heroīna. Tāpat Edžs piebilda, ka vārdu sacerēšana, rakstot tos pirmajā personā, bet patiesībā stāstot cita cilvēka domas, esot bijis kas jauns un tolaik nebijis Bono daiļradē.

Jāatzīst, tas, ka Bono tikai netieši zina, kas ir heroīns un kāda ir tā postošā ietekme (paldies Dievam!), ir tomēr jūtams dziesmā. Ir neskaitāmas dziesmas, kur šis temats ir iztirzāts daudz tiešāk, skaidrojošāk un patiesāk (paklausieties kaut vai klasisko Nine Inch Nails „Hurt” ar tās tekstu: „I hurt myself today / To see if I still feel / I focus on the pain / The only thing that’s real”), taču „Bad”, manuprāt, nemaz nav jāuztver kā tāda klasiski sāpīgā narkotiku-tēmas-nomāktā dziesma. „Bad” ar eksellento Edža ģitāras partiju un jauneklīgo, vārdos grūti pārvēršamo, bet līdz kaulam skaisto romantismu pieder pie tās U2 dziesmu vācelītes krājuma, kura ir gluži kā tāda obligātā klausāmviela sveču vakaram. Un, protams, ne jau tās teksta dēļ.

U2

Vairāki interesanti stāsti saistās arī ar „Bad” izpildīšanu U2 koncertos. Klasiskākais ir no leģendārā 1985.gada Live Aid pasākuma, kurā U2 šo dziesmu izstiepa līdz 12 minūtēm, kā rezultātā paredzēto trīs dziesmu vietā nospēlēja vien divas un ar „Bad” bija spiesti savu uzstāšanos arī beigt. Šīs versijas laikā Bono paspēja gan iestarpināt fragmentus no klasiskām Lū Rīda („Satellites of Love”) un The Rolling Stones („Ruby Tuesday” un „Sympathy for the Devil”) dziesmām, gan arī padejot ar kādu fani no pūļa.

Interesanti, ka meitene vēlāk presē izteikusies, ka tādējādi Bono, iespējams, viņai pat izglābis dzīvību. Meitene esot bijusi iespiesta barjerās, un vakars viņai varēja beigties pat ļoti traģiski, ja Bono nebūtu viņu ievērojis un licis apsargiem izcelt ārā. Šis fakts, kā arī tas, ka „Bad” kļuva par nešaubīgu Live Aid hailaitu, lai tad kalpo kā liels gandarījums grupas solistam, kurš par savu izgājienu (milzīgā hīta „Pride (in the name of love)” noraušanu (tieši ar šo dziesmu bija paredzēts beigt U2 uzstāšanos Live Aid), par ko neapmierināti bijuši pārējie U2 dalībnieki) esot tik ļoti pārdzīvojis, ka nedēļu izvairījies runāt ar apkārtējiem.

I'm wide awake
I'm wide awake
Wide awake
I'm not sleeping
Oh, no, no, no

P.S. Svinīgi pabeidzis rakstu, ieraugu, ka šodien ir 17.marts – Sv. Patrika diena. ZĪMĪGI, dāmas un kungi, ZĪMĪGI! ;) SVEICIENS ĪRIEM!!!


„Bad” varat atrast sekojošos U2 ierakstos:

1) 1984.gada albumā „The Unforgettable Fire” oriģinālversijā 6:09
2) 1985.gada EP „Wide Awake In America” koncertversijā 7:59 (ierakstīta Birmingemā, 1984.gada novembrī)
3) 1998.gada izlasē „The Best of 1980-1990” saīsinātā versijā 5:50 (vienīgā dziesma, kas neiznāca kā atsevišķs singls, bet tika iekļauta šajā izlasē!)


Piedāvāju noskatīties rakstā pieminēto slaveno grupas uzstāšanos 1985.gada Live Aid pasākumā (ja neesat šo redzējuši, atļaušos apgalvot, ka šī ir pat "obligātā literatūra" - klasisks video):

Kontrastam – šī pati dziesma 2009.gadā Dublinas koncertā:


P.S.Ja nu kāds nezina, par kādu filmu es gvelžu ievadā, šeit ir "Brothers" treileris („Bad” sāk skanēt ap 1:10):

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru