28 oktobris, 2010

CLASSIC HIT: Depeche Mode – Precious [2005]

CLASSIC HIT FROM 2005:

Depeche Mode - "Precious" [Mute Records; 2005]


Ir mēneši, kurus tu savā mūžā atcerēsies uz visiem laikiem, pat ja varbūt to nemaz negribētu. Viens no šādiem mēnešiem manā dzīvē bija 2005.gada oktobris. Taisni vai apbrīnojami, cik daudz patiesībā cilvēka dzīve var mainīties viena mēneša laikā. Un tās atmiņas – no sāpīgiem zaudējumiem līdz pat vieniem no mūža lieliskākajiem un neaizmirstamākajiem tusiņiem šeit, L-57. Paralēli visam, protams, neiztrūka arī daudz mūzikas. Tāpēc jo interesantāk bija ielūkoties, kas tad bijis #1 AMGmusic slavenajā 2005.gada oktobrī.

Par grupas Depeche Mode fanu kļuvu 2000.gada vasarā, tolaik pirmoreiz noklausījies drauga ieteikto koncertalbumu „101”. Piecus gadus vēlāk jau manā kolekcijā bija teju visi grupas albumi, VHS videokasetes un pat vesels lērums singlu. Atliek vien pabrīnīties, kur es tam visam, vidusskolnieks būdams, atradu naudu... Bet ne par to stāsts. Stāsts ir par to, ka 2005.gada rudenī ar nepacietību, kā jau visi Depeche Mode fani, gaidīju grupas jaunāko albumu „Playing The Angel”, kas, starp citu, vēlāk arī nelika vilties, un es to joprojām uzskatu par pagājušās desmitgades Depeche Mode spēcīgāko ierakstu.

Jaunā albuma pirmais singls „Precious”, kas singla formātā tika izdots oktobra sākumā, internetā sāka cirkulēt jau vismaz mēnesi iepriekš, un, ja mani atmiņa neviļ, arī AMGmusic par šo dziesmu jūsmoja vismaz kopš septembra beigām. Tajā laikā „Precious” pat pamanījos salīdzināt ar „Enjoy The Silence”, kam tagad gan vairs īsti negribas piekrist. Pat vēl vairāk – uzskatu, ka „Precious” pat nav starp labākajām dziesmām albumā „Playing The Angel”, taču lipīgs un, kā mēdz teikt, „radio-draudzīgs” skaņdarbs ir nenoliedzami. Lieki piebilst, ka dziesma kļuva par 2005.gada oktobra AMGmusic dziesmu #1, gada popmūzikas topā ierindojoties 2.vietā – uzreiz aiz tā laika megahīta Coldplay „Talk”.



Piedāvāju noklausīties arī pārējos pirms pieciem gadiem AMGmusic lielākos hītus:

1) Editors – „Bullets” [Kitchenware]

Kā jau esmu daudzkārt stāstījis, 2005.gadā (un vēl nākamajos trīs) AMGmusic izdalīja atsevišķi popmūzikas un rokmūzikas topus. Tādējādi, kamēr popmūzikas topā 1.vietā gozējās Depeche Mode jaunākais singls, rokmūzikas topa galvgalī bija tolaik mums mazzināmas post-punk apvienības Editors singls „Bullets”. Lieliska iespēja sev atgādināt, cik romantiski, neatkarīgi un dumpinieciski Editors izklausījās pirms pieciem gadiem. Grupa pirmoreiz AMGmusic topos parādījās jau 2005.gada aprīlī, kad „Munich” izcīnīja 3.vietu, bet šis bija grupas pirmais #1, kam vēlāk Editors pievienoja vēl divus, turklāt abus no debijas albuma „The Back Room”, ko pirmoreiz noklausījos un neglābjami tajā iemīlējos tikai 2006.gada pavasarī.



2) Bloc Party – „Two More Years” [Wichita]

2005.gads vispār mums bija bagāts ar daudziem atklājumiem mūzikā. Kopā ar Editors, Hard-Fi un Babyshambles par tā laika vienu no iecienītākajām jaunajām grupām kļuva arī Bloc Party. Debitējuši AMGmusic topā jau maijā ar singlu „Banquet” (3.vieta), lielo sprādzienu kvartets radīja tieši oktobrī ar „Two More Years”, kas – un to es atceros pilnīgi noteikti – kļuva par vienu no visbiežāk spēlētajiem skaņdarbiem L-57 tusiņos tai laikā. Pat nezinu, kāds tam izskaidrojums, bet ar „Two More Years” mani saistīja kādas īpašas psiholoģiskas saites. Dziesma iekļuva arī vairākos britu mēdiju gada singlu topos.



3) Robbie Williams – „Tripping” [Chrysalis]

No vienas puses jau var pabrīnīties, kā Robijs Viljamss iekļuvis starp labākajām dziesmām pirms nieka pieciem gadiem, bet fakts ir tāds, ka „Tripping” ir ne tikai visu laiku veiksmīgākā Robija dziesma AMGmusic, sasniedzot 2.vietu mēneša topā (lai arī atdalītajā popmūzikas), bet arī, manuprāt, objektīvi labākais singls ar gandrīz izcilu piedziedājumu, kādu vēlāk savā karjerā bijušais Take That dalībnieks vairs nav spējis atkārtot. Arī pēc pieciem gadiem šī dziesma šķiet ļoti tīkama un gaumīga – tāda, kādai būtu jābūt labai popmūzikai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru