29 decembris, 2009

AMG TOP 20 SINGLES OF 2009 (part 4: 10.-6.)

2009.GADA SINGLU TOP 20

10.Arctic Monkeys – „Crying Lightning”

Release date: 17/08/2009
Label: Domino
AMG rating: 9/10

Vēl viens no lielākajiem vasaras hītiem AMGmusic – Arctic Monkeys pirmais singls no augustā izdotā trešā studijas albuma „Humbug”, ko, starp citu, novērtējām kā 17.labāko 2009.gada albumu. „Crying Lightning” ir tā neapšaubāms favorīts.

Atšķirībā no iepriekšējiem Arctic Monkeys albumu pirmajiem singliem – 2005.gada „I Bet You Look Good On The Dancefloor” un 2007.gada „Brianstorm" – „Crying Lightning” nav tik izteikts hīts, kas aiziet uzreiz, tomēr pēc kāda laika šī dziesma var tā pielipt, ka grūti tikt vaļā. Līdz ar to Arctic Monkeys jau trešo reizi iekļūst AMG gada singlu topa labāko desmitniekā.



9.Florence And The Machine - "Rabbit Heart (Raise It Up)"
Release date: 22/06/2009
Label: Island
AMG rating: 9/10

Kā jau teicu albumu apskatā (Florence and the Machine debijas ieraksts „Lungs” atrodas 2009.gada AMGmusic albumu topa 16.vietā), no visām 2009.gada sākumā prezentētajām britu „lielajām cerībām mūzikā” tieši Florence Velča un viņas komanda ir sevi attaisnojusi visvairāk. Tādējādi ļoti pat pelnīta gada sākumā iegūtā Brit Awards balva „Critics Choice”, ko pasniedz topošajām jaunajām zvaigznēm.

Albumā „Lungs” netrūkst skaistu un jauku dziesmu, kā pierādījums tam ir veseli nu jau pieci izdotie singli no šī albuma. Tomēr, manuprāt, visspilgtākais albuma hīts ir tieši trešais singls „Rabbit Heart (raise it up)”, kurā vislabāk var novērtēt arī neapšaubāmi talantīgās Velčas vokālās dotības. No sieviešu balsīm tieši Velča un Bat For Lashes ir mani pēdējo gadu favorīti. Atskatoties tagad uz jūnija Top 20, nākas atzīt, ka nepelnīti šī dziesma nekļuva par mēneša #1, paliekot 2.vietā.



8.Bat For Lashes – „Daniel”
Release date: 03/2009
Label: Parlophone
AMG rating: 9/10


Dziesmas „Daniel” recenziju martā es noslēdzu ar jautājumu: „Bat For Lashes 2007.gadu AMG pabeidza arī ar balvu „Best Female” jeb ieguva gada labākās dziedātājas titulu. Šogad pievienosim albuma un singla kategorijas?”. Šobrīd varam atbildēt, ka abās nominācijās tomēr sanāca palikt ārpus labāko piecinieka, taču pietrūka pavisam maz. It īpaši jau nu šai pasakaini skaistajai dziesmai, ko gribētos saukt par Bat For Lashes visu laiku lieliskāko singlu.

„Daniel” ir Bat For Lashes visā savā krāšņumā. Saglabāts pirmā albuma elektroniskais krāšņums, papildināts ar lielisku, naksnīgu, mazliet depresīvu noskaņu, kura visvairāk asociējas ar Torijas Eimosas un Pīdžejas Hārvijas ierakstiem. Pievienojiet tam visam teicamu vokālo izpildījumu un ļoti skanīgu un melodisku piedziedājumu, un varbūt būsit kaut nedaudz tuvumā tam, ko piedāvā Bat For Lashes savā pirmajā singlā no šogad izdotā albuma „Two Suns”, kas tika nominēts prestižajai Mercury mūzikas balvai, bet AMGmusic gada albumu topā ierindojās 14.vietā.



7.Detachments - "The Flowers That Fell"
Release date: 27/04/2009
Label: Thisisnotanexit
AMG rating: 9/10

Kā „The Flowers That Fell” nekļuva par milzīgu hītu 2009.gadā un kāpēc Detachments netiek minēti kā viena no potenciāli lielākajām zvaigznēm pie mūzikas debesīm 2010.gadā, man joprojām ir mīkla. Pieļauju, ka mūzikas kritiķu rīcībā ir kāda papildus informācija, kāpēc par viņiem neviens nerunā un informācija internetā ir jāvelk gluži kā ar knīpstangām ārā.

Vienas no šī gada lipīgākās melodijas autori ir Londonas kvartets Detachments, kas jau pērn noslēdza līgumu ar ierakstu kompāniju Thisisnotanexit. „The Flowers That Fell” bija viņu oficiālais debijas singls (2008.gada nogalē plates formātā gan tika izdots arī „Fear No Fear” – arī teicams darbs!), kam pirms mēneša sekoja arī ļoti lielisks singls „Circles”, kuru, starp citu, producējis slavenais Simian Mobile Disco dalībnieks un The Klaxons producents Džeimss Fords.

Lai kā tur nebūtu ar britu kritiķiem, AMGmusic maijā šis bija stabili spēlētākais hīts, kas pelnīti ieguva arī mēneša 1.vietu. Turklāt brīžos, kad tas tomēr netika atskaņots, to dzirdēt varēja tāpat, jo es nespēju rimties nedungojis šo melodiju vienā laidā – tik lipīga tā ir! Protams, savu lomu nospēlē arī post-punk un manu elku Joy Division ietekmes, kas laužas ārā katrā „The Flowers That Fell” taktī. Ar lielu nepacietību gaidu debijas albumu!



6.Editors - "Papillon"
Release date: 12/10/2009
Label: Kitchenware
AMG rating: 9/10

Arī Editors tāpat kā Arctic Monkeys un Placebo var izdot da jebkādu albumu, taču tajā kā likums atradīsies vismaz viens spēcīgs hītsingls, kas demolēs AMGmusic atskaņotāju un pamatīgi kritīs uz nerviem maniem kaimiņiem. Kādos apjomos un skaļumā es klausījos šo dziesmu augustā, kad AMGmusic saņēma promo singlu, ir grūti aprakstīt. Bet atmiņas par bezrūpīgajām vasaras piektdienām, aukstu sidru nenormāli karstā augusta pēcpusdienā komplektā ar „Papillon” ļoti silda sirsniņu. Kādus tik tusiņus neiesildīja šī dziesma!

Varbūt arī dēļ milzīgās dziesmas pārdrillēšanas vasaras beigās oktobrī, kad oficiāli iznāca pirmais singls no jaunākā Editors albuma „In This Light and On This Evening”, tas nobāzējās 2.vietā nevis 1., kā tika gaidīts. Arī gada topā Editors tomēr nav izdevies pārsniegt savus iepriekšējos panākumus. Augstākā vieta šai grupai AMGmusic gada topos paliek ceturtā, kuru ieguva gan 2006.gada singls „All Sparks”, gan 2007.gada dziesma „An End Has a Start”.

15.-11.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-singles-of-2009-part-3-15-11.html

20.-16.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-singles-of-2009-part-2-20-16.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru