18 decembris, 2013

2013: GADA SINGLI (10.-1.vieta)



2013.GADA SINGLU TOP 100
3.DAĻA (10.-1.vieta)

10.Kanye West - "Black Skinhead" [Def Jam]
(from LP "Yeezus", out June)

Kanjē Vests, kurš atbildīgs par šīs desmitgades pagaidām labāko hip-hop albumu (2010.gada „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”), šogad sarakstam pievienoja otru. Netipiski īsu, griezīgu un dinamisku plati „Yeezus”, turklāt ar lozungu „man riebjas radiostacijas, es negribu, ka manas dziesmas tur spēlē” atteicās no singlu izdošanas. Mūzikas apskatniekiem neatlika nekas cits, kā pašiem izvēlēties albuma hītus, un te nu sākas problēma, jo „Black Skinhead” vietā tikpat labi varēja būt „I Am a God” vai „New Slaves”. AMGmusic tomēr izvēlējās pirmo un tolaik rakstīja: „Tas jau vairs nav hip-hops. Tas ir histērisks pankrepa manifests, ko neviens šobrīd nespēj tik labi izkliegt, kā Yeezus.”. Jūnija singlu topā ieņēma 1.vietu.


9.Savages - "Shut Up" [Matador]
(from LP "Silence Yourself")

Kā šogad Savages palika bez Mercury mūzikas balvas, ir pāri manai saprašanai. Londonas meiteņu kvartets izdeva viennozīmīgi jaudīgāko rokmūzikas ierakstu 2013.gadā. Jau pērn grupa debitēja ar lielisko singlu „Husbands”, kas 2012.gada AMGmusic singlu topā ieņēma 17.vietu. Šogad desmitniekā trāpa albuma ievadošais skaņdarbs „Shut Up”, kas ir saturiski visprecīzākā albumu raksturojošā dziesma ar aicinājumu... „aizvērties”. Ar aicinājumu nezibināt savus telefonus koncertos, bet saņemt to, par ko ir maksāts, proti, mūziku. AMGmusic tolaik rakstīja: „Pats svarīgākais, ka grupa, kas savu karjeru sāka ar pancisku un rotaļīgu hīt-singlu, ar trešo dziesmu arvien vairāk apliecina kā nopietns un interesants kolektīvs ar dziļāku mesidžu.”. Aprīļa singlu topā ieņēma 3.vietu.


8.Weekend - "Mirror" [Slumberland]
(from  LP "Jinx")

Neformālajā cīņā par gada labāko rokmūzikas dziesmu tomēr uzvar Sanfrancisko kolektīva Weekend pirmais singls no šogad izdotā otrā studijas albuma „Jinx”. Kad aprīlī iznāca šis singls, rakstīju „Viscaur ala agrīno The Cure garā ieturētais skaņdarbs jau tā ir no visām pusēm skaists, bet otrajā daļā emocionāli uzsprāgst, liekot miljoniem mīlestības nāvējoši caurdurtu siržu īpašniekiem sāpīgi pievienoties divām rindiņām, kas atkārtojas vairākkārtīgi: „I feel sick, sick, sick, sick / In my heart””. Vēlāk, analizējot teksta pirmo pantiņu („Heavy steps ans heavy breath / Out of phase, out of time”), radās doma, vai tikai patiesībā tas nav stāsts par zālēm pret salauztām sirdīm (if you know what I mean...), nevis pašiem sirdsēstiem, taču tas tikai piešķir papildus bonus punktus šim gabalam. Aprīļa singlu topā ieņēma 2.vietu.


7.default genders - "words with friends" [self-released]
(from EP "Stop Pretending")

Džeimss Brūkss, kurš agrāk bija pazīstams kā Elite Gymnastics un nu jau kādu laiku arī kā Grimes boifrends, šogad nolēma mainīt segvārdu. Sākotnēji izplatījis presē paziņojumu, ka tagad viņš būs dead girlfriends, vēlāk atklāja, ka tāda grupa jau eksistē, un mainīja pseidonīmu trešo reizi – uz default genders. Viņa jaunākais EP ar nosaukumu „Stop Pretending” gan vēl iznāca kā dead girlfriends ieraksts, tiesa, uz EP vāciņa atainoti vien burti DG. Droši vien tāpēc arī jaunais segvārds ir ar tiem pašiem sākumburtiem. Lai nu kā, bet EP ievadošais gabals „words with friends” ir viena no skaistākajām dziesmām, ko Džeimss ir radījis. „The way they all talk about pain / Like it’s some kind of abstract thing / Like it’s an outfit you can change any time,” ir vienas no patiesākajām un tamdēļ arī fantastiskākajām rindiņām mūzikā 2013.gadā. Turklāt vēl tas noslēgums: „Fuck that, fuck them, fuck you / Ugh, fuck my life”. Jūlija singlu topā ieņēma 1.vietu.


6.Phosphorescent - "Song for Zula" [Dead Oceans]
(from LP "Muchacho")

Decembris ir mēnesis, kad lielākā daļa mūzikas žurnālu un portālu darbinieki ir aizņemti ar gada notikumu apkopojumiem, bet mūziķi jau tāpēc nepārstāj muzicēt. Lieliskas kompozīcijas decembrī iznākušas šogad (BURIAL!!!), un ne mazāk lieliskas iznāca arī pērnā gada pēdējā mēnesī. Amerikāņu mūziķis Metjū Houks jeb Phosphorescent martā izdeva vienu no šī gada skaistākajiem ierakstiem, savu sesto studijas albumu „Muchacho”, kura centrālais hīts ir „Song For Zula”. AMGmusic tolaik rakstīja: „Iesākusies ar citātu no slavenā Džonija Keša hīta „Ring of Fire” („Some say love is a burning thing / That it makes a fiery ring”), „Song For Zula” turpinās kā atskārsmju un pieredzes stāsts par mīlestību un, ko tā var nodarīt. Aptuveni kā, kad vecus narkomānus lūdz jauniešiem izstāstīt par savu bēdīgo pieredzi, tā teikt, iebiedēšanai.”. Decembra singlu topā ieņēma 1.vietu.


5.Blood Orange - "Chamakay" [Domino]
(released as a single on September 12th)

2011.gadā Londonas mūziķis Devs Hainss nomainīja segvārdu Lightspeed Champion uz Blood Orange un strauji mainījās arī muzikāli. Lai arī pirmais singls „Dinner” bija satriecoši lielisks (joprojām uzskatu par labāko viņa karjerā), sākums nebūt nelikās tik daudzsološs. Taču pērn Hainss kļuva par vienu no pieprasītākajiem producentiem, viņa kontā ir gan Solanžas Noulzas, gan Sky Ferreira lielākie karjeras hīti. Novembrī mūziķis izdeva otro albumu kā Blood Orange, un tas izrādījās viens no šī gada labākajiem popmūzikas ierakstiem. Pirmais singls „Chamakay” AMGmusic vērtējumā ir skaistākā šī gada balāde. Tolaik AMGmusic rakstīja: „„Chamakay” ir tik skaists, ka šķiet ir kāda 80’to gadu pērle, kāds nedzirdēts Sade gabals, kas liekams blakus „No Ordinary Love”. Dziesmas smeldzīgumu palīdz iznest arī Karolīna Polačeka no Chairlift, kas šķietami klusu un fonā, bet pamanāmi izceļ dziesmas skumjas.”. Septembra singlu topā ieņēma 2.vietu.


4.Arcade Fire - "Reflektor" [Merge]
(from LP "Reflektor")

Ļoti interesanti ir pavērot dažādu izdevumu gada albumu topus, kuros gandrīz visos rotājas arī Arcade Fire vārds. Pat tādos, kas viņu jaunajam albumam „Reflektor” sākotnēji piešķīra... 4/10. Acīmredzot bija nepieciešams zināms laiks, lai arī konservatīvākie grupas piekritēji sagremotu faktu, ka Arcade Fire komplektā ar Džeimsu Mērfiju nav un nevar izklausīties pēc Arcade Fire bez Džeimsa Mērfija. Pirmais sprādziens bija jau septembrī, kad grupa izdeva albuma pirmo singlu, tā tituldziesmu, kurā turklāt piedalās arī pats Deivids Bovijs. AMGmusic tolaik rakstīja: „Vins Batlers jauno plati raksturoja kā krustojumu starp „Studio 54 un Haiti vudū”, un tas daļēji ir trāpīgi. Tiesa, vēl labāk trāpīja pičforks, kas jauno Arcade Fire singlu salīdzināja ar... Daft Punk „Get Lucky”. Tikai sākotnēji tas šķiet absurdi. Patiesībā šīm dziesmām ir daudz kopīga. Sākot no disko ritma, beidzot ar mūzikas sakņu meklēšanu muzikālajā pavadījumā.”. Septembra singlu topā ieņēma 1.vietu.


3.CYMBALS - "The Natural World" [Tough Love]
(released as a single on January 24th)

Es jau jūtu, kurš gabals manos 2013.gada DJ setos varētu neiziet no saraksta,” es janvārī rakstīju šīs dziesmas pieteikumā, un tā arī notika. Londonas kvartets CYMABLS parūpējās par pirmo lielo 2013.gada hītu, laižot klajā sev netipisku skaņdarbu, par kuru AMGmusic rakstīja: „„The Natural World” ir pozitīvisma jūra ar siltu sentimenta piedevu un lipīgi himnisku piedziedājumu.”. Tolaik bija cerības jau šogad ieraudzīt turpinājumu 2011.gada ne visai izteiksmīgajam debijas albumam, bet tikai rudenī mēs uzzinājām, ka albums ar nosaukumu „The Age of Fraction” patiesībā iznāks vien 2014.gada februārī. Janvāra singlu topā ieņēma 1.vietu.


2.Arcade Fire - "Afterlife" [Merge]
(from LP "Reflektor")

Arcade Fire šogad konkurenci sastādīja CYMBALS, Daft Punk un... Arcade Fire. Līdz pēdējam brīdim nevarēju izšķirties, kuru dziesmu likt augstāk – „Reflektor” vai „Afterlife”. Beigu beigās ņēmu talkā dziesmu vārdus, un šajā ziņā uzrunājošāks un emocijas paaugstinošāks noteikti ir „Afterlife”. Gan ar ģeniāli trāpīgo jautājumu „When love is gone / Where does it go?”, gan ar piedziedājuma mantru: „Can we work it out? / Scream and shout till we work it out?”. AMGmusic tolaik rakstīja: „Dažreiz tikai izkliedzoties, izstrīdoties, pat izlamājoties, var atrisināt daudz savstarpējas attiecības, kuru lielākais ļaunums ir klusums. Un šķiet, tikai Arcade Fire par skumjām un nostalģiskām tēmām spēj dziedāt tā, ka gribas nevis skumt, bet pasmaidīt un iet tālāk. Jo viss šķiet skaidrāks un saprotamāks.”. Oktobra singlu topā ieņēma 1.vietu.



1.Daft Punk feat. Panda Bear - "Doin' it Right" [Columbia]
(from LP "Random Access Memories")

Gadsimta dziesma”, „gabals, kas pārspēj visas pasaules narkotikas” – kādus tik epitetus šai dziesmai neesmu veltījis gan tviterī, gan radio ēterā. Vietām noteikti pārspīlēdams, vietām ne. Tamdēļ grūti kaut ko vēl izdomāt piebilst, ja nu vienīgi to, ka arvien vairāk šo dziesmu klausoties ir grūti noticēt, ka „Doin’ it Right” ir nevis Animal Collective, bet Daft Punk gabals, turklāt no tāda albuma, kāds ir „Random Access Memories”. Tik ļoti izceļas Panda Bear, ko savulaik atzīmēja arī AMGmusic: „Panda Bear ir šīs absolūti fantastiskās kompozīcijas zvaigzne, kas – līdzīgi kā Animal Collective labākajos darbos – ar četrām rindiņām, turklāt brutāli vienkāršām, spēj radīt tādu emociju gammu, ka Tu pat nesaproti, kāpēc sāc raudāt. Bet arī uz to viņš pats atbild: „If you lose your way tonight / That’s how you know the magic’s right”. Vai tad emocijas ir jāanalizē? Ja tās ir, tad MAĢIJA ir nostrādājusi.”. Maija singlu topā ieņēma 1.vietu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru