31 jūlijs, 2009

ALBUMS - jj - "jj n° 2"

JJ – „jj n° 2”

Release date: 01/07/2009
Label: Sincerely Yours
AMG rating: 8/10

Lūk, arī otrs no skaistajiem un vasarīgajiem 2009.gada vasaras albumiem. Tiesa, šis iznācis jau gandrīz pirms mēneša. Ja Delorean „Ayrton Senna EP” varētu dēvēt par tipisku vasaras pārbraucienu skaņu celiņu, tad šis ir jau čilautīgāks, naksnīgāks vasaras albums, bet tāpēc, protams, ne mazāk skaists.

Pats interesantākais, ka nav īsti skaidrs, kas tad slēpjas zem projekta jj. Līdzīgi kā pirms diviem gadiem ar dubstep varoni Burial, kurš tik vien atklāja, ka mitinās Londonā, par jj zināms, ka viņi bāzējas Zviedrijā, Gēteborgā. Tā kā grupa (jeb varbūt kāds viens varonis?!) bāzējas un izdod ierakstus uz leibla Sincerely Yours, baumas norāda uz apvienību The Tough Alliance, kas šo leiblu ir dibinājusi. Vēl jo vairāk, ja zinām, ka arī Tough Alliance darbojas t.s. indie electronica lauciņā.

Jj jau šī gada sākumā laida klajā plati ar divām dziesmām, kurai tika dots nosaukums „jj n° 1”. Diemžēl šo ierakstu nav izdevies atrast, bet prestižais pitchforkmedia.com jau tad vērsa uzmanību uz jj, un nosauca to par vienu no labākajām platēm. Vēl augstāku vērtējumu no šī ietekmīgā mūzikas žurnāla izpelnījies jj pilnais albums „jj n° 2”. Lai gan, vārds „pilnais” nez vai šeit ir īsti vietā. Vai esat vēl pēdējā laikā klausījušies kādu albumu (uzsveru – ALBUMU, nevis EP vai singlu), kura garums nepārsniegtu 27 minūtes?!

Plate iesākas burtiski vai pasakaini skaisti ar līdz asarām vienkāršo un mīļo pop dziesmiņu „Things Will Never Be The Same Again”, kura galvenā atslēga ir burvīgs vijoles solo un sirsnīgs vokāls: „I close my eyes and remember/A place in the sun where we used to live”. Vai tās ir vienkārši šā brīža manas sakāpinātās emocijas, bet, šķiet, ka šis varētu būt skaistākais, ko 2009.gadā sanācis dzirdēt. Naktī klausoties, var pat nejauši nobirdināt kādu prieka asaru un sajusties kā iegājis kādā pasaku valstībā. Maģiski.

Nedaudz tradicionālāks skandināvu indie pop seko dziesmā „From Africa To Malaga”, kas, iespējams, ir vājākais šī ieraksta posms (lai gan... strīdīgs jautājums), toties jau pēc tās seko vēl viena ģeniāla pērle – padrūmais un spocīgais slow-mo skaņdarbs „Ecstasy”, kas pat kaut kur sasaucas ar jj tautietes Fever Ray daiļradi, taču, kā viss šis ieraksts, „Ecstasy” nevienā brīdī nav auksts vai iedziļināties prasošs. Ceļojums burvestības pasaulē turpinās arī mazliet melanholiskākās notīs.

Tālākais jau ir jādzird. Vēl pie plates spožākajiem mirkļiem minētu pus-akustisko „My Love” un plates noslēdzošo „Me & Dean”. Vietām, minētajā „From Africa to Malaga”, kā arī uz akustiskās ģitāras balstītajā „Are You Still In Valda?”, jj mazliet pazaudē savu elektroniskās mūzikas burvību, kas, manuprāt, ir viņu spēcīgākais trumpis, taču jebkurā gadījumā – zviedri kārtējo reiz šogad pierāda, ka popmūzika ir šīs tautas spēcīgākais ierocis. Vienā vārdā – skaisti. Vēl vienu? IESAKU!

Audio versijā piedāvāju pasakaino "Things Will Never Be The Same Again":

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru