26 februāris, 2013

A-LIST: David Bowie - The Stars (Are Out Tonight)


David Bowie - "The Stars (Are Out Tonight)" [Columbia]
(from f/c LP "The Next Day", out March 11th)

Pirms nedēļas par pirmo izcilo albumu 2013.gadā parūpējās 55 gadus vecais Niks Keivs ar domubiedriem. Ja skatās uz pirmajām recenzijām, par otro varētu parūpēties 66 gadus vecais Deivids Bovijs.

Nemaz nerunājot par Bovija krāšņo dzīvi, neskaitāmajiem piedzīvojumiem un drāmām, diezgan biezu enciklopēdiju varētu uzrakstīt par to vien, kā šo vairāk nekā 40 gadu laikā dziedātājs ir mainījies muzikāli. No folk-roka uz glem-roku, no glem-roka atpakaļ uz minimālismu, no tā uz sintpopu, tā līdz pat industrial/jungle mūzikas ietekmēm 90’tajos gados, līdz atpakaļ pie rokmūzikas beidzamajā platē „Reality”, kas iznāca 2003.gadā. Un nevienā brīdī Bovijs nav izklausījies nedz samāksloti, nedz lieki, nedz smieklīgi. Tieši otrādi – brīžiem bijusi sajūta, ka viņš var visu un spētu ierakstīt pat gada labāko trash-metal albumu, ja vēlētos.

Savā 66 gadu jubilejā negaidīti atgriezies ar jaunu singlu „Where Are We Now?”, Bovijs atkal pārsteidza, turklāt uzreiz ar divām lietām. Pirmkārt, ar pašu faktu, ka pēc desmit gadu pārtraukuma mūziķis, kurš vairākkārt teicis, ka apnicis uzstāties un dziedāt, izdos jaunu albumu. Otrkārt, ar to tēvišķo... Nē, vectēvišķo mieru un liriskumu, kas strāvoja no dziesmas, kurā Bovijs bez pārspīlēta sentimenta atlūkojās uz dažiem brīžiem savā lieliskajā karjerā.

Jāatzīst, nebiju stāvā sajūsmā par šo singlu janvārī un, lai arī atzīstu tā profesionalitāti un izpildījumu, neesmu joprojām. Tamdēļ milzīgs prieks šorīt bija saņemt otro singlu no jaunās plates, melanholiski enerģisko, morisejisko „The Stars (Are Out Tonight)”, kas man stipri asociējas ar pēdējo izcilo Bovija singlu „Slow Burn” no 2002.gada albuma „Heathen”. Tāpat jaunais singls arī saskan ar albuma producenta Tonija Viskonti izteikumiem presē, ka „The Next Day” ir „roķīgs ieraksts, un es īsti nezinu, kāpēc Deivids par pirmo singlu izvēlējās vienīgo albuma balādi”. Tātad šis singls varētu būt vairāk albumu akcentējošs, un AMGmusic par to ir stāvā sajūsmā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru