23 aprīlis, 2012

Record Store Day 2012



Pa vieniem svētkiem aprīlī! Sākot ar AMGmusic bloga trīs gadu jubileju, turpinot ar neaizmirstamo Koačellas festivālu un nobeidzot ar Record Store Day jeb Mūzikas Ierakstu Veikalu Dienu, kas šogad aizritēja 21.aprīlī.

Nezinātājiem īsumā paskaidrošu, ka Record Store Day ir ikgadējs pasākums, kas veltīts mazajiem mūzikas ierakstu veikaliem, kuros pirms lielveikalu ķēžu invāzijas cilvēki devās meklēt sev tīkamās plates. Atceroties un godinot šīs mazās un vērtīgās bodītes, katru gadu vesels lērums slavenu un mazāk slavenu mūziķu izlaiž limitētā daudzumā pieejamas plates ar neizdotiem skaņdarbiem, veciem skaņdarbiem jaunās skaņās, kaverversijām, remiksiem, koncertiem utt. u.t.jpr., kas ekskluzīvi nopērkami vien šajos mūzikas veikalos.

Kopumā izdoto plašu skaits ir MILZĪGS! Par to varat pārliecināties šeit. Protams, ka visu ne tikai nevar iegādāties, bet pat digitālajā laikmetā paspēt noklausīties. Tomēr šo dienu atvēlēju, lai pārskatītu, kas tad interesants ir ticis izdots, un piecus hailaitus jeb piecas AMGmusic fonotēkā nokļuvušās plates no 2012.gada Record Store Day piedāvāšu noklausīties arī Jums. Uzreiz gan jāteic, ka vairāki 21.aprīlī izdotie ieraksti AMGmusic lapās jau tika apskatīti, tai skaitā A-LISTē iekļuvušais Xiu Xiu kavers Erasure 90’to gadu hītam „Always” un lieliskais Tensnake remikss Little Boots trekam „Every Night I Say A Prayer”. Tamdēļ tos ierakstus, kas šeit jau pabijuši, izlaidu.

P.S. Zemāk ievietotās dziesmas klausies žigli, jo tās nav augšupielādētas no oficiālajiem izdevējiem. Tamdēļ pastāv liela varbūtība, ka pēc laika šie treki izzudīs. Diemžēl.


Animal Collective - "Transverse Temporal Gyrus" 12" [Domino]

Ja kaut ko, kaut kur, kaut kad izlaiž Animal Collective, tad tas jau ir Notikums. Šogad par godu RSD Baltimoras kvartets sarūpējis 12 collu vinila plati ar skaņdarbu „Transverse Temporal Gyrus” divās daļās (viena a-pusē, otra b-pusē). Šis skaņdarbs oriģinālā pirmizrādi piedzīvoja 2010.gadā, grupai sadarbojoties ar vizuālo mākslinieku Deniju Perezu, veidojot kopīgu performanci par godu Solomona Gugenhaima Ņujorkas muzeja 60.gadskārtai. Kā jau ierasts ar Animal Collective ierakstiem, šis nav no visvieglāk sagremojamiem darbiem, taču priecē ziņa, ka kvartets šobrīd strādājot pie jauna albuma, kuru turklāt paredzēts izlaist jau šogad. Ar nepacietību gaidīsim. No abām „Transverse Temporal Gyrus” versijām mums pie sirds labāk iet b-pusē atrodamā otrā daļa.



Arcade Fire – „Sprawl II/Ready To Start” [Sonovox]

Šis gan ir neliels akmens manā dārziņā. Pirms šī ieraksta saņemšanas nudien nezināju, ka Deimiena Teilora veidotie remiksi Arcade Fire albuma „Suburbs” dziesmām ir jau iepriekš izskanējuši plašajos interneta tīklos. No vienas puses šo var dēvēt par vilšanos, jo būtībā nekādi remiksi šie nav, bet gan pagarinātas versijas albuma dziesmām. No otras puses – ja Jums diskotēkā kārojas nospēlēt enerģisko „Ready To Start”, tad šī versija varētu daudz labāk miksēties nekā oriģināls. Jebkurā gadījumā, Arcade Fire die-hard faniem noderēs. Vien joprojām paliek neatbildēts jautājums: kad, pie velna, iznāks Soulwaxremikss „Sprawl II”?!



Beach House - "Lazuli" 7" [Sub Pop]

Jā, es neesmu aizmirsis, ka arī „Lazuli” AMGmusic ne tikai Jums jau ir atrādījis, bet pat ievietojis šīgada labāko dziesmu sarakstā jeb A-LISTē. Bet šeit nebūs stāsts par a-puses dziesmu, bet gan par mazās platītes otrajā pusē atrodamo „Equal Mind”. Negribas jau pārslavēt Beach House, jo īpaši, kamēr nav dzirdēts grupas jaunais albums „Bloom” (iznāk 14.maijā), bet kārtējo reizi var tikai apsēsties un apbrīnot šo duetu. Turklāt plate obligāto pirkumu sarakstā arī tamdēļ, ka „Equal Mind” albumā nebūs atrodams.



St. Vincent - "KROKODIL" 7" red vinyl [4AD]

Šo laikam jādēvē par lielāko 2012.gada RSD pārsteigumu. Atzīšos, ka nekad neesmu bijis liels Enijas Klārkas ala St. Vincent cienītājs, bet septiņu collu plate „KROKODIL” ir tik enerģisks un pat monstrāli lādēts ieraksts, turklāt abās pusēs, visas septiņas minūtes paskrien vienā elpas vilcienā. Ļoti labs ir a-puses skaņdarbs, bet AMGmusic tomēr vēlas izcelt b-pusē esošo „GROT”, kas atgādina smagi salietojušos Niku Keivu, kurš ieguvis sievietes balsi un izlēmis muzicēt kopā ar Mastodon. Abi treki nekur iepriekš nav izdoti.



The Flaming Lips – „The Flaming Lips and Heady Fwends” [Warner Bros.]

Viennozīmīgi un bez jebkādām šaubām – 2012.gada RSD gaidītākais ieraksts, kurš turklāt neliek vilties. Kad AMGmusic A-LISTĒ iekļuva Flaming Lipssadarbība ar Bon Iver, jau plaši izstāstīju par mūzikas pasaules lielākā un stilīgākā frīka Veina Koina plāniem attiecībā uz Record Store Day. Beidzot esam sagaidījuši 71 minūti garo ierakstu, kurā The Flaming Lips sadarbojušies ar tik dažādiem māksliniekiem kā Niks Keivs, Kriss Mārtins, Neon Indian, Bon Iver, Ke$ha, Prefuse 73 u.c.

Paradoksālā kārtā viss šis viesu ķīselis ļoti organiski un gludi saplūst vienā, ārkārtīgi elektrizētā un, protams, dīvainā ierakstā, kurā netrūkst pērles. Joprojām par lielāko plates hailaitu gribas saukt traģikomisko balādi „Ashes in the Air” kopā ar Bon Iver, bet tāpat jāuzteic izteikti narkotiskais „I’m Working at NASA on Acid” kopā ar Lightning Bolts, drouniskais kavers Robertas Flekas „The First Time I Ever Saw Your Face” kopā ar Eriku Badū un vēl daudzi citi skaņdarbi.

Tā kā „Ashes in the Air” un arī „Is David Bowie Dying?” (kopā ar NeonIndian) AMGmusic jau Jums ir atskaņojis, šoreiz piedāvāju sadarbību ar New Fumes trekā „Girl, You’re So Weird”, kuram turklāt tapis arī ļoti labs video. Darbā gan šo labāk neskatīties...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru