24 februāris, 2012

Nedēļas Izlase (20.02.12.-26.02.12.)

Sveiciens!

Tāda dīvaina bijusi šī aizvadītā nedēļa AMGmusic nometnē. No vienas puses pildīta ar krietnu devu melanholiskām un arī filozofiskām pārdomām par sadarīto, no otras – ar interesantiem jaunumiem saistībā ar nākotni, par kuriem arī Tu noteikti tuvākajā laikā dzirdēsi, vārda „dzirdēt” tiešākajā nozīmē. Bet, kā jau pārliecināts māņticībnieks, pagaidām dziļdomīgi par to visu paklusēšu. Ak, jā, tas gan nav saistīts tiešā veidā ar AMGmusic, bet arī šo blogu gaida mazas pārmaiņas, kuras varēs izbaudīt no 6.marta.

Tikmēr mūzikas frontē aizvadītā nedēļa pagāja Brit Awards zīmē. Gan tamdēļ, ka tika izdāļātas kārtējās britu balvas par aizvadītā gada sasniegumiem mūzikā, gan arī tamdēļ, ka ar uzstāšanos (garāko Brit Awards vēsturē!) priecēja pēdējos gados aktualizējies 90’to gadu superkolektīvs Blur, kurš otrdien tika arī pie „Mūža ieguldījuma” statuetes. Jāsaka, ka Blur piecas dziesmas bija interesantākais, kas notika Brit Awards, jo par pārējo pat tā īsti negribas runāt. Garlaicība, īsāk sakot.

Toties kaut kas pilnīgi pretējs vārdam „garlaicība” bija novērojams jauno dziesmu apritē internetā. Zemāk atrodamo Nedēļas Izlasi šoreiz nācās izlobīt no 25 lieliskiem singliem, kuri būtībā visi būtu pelnījuši vismaz pāris vārdus un Jūsu uzmanību. Tā nu šoreiz aiz svītras nācās atstāt pat ilgi gaidīto Gorillaz kopdarbu ar Džeimsu Mērfiju (LCD Soundsystem) un Andre 3000 (Outkast) sporta apavu koncerna Converse „3 artists, 1 song” akcijas ietvaros. Tiesa, šim singlam vēl sekošot 12(!) minūšu gara versija, kas tapusi dzīvajā, visiem slavenajiem mūziķiem sākot džemot studijā. Pieļauju, ka tā būs interesantāka.

Atsevišķs stāsts ir par nedēļas labākajiem remiksiem un Nedēļas Singlu, bet par to visu jau zemāk. Ar Nedēļas Singlu, starp citu, kā parasti tad arī sākam!


SINGLE OF THE WEEK:

Fascism - "Emilia's Dream" [self-released]
(no official release info)

Šonedēļ bija sakrājies tik daudz jaunu nenoklausītu dziesmu, ka, lai visas izvērtētu, bija nepieciešama visa nakts. Pienāca agrs rīts, kad ar dziļu nogurumu uzdūros kam vienkārši satriecošam, kas atkal atgrieza dzīvību asinsritē. Un nav pat svarīgi, ka dziesma YouTube vietnē ielikta jau tālajā 2010.gadā.

Lieta tāda, ka šonedēļ uz vienu dienu diezgan gaumīgo mūzikas blogu Gorilla vs Bear bija pārņēmusi jaunā Kanādas mūziķe Klēra Bušēra jeb Grimes, par kuru, starp citu, šogad AMGmusic lapā noteikti būs vēl ne viens vien raksts. Proti, mūziķe visas dienas laikā šajā blogā ievietoja savus iecienītākos skaņdarbus, tīkamākos videoklipus un sabiedroto darbus.

Tā kā internetā būtībā nav atrodama NEKĀDA informācija par kolektīvu ar nosaukumu Fascism, nekas cits neatliek, kā citēt pašu Grimes. Viņa rakstīja sekojošo: „Divas lietas – lai man iepatiktos mūzika, kas nav elektroniska, tam jābūt kam īpašam, un, otrkārt, Halifaksā ir daudz jauno talantu. Iespējams mazāk zināms ir kolektīvs Fascism, ko veido Deniss un Dženika (diemžēl nezinu viņu uzvārdus). Jebkurā gadījumā dziesma ir ļoti emocionāla.

Līdz ar to tas arī viss stāsts. Nav man, ko piebilst par šo duetu, ja vien atskaita to, ka „Emilia’s Dream” ir viens no iespaidīgākajiem 2012.gadā dzirdētajiem skaņdarbiem, kura solists (Deniss?) izklausās pēc Kurta Kobeina un Džeimija Stjuarta (Xiu Xiu) krustojuma. Par šo salīdzinājumu gan paldies kādam komentētājam minētajā blogā – vēl trāpīgāks raksturojums man nenāk prātā. Vai Fascism vēl vispār muzicē? Vai viņiem ir iznācis / iznāks kāds ieraksts? Uz šiem jautājumiem atbildes pagaidām nav.


A-LIST TRACKS:

Xiu Xiu - "Beauty Towne" [Bella Union]
(from f/c LP "Always", out February 27th)

He he, runājot par Džeimiju Stjuartu... Lūk, arī viņš! Kā zināms, Xiu Xiu jau nākamnedēļ izdos savu astoto studijas ierakstu „Always”, kuru pirms neilga laika jau ieskandināja lieliskais singls „Hi”. Turklāt albums iznāks uz pazīstamā leibla Bella Union, ar kuru Xiu Xiu noslēdza līgumu pēc tam, kad tika pamests ilggadējais partneris Kill Rock Stars. Mūzikas žurnālisti jaunajā trekā atrod līdzības ar, iespējams Xiu Xiu slavenākā albuma, 2004.gada „Fabulous Muscles” (tajā meklējams mans visu laiku mīļākais Xiu Xiu treks „I Luv The Valley OH”) skaņdarbu „Clowne Towne”. Galu galā, dziesmām ir līdzīgi pat nosaukumi. Lai nu kā tur būtu ar līdzībām, jau otrais spēcīgais skaņdarbs pēc kārtas liek ar tekošu siekalu gaidīt pirmdienu, kad veikalos nonāks jaunākais Xiu Xiu albums. Ir dzirdēts, ka tas esot lielisks! Un, jā, protams, jau atkal nevar nepieminēt neaizmirstamo dueta koncertu pagājušajā vasarā Rīgā un tam sekojošo āfter-pārtiju.


Santigold - "Disparate Youth" [Warner]
(from f/c LP "Master Of My Make-Believe", out April 2nd)

Salīdzinoši ilgais laiks, kas pagājis kopš debijas albuma „Santogold” izdošanas 2008.gadā, nav nekādi skādējis pirms četriem gadiem tik spoži uzlēkušajai amerikāņu dziedātājai Santigold. Jau pērn mūziķe nodeva atklātībā vienu albuma dziesmu, kas tapa kopā ar Yeah Yeah Yeahs solisti Kārenu O, bet nu klāt ir pirmais oficiālais jaunā albuma singls, kas stipri jo stipri atgādina to popmūzikas toņa noteicēju, kādu mēs Santigold atceramies pēc fantastiskajiem singliem „L.E.S. Artistes” un „Lights Out” 2008.gadā. Jaunais albums sauksies „Master of My Make-Believe” un tiks izdots jau aprīļa sākumā.


BEST OF THE REST:

AlunaGeorge - "You Know You Like It" [Super]
(released as a digital single in August 2011)

Teiciens „praviešus savā zemē nemīl” nāk prātā, runājot par duetu AlunaGeorge, ko veido Džordžs Rīds un Aluna Frānsisa. Viņu singls „You Know You Like It” dzimtenē izdots jau pagājušajā vasarā, bet tikai tagad šo dziesmu saulītē ir izcēlis... amerikāņu slavenais portāls Pitchfork. Un paldies viņiem par to, jo šis nudien ir ļoti mūsdienīgs, gaumīgs un interesants electro-pop skaņdarbs ar r’n’b un Londonas bass-music scēnas piegaršu.


Lone - "Crystal Caverns 1991" [R&S]
(from f/c LP "Galaxy Garden", out on May 7th)

Notingemas elektroniskās mūzikas pārstāvis, producents un leģendārās apvienības Boards of Canada liels cienītājs Mets Katlers jeb Lone maijā izdos jau savu piekto studijas albumu „Galaxy Garden”. Šonedēļ Katlers nodeva vērtēšanai gaidāmās plates pirmo singlu „Crystal Caverns 1991”, kas, kā to nodod treka nosaukums, rada patīkamas asociācijas ar 90’to gadu pirmās puses reiva noskaņojumu, papildinot to ar breikbīta zīmējumiem un 2012.gada aktualitātēm elektroniskās mūzikas lauciņā.


Mirrorring - "Fell Sound" [Kranky]
(from f/c LP "Foreign Body", out on March 19th)

Ļoti interesantu duetu nodibinājuši divi mūzikas aprindās ne tuvu ne sveši cilvēki – Liza Harisa jeb Grouper un Džesijs Fortino jeb Tiny Vipers. Abu kopējais projekts nosaukts par Mirroring, un martā klajā nāks debijas ieraksts „Foreign Body”. Tā aktuālais skaņdarbs „Fell Sound” ir teju pasakaini burvīgs, minimālistisks, noskaņu veidojošs embients darbs, kas, ja tajā iedziļinās, nudien spēj darīt brīnumu lietas ar klausītājam jūtu stīdziņām. Iespējams, bija pelnījis vietu A-LISTē.


Tindersticks - "Frozen" [Lucky Dog]
(from LP "The Something Rain", out now)
(available as a free download)

Aizņemtības un filozofisko pārdomu dēļ šogad novārtā palicis AMGmusic albumu apskats. Ļoti žēl, jo šis gads iesācies nudien vareni! Vienu no šī gada un arī savas karjeras labākajiem albumiem šonedēļ klajā laida leģendārais britu chamber-pop kolektīvs Tindersticks. Augstāk ievietotajā linkā jums ir iespēja nogaršot vienu no albuma lieliskākajiem skaņdarbiem „Frozen”, kas atgādina dziļi nelaimīgu un vīnu iedzērušu Deividu Boviju.


Kodiak - "Spreo Superbus" [Numbers]
(to be released as a digital single on March 5th)

Pagājušās Nedēļas Izlasē remiksu sadaļā ievietoju Kodiak miksu Dillon skaņdarbam „Tip Tapping”, piebilstot, ka neko vairāk par šo jauno britu duetu pastāstīt nevaru. Kā izrādās, Kodiak nebūt nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta un viņiem ir pat savs deju zāļu grāvējs „Spreo Superbus”, ko iecienījuši vairāki zināmi dīdžeji. Beidzot „Spreo Superbus” sagaidīs arī savu oficiālo relīzi, jo treku ar Actress un Girl Unit remiksiem marta sākumā izdos leibls Numbers. Oriģināls tiešām ir visai iespaidīgs!


Moonface - "Teary Eyes And Bloody Lips" [Jagjaguwar]
(from f/c LP "With Siinai: Heartbreaking Bravery", out April 17th)
(available as a free download)

Kamēr Kanādas indīrokeri Wolf Parade paņēmuši lielo pauzi, nenogurdami turpina strādāt šī kvarteta divi redzamākie vīri. Dans Bekners vēl pavisam nesen rīdziniekus priecēja ar lielisku koncertu dueta Handsome Furs sastāvā, bet Spensers Krugs aprīlī gatavojas izdot jau otro plati divu gadu laikā zem segvārda Moonface. Jaunais albums tapis kopā ar somu grupu Siinai un, lūk, klāt ir arī pirmais kumosiņš no tā. „Teary eyes and bloody lips / Make you look like Stevie Nicks” – kruta!


Majical Cloudz & Grimes - "Song for Ric" [self-released]
(no official release info)

Atgriežamies pie kanādietes Grimes. Kā jau minēju Nedēļas Singla sakarā, šonedēļ Klēra Bušēra paviesojās Gorilla vs Bear blogā ar saviem iecienītākajiem skaņdarbiem, neaizmirstot arī par sevi. Kopā ar Majical Cloudz radītais „Song For Ric” tapis kā veltījums topošajam jaunās mūzikas portālam Ad Hoc, kura iecere ir radīt ko līdzīgu pērn aizvērtajam Altered Zones, kurā tiktu atspoguļoti jauno talantu darbi, kas vēl nav aizsniegušies līdz Pitchfork un citiem smagsvariem. Nav informācijas, vai šo varēs arī iegādāties kādā taustāmā veidā, bet tikmēr, ja kabata atļauj, varat nosūtīt ziedojumus Ad Hoc radītājiem. Savukārt es jau nevaru sagaidīt, kad varēšu noklausīties Grimes jauno albumu „Visions”, kas esot lielisks. Turklāt pēc šonedēļ redzētās vienas intervijas nudien samīlējos meitenē. Kaut kāds grūti izskaidrojams vienkāršums, mīļums un gaišums staro no viņas. Un muzikālais talants un potenciāls ir milzīgs!


BEST REMIXES OF THE WEEK:

Crystal Castles - "Suffocation" (HEALTH Remix) [Fiction]
(available as a free download)

Kamēr griezīgi skaļais elektroniskās mūzikas duets Crystal Castles Polijā(!) strādā pie trešā studijas ieraksta, kurš tikšot izdots vasarā, pie viņu 2010.gada skaņdarba „Suffocation” pieķēries Losandželosas noise-rock kolektīvs HEALTH, ko pēdējoreiz AMGmusic lapās redzējām pagājušā gada septembrī, kad viņi iekļuva A-LISTĒ ar fantastisko kaverversiju Pictureplane terkam „Goth Star”. Šī nav pirmā reize, kad HEALTH miksē Crystal Castles darbus (viņi 2008.gadā pārveidoja un būtībā līdz ar to arī padarīja par hītu Crystal Castles dziesmu „Crimewave”), bet jaunais mikss, manuprāt, ir pat spēcīgāks. Katrā ziņā es nupat izdejojos tā, ka mugura slapja. Noskaņa ir fantastiska! Nemaz nerunājot par muzikālo noformējumu.


Rusko - "Somebody To Love" (Skream Remix) [Mad Decent]
(available as a free download)

Pajēls jau ir tas jaunais Rusko hīts „Somebody To Love” (klips gan stilīgs!), bet kārtējo labo darbiņu paveicis cits britu dabstepa smagsvars Skream, kurš savā kontā pievienojis kārtējo miksu, par kuru sajūsmā ir AMGmusic. Transīgais oriģināls papildināts ar pulsējošu un masīvu basu triumfu, kas, atklāti sakot, jau robežojas ar tehno un reivu. Šis gan nav iekļauts „Somebody To Love” oficiālajā singlā, bet toties to par baltu velti, turklāt augstajā WAV formātā piedāvā lejupielādēt mūzikas portāls FACT Magazine. Noteikti izmantojiet šo iespēju, jo deju zālēm šis tiešām var noraut jumtu. Un ne tikai deju zālēm.


SBTRKT - "Hold On" (Sisi BakBak Rmx) [Young Turks]
(from f/c "Hold On" digital single, out on March 19th)

Šis ir interesanti! Mūzikas presē tiek minēts, kas varētu būt noslēpies zem segvārda Sisi BakBak. Spekulācijas izsaucis gan mūziķis Rob Da Bank, kurš tviterī ierakstījis: „Jau 18.reizi klausos Toma Jorka miksu SBTRKT skaņdarbam. Nepārspējami!”, gan radiostacijas KEXP dīdžeje Šerila Votersa, kas, piesakot šo miksu, minēja, ka to veidojis kāds, kas drīz uzstāsies Key arēnā (Radiohead tur ieplānots koncerts aprīlī). Ir vai nav tas Toms Jorks – to droši vien uzzināsim tuvākajā laikā, jo Sisi BakBak rīmeiks būs atrodams oficiālajā SBTRKT singlā „Hold On”, kas iznāks 19.martā. Jebkurā gadījumā šis ir ļoti garšīgs mikss, kas personīgi man tīk labāk par oriģinālu.


VIDEO OF THE WEEK:

Crystal Castles – „Suffocation” [Fiction]
(dir. Ethan Cath)

Kopā ar augstāk minēto HEALTH remiksu, Crystal Castles šonedēļ prezentēja arī dziesmas „Suffocation” videoklipu, kuru režisējis pats grupas dalībnieks Ītans Kats. Nu nav jau nekas dižs šajā klipā, bet Nedēļas Video godā to iecēluši trīs faktori: a) nekas labāks šonedēļ nenonāca mūsu acu lokā, b) ir milzīgs prieks atkal darbībā redzēt un dzirdēt Crystal Castles, c) Alise Glāsa joprojām ir, manuprāt, seksīgākā vokāliste šobrīd pasaulē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru