13 decembris, 2012

2012: GADA ALBUMI (ievads)

Sveiciens!

Kopš tālā 2000.gada un Radiohead leģendārā „Kid A” albuma uzvaras AMGmusic katru gadu ir apkopojis labāko albumu sarakstu. Izņēmums nebūs arī 2012.gads, kad AMGmusic ir cieši saplūdis ar radio viļņos skanošo „Nedēļas Mūzikas Apskatu”. Tieši tur rīt (14.decembrī) arī nosauksim 2012.gada desmit spēcīgākās plates, bet pirms tam publicēsim albumus, kas sarindojušies no 40.-11. pozīcijai trijos rakstos. Pirmie divi (40.-31.vieta un 30.-21.vieta bez komentāriem).

Ja man īsumā (un gari izplūst nemaz nav laika) jāraksturo šis gads, tad tomēr lietošu vārdu „bagāts”. Jā, pēc ilgāka laika pārtraukuma šogad neiznāca neviens albums, kurš kaut brīdi manās domās būtu vilcis uz 10/10 novērtējumu, toties bija veselas septiņas plates ar stabilu 9/10, un tas AMGmusic ir daudz. Kopsummā šogad esam noklausījušies un izvērtējuši 248 albumus, ieskaitot minialbumus jeb EP.

Dikti gribētos zināt arī Nedēļas Mūzikas Apskata klausītāju un AMGmusic lasītāju domas gada labāko albumu sakarā, taču ar nožēlu jāsaka, ka šogad nesanāca atrast laiku pilnvērtīgai aptaujai. Nākamgad to noteikti apņemos izdarīt. Turklāt aptaujā noteikti būs arī atsevišķas sadaļas, piemēram, „Gada rokmūzikas albums”, „Gada electro/dance albums”, „Gada hip-hop/r’n’b albums”, gada „folk/acoustic albums” utt. Tāpat būtu interesanti noskaidrot AMGmusic/NMA draugu viedokli par gada labāko grupu, debiju, koncertu utt. Patiešām ceru, ka nākamgad tas realizēsies.

Kamēr salīdzinājums AMGmusic/NMA pret lasītāji/klausītāji gaida savu kārtu, varam salīdzināt AMGmusic labāko albumu izvēli ar mūzikas kritiķu verdiktiem pasaulē. Arī tas, protams, ir visai nosacīti, jo daudzi mūzikas žurnāli un portāli gada beigās, veidojot savus topus, arī ir mainījuši viedokli. Piemēram, Grimes albums, kam vidējā atzīme ir tikai 7.6, atrodama ļoti daudzos topos, turklāt augstās vietās. Un otra lieta – albumi, kas no AMGmusic saņēmuši atturīgu vērtējumu, nav iekļauti šajā salīdzināšanas tabulā. Piemēram, starp kritiķu visaugstāk novērtētajiem albumiem šogad, kas nav AMGmusic Top 40, ir Swans – „The Seer”, Fiona Apple – „The Idler Wheel...” un Sharon Van Etten – „Tramp”. Pārējie spēcīgākie gan ir arī mūsu listē.

Un tātad. No AMGmusic listes kritiķi pasaulē viszemāk novērtējuši (iekavās vidējais rādītājs):

Sleigh Bells – „Reign Of Terror” [Mom + Pop] [7.0]
Death Grips – „No Love Deep Web” [self-released] [7.1]
The Maccabees – „Given To The Wild” [Fiction] [7.1]
Porcelain Raft – „Strange Weekend” [Secretly Canadian] [7.2]
Crystal Castles – „III” [Fiction] [7.3]
Frankie Rose – „Interstellar” [Memphis Industries] [7.3]
Niki & The Dove – „Instinct” [Mercury] [7.3]
The Twilight Sad – „No One Can Ever Know” [Fat Cat] [7.3]
Twin Shadow – „Confess” [4AD] [7.3]
Wild Nothing – „Nocturne” [Bella Union] [7.3]

Un šeit pretējais rādītājs. Proti, kāds būtu AMGmusic Gada Albumu Top 10, ja mēs vadītos nevis pēc savām, bet ietekmīgo vīru domām (iekavās vidējais rādītājs):

Grizzly Bear – „Shields” [Warp] [8.0]
Japandroids – „Celebration Rock” [Polyvinyl] [8.0]
John Talabot – „fIN” [Permanent Vacation] [8.1]
Chromatics – „Kill For Love” [Italians Do It Better] [8.2]
El-P – „Cancer 4 Cure” [Fat Possum Records] [8.2]
Flying Lotus – „Until The Quiet Comes” [Warp] [8.2]
Death Grips – „The Money Store” [Epic Records] [8.4]
Kendrick Lamar – „good kid, m.A.A.d city” [Polydor] [8.5]
Tame Impala – „Lonerism” [Modular] [8.5]
Frank Ocean – „channel ORANGE” [Def Jam] [8.9]

Interesanti, ka no kritiķu zemāk novērtētajiem ierakstiem tikai 2 atrodas AMGmusic gada labāko albumu desmitniekā, toties no augstāk novērtēto saraksta tādas ir veselas piecas plates. Pārējā analīze rītdienas Nedēļas Mūzikas Apskata raidījumā Radio Naba, sākums plkst. 16:00. Savukārt TOP 40 pirmās trīs daļas sekos tuvāko stundu laikā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru