02 oktobris, 2012

SEPTEMBRIS 2012: 5 Albumi

5 BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.Bob Dylan – „Tempest”












Release date: 10/09/2012
Label: Columbia
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Kādam pat ir pieticis pacietības saskaitīt – šis ir trīsdesmit piektais Boba Dilana studijas albums. Tas ir, neskaitot n-tās kompilācijas, dzīvos ierakstus un „būtlegu” sērijas. Iemesla ironijai gan šoreiz nav, jo 71 gada vecumā leģendārais folkmūzikas un 60’to gadu cilvēktiesību aizstāvju kustības elks Cimmermaņa kungs pēc ilgāka laika pārtraukuma radījis gana emocionāli piesātinātu albumu. „Tempest” gandrīz 70 minūšu ierakstā netrūkst sentimentālu un apcerīgu domu un atmiņu, kas mijas ar velnišķīgi melnu humoru, atgādinot, cik lielisks dzejnieks ir Bobs Dilans. Spekulācijas par to, ka šis varētu būt pēdējais Dilana albums viņa diskogrāfijā, pats autors noraida, taču, ja tā tiešām būtu, šis būtu perfekts ieraksts, ar ko noslēgt apbrīnojamu un izcilu karjeru.”



4.How To Dress Well – „Total Loss”












Release date: 17/09/2012
Label: Weird World
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs:Es nerakstu par seksu un narkotikām, jo man ar šī lietām nav problēmu – man patīk abas! Es vienkārši ļoti mīlu sentimentālas lietas un tās man ir fundamentāli svarīgas,” tā intervijā neilgi pirms sava otrā studijas albuma „Total Loss” iznākšanas izteicās Toms Krells jeb How To Dress Well, kā viņu pazīst mūzikas pasaulē. „Sentimenta Karalis R’n’B pasaulē” – šāda iesauka Tomam nudien piestāvētu, jo arī viņa otrais albums ir pilns ēterisku, brīžiem knapi elpojošu motīvu, kuru centrālā ass ir neiztrūkstošais Krella skumjais falsets. Mūziķa talants gan slēpjas šo melanholiju un grūtsirdību padarīt ne tik daudz skumju un depresīvu, cik brīžiem pat pārsteidzoši romantisku. Diemžēl "Total Loss” pietrūkst pārsteiguma momentu, jo viss šķiet jau iepazīts viņa debijas albumā pirms diviem gadiem, toties šeit atrast dažus izcilus skaņdarbus, jo īpaši jau galveno singlu „Cold Nites”, kas liecina, ka Krells vēl tikai pilnveidojas kā dziesmu autors. Tas liek domāt, ka viņa karjeras labākais darbs ir vēl priekšā.”



3.Divine Fits – „A Thing Called Divine Fits”












Release date: 03/09/2012
Label: Anti-
AMGmusic rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Ak, šīs tā dēvētās supergrupas! Kā gan lai savādāk dēvē Divine Fits, kurā zem viena karoga kopā sapulcējušies Wolf Parade un Handsome Furs vokālists Dens Bekners, Spoon līderis Brits Daniels un bundzinieks Sems Brauns no New Bomb Turks. Ja pēdējais varbūt vidējam mūzikas klausītājam būs mazāk zināms, tad par pirmajiem diviem ir rakstīts gana daudz un parasti paaugstinātos toņos. Interesanti, ka tieši Brits Daniels esot bijis šīs grupas izveidošanas iniciators, nevis Bekners, kurš pavisam nesen paziņoja par Handsome Furs darbības pārtraukšanu, bet Wolf Parade paņēmuši „bezalgas atvaļinājumu” vēl senāk. Tālāk seko pārsteidzošākā daļa – šis albums nebūt neatgādina divu slavu ieguvušu, bet nedaudz no visa nogurušu mūziķu kopīgu džemošanu naudas pelnīšanas nolūkā. Tieši otrādi – „A Thing Called Divine Fits” izklausās neticami organiski, pārdomāti un interesanti, mijoties ģitārām, new-wave sintezatoriem un pārmaiņus arī abu vokālistu balsīm. Atliek vien cerēt, ka Dena Beknera nupat paziņotais presē, ka šis nav „viena albuma projekts”, izrādīsies patiesība.”



2.The xx – „Coexist”












Release date: 10/09/2012
Label: Young Turks
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Lai arī „Coexist” ir stāsts par vientulību, šķiršanos un vilšanos attiecībās, dīvainā kārtā šis albums šķiet gaišāks par debijas ierakstu. Jau pirmais singls un plates ievadošais „Angels” ir viena no mīlīgākajām un romantiskākajām grupas balādēm, bet šajā sakarā vēl ģeniālāks ir vidusdaļā atrodamais „Sunset”. Sāpīga šķiršanās un tās sekas, izmantojot Romijas un Olivera duetu, ir pasniegta kā skumja, taču akceptējama lieta, paskaidrota no divām pusēm: Romijas „I always thought it was sad / The way we act as a strangers” pret Olivera „You were more than just a friend / It never came to an end / I can’t bear to see you”. Bez drāmas, bez pārmetumiem, vienkārši klusi paskaidrojot.

Tomēr pati galvenā lieta, par ko priecāties „Coexist” sakarā, ir grupas skaņu vīra Džeimija Smita, kurš jau atkal vienpersoniski miksējis un producējis albumu, māka spēlēties ar skaņām, pludināt 4/4 ritmu ar 2step/garage, blēdīties ar klusuma pauzēm, kur prasās kreščendo un otrādi, un no minimālisma radīt ko tik piepildītu un siltu. Tas pilnā mērā izpaudās arī „xx” platē, taču šeit, kur dziesmas nav tik spēcīgas pašas par sevi, krīt ausīs vēl vairāk. Tieši viņa centrālā loma The xx sastāvā arī rada pārliecību, ka grupai ir, kur augt, mainīties un pilnveidoties.”

Plašāk par albumu lasi šeit.



1.Grizzly Bear – „Shields”












Release date: 17/09/2012
Label: Warp
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Gluži kā Arcade Fire pirms vairākiem gadiem vai The xx nesenākā vēsturē, Grizzly Bear vairs nav tikai nelielās aprindās zināma indie apvienība, bet gan grupa, kuras katram solim tiks pievērsta īpaša uzmanība, kas attiecīgi pastiprina satraukumu un atbildības sajūtu. Iespējams, tāpēc pirmie jaunā albuma ieraksti, kas tapa pagājušā gada vasarā Teksasā, tikai izbrāķēti un gandrīz pilnībā dzēsti, bet „Shields” pamata materiāls sarakstīts, atgriežoties ierastajā Keipkodā – grupas vokālista Eda Drostes vecmāmiņas mājā, kur tapa arī 2006.gada „Yellow House”.

Kamēr daudzas citas grupas šādos nospriegotos apstākļos būtu salūzušas, Grizzly Bear ir izdevies radīt teju perfektu popmūzikas ierakstu. Par to, ka grupas skanējums ir lielisks un brīžiem pat grandiozs, mēs varējām pārliecināties jau iepriekšējos divos albumos, jo īpaši 2009.gada „Veckatimest”. Taču „Shields” šīs skaņas grandiozitātes pašā centrā saglabāta arī viegli pamanāma intimitāte un skaistas melodijas. Būtībā ar savu ceturto albumu Grizzly Bear ir atraduši to ideālo formulu, kur nostrādā visas sastāvdaļas, un nekas nešķiet lieks vai – gluži pretēji – par daudz.”

Plašāk par albumu lasi šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru