01 oktobris, 2012

Nedēļas Albumu Apskats (24.09.2012.-30.09.2012.)

Efterklang – „Piramida”













Release date: 24/09/2012
Label: 4AD
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Nedēļā, kad, klausoties jaunos albumus sāku jau aizdomāties par pagrimumu mūzikas industrijā, retais gaišais stariņš šoreiz nāca no Dānijas. Pēc 2010.gada relatīvās neveiksmes ar plati „Magic Chairs” trijotne Efterklang šonedēļ atgriezās ar vienkāršu, bet patīkamu un relaksējošu plati „Piramida”.

Efterklang, toreiz vēl kā kvartets, dibināti 2000.gadā Kopenhāgenā. Četrus gadus vēlāk dienasgaismu ieraudzīja apvienības pirmais albums „Tripper”, kas jau tad apvienoja elektronikas, post-roka un neo-klasikas elementus, saņemot lielas uzslavas no mūzikas kritiķiem, lai gan vēl augstāk tika novērtēts sekojošais 2007.gada ieraksts „Parades”.

Līdzīgi kā pagājušajā nedēļā ar Grizzly Bear, šķiet, arī Efterklang 2012.gadā radījuši savu relatīvi popsīgāko un visvieglāk klausāmo ierakstu. Iespaidojušies no laika pavadīšanas Norvēģijā un aizceļošanas pat līdz Ziemeļpolam, „Piramida” nebūt nav tik auksts, kā sākotnēji varētu domāt. Šis ir labi nostrādāts, kā tāds karstvīns ziemeļnieciski sildošs un mazliet noslēpumains albums. Tiesa, albuma iespaidīgākais mirklis gan ir melodramatiskais darbs „Sedna”, kas ir kaut kas pa vidu starp Ramona Falls un How To Dress Well.”



Young Smoke – „Space Zone”












Release date: 24/09/2012
Label: Planet Mu
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Par nedēļas interesantāko albumu šonedēļ parūpējies jaunais Čikāgas producents Young Smoke, kam ir vien 18 gadu. Viņa debijas ieraksts „Space Zone” ir ieturēts tā dēvētajā footwork jeb juke house mūzikas stilā, kas, starp citu, radies tieši Čikāgā pagājušajā desmitgadē. Saglabājot stilistikas galvenos elementus – izteikti augstus BPM (piesitienu skaits minūtē) un variējošus bungu mašīnu skaņu elementus, „Space Zone” mūs ieved arī tādā kā kosmosa/nākotnes pasaulē, par ko liecina gan albuma, gan atsevišķu treku nosaukumi. Spēlējoties ar basu līnijām, pīkstošām glitch/IDM un 80’to gadu kompjūterspēļu skaņām, jaunietis ir radījis ļoti interesantu un savu žanru papildinošu un attīstošu ierakstu, ar ko noteikti var lepoties viņa leibls – kolorītā elektroniskās mūzikas platforma Planet Mu.”



Green Day – „iUno!”












Release date: 24/09/2012
Label: Warner
AMG rating: 6/10

AMGmusic komentārs: „Nenoliedzot Green Day ieguldījumu pankroka popularizēšanā, un 90’to gadu albumu „Dookie” un „Kerplunk” kvalitāti, teikt, ka katru jauno grupas plati gaidu ar nepacietību, nozīmētu stipri melot. Turklāt ziņa, ka Green Day gatavojas izdot pat TRĪS jaunus albumus uzreiz, skepsi vien vairoja, jo mēs zinām, kas notiek, kad padzīvojušas rokzvaigznes izdot garus ierakstus – atcerēsimies kaut Red Hot Chili Peppers...

Tāpēc jo patīkamāks pārsteigums, ka triloģijas pirmā daļa „iUno!” nebūt nav zemē metama. Jā, ņemot vērā grupas dalībnieku vecumu, ir mazliet smieklīgi klausīties, kā Green Day rotaļājas un spēlē nepiespiestu, vienkāršu pop-panku, kā viņi to darīja pirms 15 gadiem, taču tieši šis vieglums un atsevišķu skaņdarbu lipīgums arī ir lielākie „iUno!” plusi. Galu galā, Green Day savu mūzikā ir paveikuši, kamdēļ viņiem vienkārši nepapriecāties pašiem par sevi, plus vēl izdot albumu, kas noteikti labi papildinās 2012.gada tīņu ballītes.”



Terror Danjah – „Dark Crawler”












Release date: 24/09/2012
Label: Hyperdub
AMG rating: 6/10

AMGmusic komentārs: „Šķiet pat mazliet neticami, bet Londonas un visas Lielbritānijas grime mūzikas veterānam Terror Danjah, kas aktīvi muzicē jau vismaz desmit gadus, šis ir tikai otrais albums karjerā, kas seko 2010.gada debijai „Undeniable”. Kāds mūzikas mēdijs precīzi raksturoja, ka „Dark Crawler” varētu būt visu laiku popsīgākais ieraksts, kāds izdots uz ietekmīgā dub mūzikas leibla Hyperdub, kas zināms ar tādiem vārdiem kā Kode9, Burial, Zomby un Martyn. Tā arī ir – negaidiet grime/dubstep mākslu vai šedevrus šajā albumā. Tā vienkārši ir kolekcija ar sava žanra deju zāļu spridzekļiem, kas ik pa laikam pastarpināti ar vieglākiem, garage/2step stilā ieturētiem gabaliem, piedaloties viesvokālistēm.”



Mumford & Sons – „Babel”












Release date: 24/09/2012
Label: Island
AMG rating: 5/10

AMGmusic komentārs: „Pirms Mumford & Sons fani, kuri man par lielu pārsteigumu un neizpratni atrodami arī Latvijā, apēd mani bez sāls, gribu atgādināt, ka 2009.gadā AMGmusic bija pirmais mūzikas blogs/portāls Latvijā, kas ar lielām uzslavām grupu sagaidīja ar debijas singlu „Little Lion Man” un veltīja labus vārdus. Zināmas bažas gan ieviesa pēc tam sekojošais debijas albums „Sigh No More”, kurā minētais skaņdarbs būtībā arī bija vienīgā dziesma, kas palikusi prātā trīs gadus vēlāk.

Šīs bažas, ka grupai izteikti vājā vieta ir dziesmu rakstīšana, uzskatāmi apstiprinās jaunajā albumā „Babel”, kas jau svētdien, iespējams, lauzīs pēdējo gadu pārdošanas apjomu rekordus. Protams, es neapgalvoju, ka šis ir gada sliktākais albums, jo tajā tomēr ir atrodamas pāris spēcīgas kompozīcijas, piemēram, melanholiskais „Ghosts that We Knew” un eksplozīvais „Hopeless Wanderer”, taču, mazliet pārspīlēti izsakoties, šis albums atgādina stipri pagarinātu singlu ar vienas dziesmas 12 dažādām versijām. Garlaicīgi.”

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru