30 maijs, 2012

Nedēļas Izlase (14.05.2012.-20.05.2012.)

Sveiciens!

Kā jau stāstīju, maijs mums šogad dažādu iemeslu dēļ sanācis tāds mazliet haotisks. Tā kā straujiem soļiem tuvojas jūnijs, kurā, pirmkārt, gaidāmi lieli jaunumi, otrkārt, atsāksies ierastā jauno singlu atspoguļošana, ar steigu piedāvājam piecas iekavējušās maija nedēļas izlases, kurās bez paplašinātiem komentāriem – Nedēļas Singls, Piecas Dziesmas, ko nedrīkst laist garām, Nedēļas Remikss un Nedēļas video. Šoreiz 14.maija nedēļa.

SINGLE OF THE WEEK


Family Band - "Night Song" [No Quarter]
(from f/c LP "Grace & Lies", out July 24th)
(available as a free download)

And I told you there was nothing I have to hide / This house is dark, nothing moves inside” – ja es atļautu vaļu savai tendencei pārspīlēt, tad varētu teikt, ka ar šo piedziedājuma pantiņu pietiktu, lai Family Band pirmais singls no gaidāmās otrās studijas plates „Grace & Lies” kļūtu par AMGmusic Nedēļas Singlu. Protams, ka stāsts nav par tumšu māju, bet gan par pielaišanu sev klāt. Protams, ka ļoti iespējams, es kļūdos. Bet uztverot šīs rindas tā, kā uztveru es, tās pēkšņi kļūst par vizītkarti. Tur arī slēpjas mūzikas (dzejas) burvība – mēs to varam interpretēt tā, kā tajā brīdī sirds liek.

Muzikāli Bruklinas tumšo indie-folk apvienību, kuras centrā ir soliste un vārdu autore Kima Kransa, var salīdzināt gan ar Fever Ray, gan Zola Jesus vai Austra. Vien ar piezīmi, ka šī ir izteikti atkailināta, minimāla mūzika, bez pārspīlētas elektronikas, bez pārspīlētiem vokāla diapazoniem, tikpat kā bez nekā. Īstenībā pat pieķēru sevi pie domas, ka tieši šādi es gribēju, lai savu muzikālo karjeru turpina Florence Velča no Florence and the Machine. Family Band debijas albums „Miller Path” datēts ar 2010.gada aprīli (tas pieejams grupas bandcamp vietnē). Šovasar – jūlijā – gaidām tā turpinājumu.


FIVE TRACKS YOU HAVE TO HEAR:


Lemonade - "Softkiss" [True Panther]
(from f/c LP "Diver", out June 4th)

Ar otro singlu no ļoti drīz gaidāmā otrā studijas albuma „Diver” atgriezušies Ņujorkas dance/soft-pop apvienība Lemonade. Atcerēsimies, ka pirmais treks – „Neptune” – iekļuvaAMGmusic A-LISTē un joprojām ir starp gada labākajiem singliem. Lai arī jaunākais „Softkiss” nav tik emocionāli piesātināts kā tā priekšgājējs, kaut kas melanholiski vieglajā, 80’to/90’to gadu miju atgādinošajā mūzikā ir tik pievelkošs un skaists, ka arī šis singls droši ievietojas starp A-LIST trekiem.



MS MR - "Hurricane" [IAMSOUND]
(to be released as a single on July 2nd)

Lai arī pēc nosaukumiem ne vienmēr var noteikt, kas spēlē grupā (kā smejies, neba nu vaboles dziedāja 60’to gadu populārākajā grupā pasaulē), šoreiz viss ir nekļūdīgi – MS MR ir vīrieša/sieviets duets no... Bruklinas. Jā, it kā tā jau nebūtu gana, Bruklinai ir par vēl vienu potenciāli spožu projektu vairāk. MS MR debijas singls, kas sekos pērn par velti piedāvātajam demo EP „Ghost City USA”, „Hurricane” savu oficiālo relīzi piedzīvos jūlija sākumā, bet mums nevajag tik daudz laika, lai nekļūdīgi apgalvotu – šis ir starp gada patīkamākajiem debijas singliem.



Killer Mike - "Reagan" [Williams Street]
(from LP "R.A.P. Music", out now)

Atlantas reperis Maikls Renders jeb Killer Mike, maigi izsakoties, nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta, taču tā nu sanācis, ka AMGmusic savu ķetnu hip-hop mūzikai uzlicis vien pēdējos gados. Tamdēļ mākslinieka šonedēļ izlaistais sestais(!) studijas ieraksts „R.A.P. Music” mums kalpos kā iepazīšanās ar Killer Mike daiļradi, un par to vēl lielāku sajūsmu izsauc albuma aktuālais singls „Reagan” ar visiem slavenajiem leģendārā 80’to gadu ASV prezidenta citātiem par sadarbību ar teroristiem. Iespaidīgi bīti, iespaidīga lirika („We exploit the youth, we tell them to join a gang / We tell them dope stories, introduce them to the game /Just like Oliver North introduced us to cocaine / In the 80s when them bricks came on military planes”).



Yeasayer - "Henrietta" [Secretly Canadian]
(from f/c LP "Fragrant World", out August 21st)

Viena no patīkamākajām nedēļas ziņām noteikti bija tā, ka 21.augustā sagaidīsim jaunāko Bruklinas psych-pop kolektīva Yeasayer albumu, kas sekos 2010.gadā izdotajam „Odd Blood”, ko AMGmusic atzina par piekto labāko tajā gadā. Pirmais singls „Henrietta” nav tik lipīgs un viegli ausīs kūstošs kā „Ambling Alp” vai „O.N.E.”, taču, saglabājot Yeasayer tipisko psihodēlisko skaņu, šī joprojām ir ļoti tīkama un skanīga klausāmviela.



Rasels Busulis - "Kosmoss nenāk viens" [self-released]
(from EP "Vilnas Svilpe", out now)

AMGmusic parasti nemēdz Nedēļas Izlasēs ievietot dziesmas, kuru pirmizrāde notikusi pirms pusgada, taču reizēm ir jāizdara izņēmumi. Citiem vārdiem sakot, AMGmusic un Radio NABA sadarbība turpinās. AMGmusic piespēlē ārzemju mūzikas pērles Radio NABA, Radio NABA mums – latviešu mūzikas pērles. Un šo pilnīgi dullo drunk-pop-space-disco treku nekā savādāk kā par pērli dēvēt nevar. Turklāt vairākas nedēļas, pavadītas 1.vietā Radio NABA topā, jau par kaut ko liecina. Viens no skaņdarbiem, kas neizies no manas DJ somas visu 2012.gada vasaru.


REMIX OF THE WEEK:


Liars - "No.1 Against The Rush" (Vince Clarke Remix) [Mute]
(from f/c single "No.1 Against The Rush", out May 28th)

Ja cītīgi sažmiedz ausis, Liars solista Angusa Endrjūza balss pat nedaudz atgādina Deivu Gānu jaunībā šajā miksā, ko veidojis bijušais Depeche Mode dalībnieks (tagad VCMG) Vinss Klārks.


VIDEO OF THE WEEK:


Kindness – „House” [Polydor]
(directed by Daniel Breretron)

Lai arī šo tā pagrūti klasificēt kā dziesmas videoklipu (tas vairāk atgādina kādu 70’to gadu mūzikas raidījumu parodiju), Kindess solista Adama Breinbridža saspēle ar mazo nēģerpuiku ir tik sasodīti mīļa un sirsnīga, ka AMGmusic šo ievieto gada labāko video sarakstā. Mācāmies, ko var izdarīt ar bungu mašīnu un diviem sintezatoriem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru