29 maijs, 2012

Nedēļas Izlase (07.05.2012.-13.05.2012.)

Sveiciens!

Kā jau stāstīju, maijs mums šogad dažādu iemeslu dēļ sanācis tāds mazliet haotisks. Tā kā straujiem soļiem tuvojas jūnijs, kurā, pirmkārt, gaidāmi lieli jaunumi, otrkārt, atsāksies ierastā jauno singlu atspoguļošana, ar steigu piedāvājam piecas iekavējušās maija nedēļas izlases, kurās bez paplašinātiem komentāriem – Nedēļas Singls, Piecas Dziesmas, ko nedrīkst laist garām, un Nedēļas Remikss. Šoreiz 7.maija nedēļa.

SINGLE OF THE WEEK


DIIV - "Doused" [Captured Tracks]
(from f/c LP "Oshin", out June 26th)

Mazliet pārspīlēju, ikreiz Radio Naba ēterā runājot par DIIV, uzsvērdams Zakarija Koula Smita saistību ar Ņujorkas kolektīvu Beach Fossils, kas izdeva tik lielisko debijas albumu 2010.gadā. Jā, Smits ir darbojies šajā grupā, taču bijis vairāk kā sesiju ģitārists koncertos un būtībā albuma ierakstā vispār nav piedalījies, nemaz nerunājot par dziesmu rakstīšanu šim kolektīvam.

Taču attaisnojums un iemesls šādai manai pārliecībai, ka Zakarijs Smits ir teju vai Beach Fossils līderis, ir Dive (agrākais DIIV nosaukums) pirmo singlu uzkrītošā līdzība Beach Fossils spēlētajam melodiskajam, nenoslīpētajam lo-fi postpankam ala agrīno The Cure stilā. Tiesa, intervijā portālam Pitchfork Smits stāsta, ka Beach Fossils un laiks, pavadīts šajā grupā, atstājis lielu ietekmi uz viņu arī kā dziesmu autoru.

Nomainījis nosaukumu pret DIIV, lai neradītu juridiskas domstarpības ar kādu beļģu apvienību Dive, Zakarijs Kouls Smits un viņa kolektīvs nācis klajā ar jaunu singlu, kas ir pilnīgi jebkas, tikai ne Beach Fossils atgādinošs skaņdarbs. Post-punk ietekmes gan saglabājušās, taču šis ir izteikti enerģisks, tumšs treks, kas vairāk sasaucas ar latviešu leģendām Aurora un viņu singlu „Barjera”. Jūnijā iznāks DIIV debijas albums „Oshin”, kad varēsim pa īstam novērtēt šīs jaunās grupas spējas, taču pagaidām „Doused” ir labākais, ko jaunieši ir radījuši.


FIVE SONGS YOU HAVE TO HEAR:


Animal Collective - "Honeycomb" [Domino]
(to be released as a 7" vinyl on June 26th)

Kad vieni no zināmākajiem un interesantākajiem elektroniskās mūzikas eksperimentālistiem paziņo, ka gaidāmajā platē strādāšot „pēc parastas rokmūzikas grupas standartiem”, tas, protams, liek satraukties. Jo īpaši, ja patur prātā, cik sensacionāls un veiksmīgs bija grupas pēdējais, 2009.gada albums „Merriweather Post Pavillion”, ko grupa radīja, pirmkārt, balstoties uz sempliem, nevis melodijām.

Taču nekādam uztraukumam vismaz pagaidām nav pamata. „Honeycomb” – pirmais singls no gaidāmā jaunā albuma – ir tipisks Animal Collective visās tā izpausmēs. Neatkārtojamā oriģinalitāte, haotiskais skaņu mudžeklis, kas fenomenālā kārtā savienots ar melodisku piedziedājumu. Pieplusojam mazliet lirisko Avey Tare vokālu un saņemam kārtējo lielisko Animal Collective singlu. Neiztrūkstoša vēl viena Animal Collective dziesmām raksturīga īpašība – tas nepadodas rokās ar pirmo reizi, bet, līdz tu to iemīli, tu to iemīli no visas sirds.



Oneohtrix Point Never - "I Only Have Eyes for You" [self-released]
(from multimedia art project "SONG 1")

Pirms kāda laika, piedāvājot Beka versiju par klasisko dziesmu „I Only Have Eyes For You”, stāstīju Jums par „multimediju mākslinieka Doga Eitkena Vašingtonas „Hirshhorn” muzejā izvērsto projektu, kurā dažādas 360 grādu vizuālās projekcijas pavada viena vienīga dziesma „I Only Have Eyes For You” dažādu mākslinieku, tai skaitā Beka, LCD Soundsystem, Devendras Benhārta, No Age, Lucky Dragons u.c., izpildījumā.

Nupat esam saņēmuši Oneohtrix Point Never versiju, kas ir tieši tik interesanta, cik to Daniela Lopatina versijā mēs varējām iztēloties. Atšķirībā no Beka, kurš šajā dziesmā bija ielicis vien sirdi un dvēseli, daudz neatšķiroties no citām dzirdētajām „I Only Have Eyes for You” kaverversijām, Oneohtrix Point Never skaņu kolāžists šo versiju ir teju vai lipinājis kopā kā tādu nesaliekamu puzli, fonā paturot šīs dziesmas galveno trumpi – lirisko skaistumu.



d'Eon - "Al-Qiyamah" [Hippos In Tanks]
(from f/c LP "LP", out June 5th)

Monreālas producenta, dziedātāja un komponista d’Eon, kurš savulaik studējis Himalajos Tibetas mūziku un labu laiku nodzīvojis klosterī, segvārdu esam ar acu skatienu pavadījuši vairākkārt. Taču tikai šonedēļ saņēmām vienu viņa singlu, kas liek matiņiem uz ķermeņa saslieties stāvus. Acīmredzot Kanādas elektroniskās mūzikas uzvaras gājiens ir ietekmējis arī d’Eon daiļradi. Jūnija sākumā Hippos In Tanks izlaidīs d’Eon otro studijas albumu „LP”.



Stay+ feat NO CEREMONY/// - "Eyes" [self-released]
(available as a free download)

Britu mūziķus un arī mūzikas žurnālistus es jau kādu laiku nesaprotu un laikam pat necenšos saprast. Nav noslēpums, ka, atskaitot dabstepu, britiem ir smags laiks mūzikā, bet tādā gadījumā nav skaidrs, kāpēc cittautiešiem ir jāizceļ viņu talantīgākie un interesantākie jaunie mūziķi. Proti, nesaprotu britu „ignōru” uz jauno Mančestras kolektīvu Stay+, par ko AMGmusic līksmo jau vismaz gadu. Šis ir dueta jaunākais darbs, kas tapis sadarbībā ar novadniekiem NO CEREMONY///. Reivisks, auksts, bet līdz mielēm garšīgs un arī nedaudz skumjš 21.gadsimta transs. Vairāk šādas sadarbības!



Passion Pit - "Take a Walk" [Columbia]
(from f/c LP "Gossamer", out July 24th)

Jāsaka, ka šonedēļ iznāca vesela kaudze ar interesantiem un baudāmiem singliem (Icona Pop, CocoRosie, Four Tet, Goldroom – ir tikai daži piemēri), tamdēļ Passion Pit jaunākā treka „Take a Walk” iekļaušana šajā nedēļas izlasē ir mazs bonuss Maiklam Angelakosam un viņa kolektīvam. Vēl joprojām siltā atmiņā teicamais debijas albums „Manners” 2009.gadā. „Take a Walk” noteikti nav Passion Pit spēcīgākais darbs, bet nepieminēt to nevaram. Un saulains jau ar’ bez gala!


REMIX OF THE WEEK:


Bjork - "Virus" (Hudson Mohawke Peaches and Guacamol Rework) [One Little Indian]
(from "Biophilia Remix Series 3", out May 14th)

Klāt trešais laidums Bjorkas „Biophilia” remiksu sērijā. Šoreiz ausis silda skotu producenta Hudson Mohawke (īstajā vārdā Ross Bērčards) versija trekam „Virus”.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru