07 septembris, 2011

Mercury Music Prize 2011



Par šī gada prestižās Barclaycard Mercury Music Prize ieguvēju absolūti pelnīti kļuvis dziedātājas Pollijas Džīnas Hārvijas jeb PJ Harvey satriecoši spēcīgais, februārī izlaistais albums „Let England Shake”, par kuru slavas dziesmas dziedājis arī AMGmusic. Turklāt līdz ar to PJ Harvey kļūst par pirmo personu, kas šo balvu savā rīcībā iegūst otro reizi. Pirmo reizi viņa to saņēma 2001.gadā par albumu „Stories From The City, Stories From The Sea”. Šī bija arī pirmā reize balvu pasniegšanas vēsturē, kad svinīgajā ceremonijā uzstājās pilnīgi visi 12 nominētie mūziķi. Tiesa, gandrīz visi, jo pēdējā brīdī savu uzstāšanos atcēla Adele, kura nav jutusies labi vakar.

Saņemot balvu (statueti un 20 000 sterliņu mārciņu), PJ Harvey pateicās žūrijai un atzina, ka priecājās, saņemot šādu novērtējumu, atgādinot arī par desmit gadu seniem notikumiem, jo toreiz Mercury balvas tika izdāļātas nu jau bēdīgi slavenajā 2001.gada 11.septembrī. „Ir jauki būt šeit. [Pirmoreiz, kad man piešķīra balvu] es biju Vašingtonā, pa viesnīcas logu vērojot, kā deg Pentagons, tāpēc ir tiešām patīkami šoreiz atrasties šeit. Tik daudz kas noticis pa šo laiku. Šī albuma sarakstīšana man prasīja ilgu laiku, tas man bija ļoti svarīgs. Es vēlējos radīt ko tādu, kas būtu nozīmīgs ne tikai man, bet arī citiem,” tā pateicības runā izteicās nu jau divkārtējā balvas ieguvēja.

2011.gada Mercury Music Prize vēl bija nominēti šādi albumi: Adele – „21”, Anna Calvi – „Anna Calvi”, Elbow – „Build a Rocket Boys”, Everything Everything – „Man Alive”, Ghostpoet – „Peanut Butter Blues & Melancholy Jam”, Gwilym Simcock – „Good Days At Schloss Elmau”, James Blake – „James Blake”, Katy B – „On A Mission”, King Creosote & Jon Hopkins – „Diamond Mine”, Metronomy – „The English Riviera” un Tinie Tempah – „Disc-Overy”.

VIDEO: PJ Harvey saņem 2011.gada Mercury Music Prize:


Esmu jau stāstījis, bet mazliet atkārtošos vēlreiz. Mercury Music Prize katru gadu pasniedz labākā Lielbritānijas un Īrijas mūzikas albuma īpašniekiem. Šo balvu 1992.gadā nodibināja Lielbritānijas Ierakstu Asociācijas pārstāvji kā sava veida alternatīvu paredzamajiem un savu vērtību strauji zaudējušajiem Brit Awards, ko būtībā nosaka pārdoto ierakstu daudzums Apvienotajā Karalistē, kas, protams, ne tuvu neatspoguļo patieso mūzikas vērtību un mākslinieku nopelnus. Sākotnējais balvas ģenerālsponsors bija Mercury Communications (britu telefonu kompānija), no kā tā aizguvusi savu slaveno nosaukumu.

Mercury mūzikas balvas ieguvēju nosaka īpaši izveidota komisija, kurā ietilpst gan paši mūziķi, gan mūzikas žurnālisti, gan producenti un citi cieši ar mūziku saistīti cilvēki. Mercury Music Prize slavens arī ar to, ka nereti gadījušies pamatīgi pārsteigumi, kā tuvāko piemēru minot 2009.gadu, kad balvu ieguva ārpus Lielbritānijas ļoti maz pazīstamā mūziķe Speech Debelle, kas apdzina tolaik daudz zināmākos (un, manuprāt, arī spožākos) Bat For Lashes, Florence and the Machine, La Roux un citu izpildītāju albumus. Tomēr lielākoties AMGmusic domas ar Mercury Music Prize žūriju pēdējos gados ir sakritušas, iespējams, tāpēc šai balvai lielu vērību ik gadu pievēršam arī mēs. :)

Starp citu, identiska balva ar nosaukumu Polaris Music Prize tiek pasniegta arī Kanādā, un šogad tas būs priekš AMGmusic ļoti īpašs pasākums, jo 2011.gada Polaris mūzikas balvai nominēti uzreiz divi(!) albumi, kas no AMGmusic savulaik saņēmuši atzīmi 9/10. Tie ir Arcade Fire „The Suburbs” un The Weeknd „House of Balloons”. Objektīvi ņemot, balva jau laikam pienāktos Arcade Fire, bet tā kā slavenākie no kanādiešu mūziķiem pēdējā gada laikā ir savākuši veselu lērumu balvu, Grammy un Brit Awards ieskaitot, mana sirds degs par Abelu Tesfeju jeb The Weeknd. Polaris Music Prize 2011.gada ceremonija notiks jau pēc nedēļas – naktī no 19. uz 20.septembri pēc Latvijas laika.


Nobeigumā vēlreiz apsveikumi PJ Harvey no AMGmusic, un, kas zina, varbūt pēc trim mēnešiem šai balvai viņa varēs pievienot arī mazāk prestižo, bet tomēr sirsnīgo AMGmusic apbalvojumu! :)

PJ Harvey - "Words That Maketh Murder" ar Mercury Music Prize 2011:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru