09 septembris, 2011

ALBUMS: Elite Gymnastics - Ruin

Elite Gymnastics – „Ruin”

Release date: 06/09/2011
Label: Acephale
AMG rating: 8/10

Jau 90’tajos gados sāka parādīties pirmā kvalitatīvā elektroniskā mūzika, kas tapusi guļamistabās, virtuvēs un citās mūzikas veidošanai it kā nepiemērotās vietās. Ir 21.gadsimts, un pateicoties tādai parādībai kā internets, nav jābūt arī sakariem ierakstu kompānijās, lai šo mūziku iznestu pasaulē. Ir jābūt tikai izpratnei par mūziku, tā jāmīl.

Elite Gymnastics ir divi draugi no Mineapolisas, kas ar mūziku sāka nodarboties vien 2008.gada, uz personīgā datora veidojot pirmos skaņdarbus. Plašāk par Džeimsu Brūku un Džošu Klensiju sāka runāt pagājušā gada vasarā, kad, pateicoties balēriskajam un vasarīgi relaksējošajam skaņdarbam „Is This On Me?”, popularitāti ieguva dueta EP „Real Friends”, ko toreiz varēja droši ievietot plauktiņā „chill-wave”.

Šogad puiši laiduši klajā (lasi – piedāvājuši par velti internetā) divus EP, – „Ruin 1” un „Ruin 2” – kas nu apvienoti vienā albumā jeb kompilācijā, ja jums tā tīk, „Ruin”. Te nu vietā pastāstīt, ka otrais „Ruin” jeb „Ruin 2” būtībā ir pirmā „Ruin” jeb „Ruin 1” remiksu EP, kurā pirmā EP dziesmas ir atkailinātas no sintezatoriem un pulsējošiem, lauztiem ritmiem, taču ieguvušas dobjāku skanējumu, ko varētu dēvēt arī par Dub. Līdz ar to šis albums būtībā sadalāms divās daļās, turklāt katra piemērota atšķirīgam dvēseles stāvoklim.

elite gymnastics - so close to paradise

Pirmajā atradīsit sešas nenopulētas bealeric / chillwave dziesmas, kas spēlējas ar dažādiem sempliem, 90’to gadu jungle un house mūziku (starp citu, par vienu no lielākajiem elkiem mūzikā Elite Gymnastic nosauc The K.L.F.!), agrīno shoegaze un 80’to gadu sintezatoriem. Taču viss šis materiāls saglabā vienu kopīgu īpašību – neaprakstāmu romantismu un dzīves mīlestību, kas staro no „Ruin” pirmās puses. Tā vien šķiet, ka zem ekstazī pie šīs mūzikas varētu aiz laimes nomirt. Vai vismaz palikt ar ieciklētu smaidu uz ļoti ilgu laiku.

Turpretī otrā daļa ir diametrāli pretēja. Ārkārtīgi naksnīga un dobja, taču nekādā gadījumā ne smagnēja mūzika. Tieši pretēji, neskatoties uz dub motīviem, šī plates puse, manuprāt, ideāli kalpos naktīm pēc ballītes, kad tā vien rodas vēlme atgulties, skatīties debesīs vai griestos un izslēgt apkārtējo realitāti. Muzikāli „Ruin 2” daļu varētu salīdzināt ar nu-r’n’b, proti, How To Dress Well vai vietām pat neseno spīdekli The Weeknd.

Visticamāk, ka šie „Ruin 1” un „Ruin 2” tomēr labāk strādā, kad ir atdalīti viens no otra. Tomēr ar šo kompilāciju Elite Gymnastics sevi ļoti nopietni piesaka 2011.gada elektroniskās mūzikas lauciņā, izklausoties mūsdienīgi, iederoši un neticami skaisti.

Elite Gymnastics, "Here, In Heaven 2" MP3

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru