23 marts, 2011

A-LIST: Four Tet, Burial, Thom Yorke - "Mirror"

Four Tet, Burial & Thom Yorke - "Mirror" [Text Records]
(from 12'' "Ego/Mirror", out now)


Tiešām interesanti: ja kopā sanāk izcilākais dubstep producents, viens no pēdējo gadu spožākajiem elektroniskās un IDM mūzikas pārstāvjiem un vienas no pagājušā gadsimta izcilākās grupas vokālistiem, kurš turklāt ir zināms kā ļoti progresīvi domājošs izcilu melodiju autors, pastāv kaut mazākā iespēja, ka visu trīs mūzikas monstru darba rezultāts varētu būt neizdevies? Nu tīri teorētiski?

Ja tīri teorētiski pieņemam, ka varētu, tad šis noteikti nebūs tam piemērs. To, ka britu dīdžejs Kīrens Hebdens jeb Four Tet sadarbībā ar dubstep pārstāvi Burial var vienkārši nonest jumtu jebkuram perfektu skaņu un sirdi plosošu noskaņu mīlošam cilvēkam, mēs jau pārliecinājāmies 2009.gadā (skatīt izcilo treku „Moth”!), tad Toms Jorks šajā kompānijā ir jaunums. Turklāt jaunums, kurš šeit kļuvis par teju vai galveno atslēgu.

Ja plates A puse – treks „Ego” – uzreiz nepadodas sirdij ar pirmo noklausīšanās reizi (tas ir diezgan tipiski Four-Tet’īgs treks ar dabstepīgiem ritmiem un eksperimentāli džezīgu noskaņu), tad „Mirror” pārspļauj pat Radiohead šī gada singlu „Lotus Flower” un, iespējams, pat minēto „Moth”. Grūti pateikt, vai abi producenti (Burial un Four Tet) pie abiem skaņdarbiem strādājuši vienlīdz adekvāti (uz plates vāciņa jau atkal nav nekāda informācija!), bet nepamet sajūta, ka „Mirror” ir vairāk Burial darbs.

Tiesa gan, jebkurā gadījumā, kā jau minēju augstāk, skaņdarba galvenā veiksmes atslēga noslēpta divos vārdos – Toms Jorks. Skumjie, ārpasaules noskaņu raisošie ritmi nekad nedotu tādas emocijas, ja tiem pa virsu tikai sev raksturīgā manierē Radiohead solists nedungotu tekstu, no kura pat daļu nav iespējams saprast, tādējādi šim trekam piešķirot arī no prāta grūti izdzēšamu melodiju, atgādinot gan kaut ko no „The Eraser” albuma, gan arī perfekto Jorka sadarbību ar Modeselektor 2008.gada AMGmusic hīt-singlā „The White Flash”.

Garantēju – ar vienu reizi nepietiks. „Mirror” izraisa īslaicīgu (vai varbūt arī ilglaicīgu – dies’ vien zina) atkarību. ESMU BRĪDINĀJIS JŪS! Jā, tiesa gan, vinila faniem nāksies mazliet paciesties. Plates pirmais metiens esot izpārdots dažu minūšu laikā! Šobrīd tiekot štancētas jaunas plates.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru