27 augusts, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (23.08.-29.08)

SINGLE OF THE WEEK

Fever Ray - "Mercy Street"
Release date: 06/09/2010
Label: Rabid Records
AMG rating: 9/10


Ja pareizi atminos, jau pagājušajā gadā, kad Kārina Dreijere Andersone jeb Fever Ray ar trim no četriem singliem iekļuva mēneša labāko singlu pieciniekā, saņēma AMGmusic balvu kā gada labākā izpildītāja un galu galā arī izdeva vienu gada fantastiskākajiem ierakstiem (debijas solo albums „Fever Ray”), es bezjēdzīgi mēģināju meklēt atbildi uz jautājumu, kur slēpjas Fever Ray maģija. Kur ir viņas spēks?

Šoreiz šis jautājums šķiet pat vēl aktuālāks. Jo mēs taču visi zinām, kas ir Pīters Geibriels un, cerams, daudzi zinām arī viņa mega-slaveno un neatkārtojamo 1986.gada albumu „So” (to, kurā tās slavenās dziesmas „Sledgehammer” un „Don’t Give Up” – sirdi plosošais duets ar Keitu Bušu). Šajā albumā ir atrodama dziesma „Mercy Street”, kuru 2010.gadā savā manierē pārveidojusi Fever Ray. Varat minēt desmit reizes, kuru no versijām klausoties, man pār muguru maršē skudriņas. Sēdieties, divi – tiem, kas lika uz leģendāro Genesis solistu.

Nemēģināšu kāpt otrreiz uz grābekļa un vairs nekādas atbildes nemeklēšu. Tā vietā man radies ir cits jautājums – kas notiktu, ja Fever Ray pieķertos klāt kādai The Cure dziesmai. Piemēram, „Prayers For Rain” vai „Disintegration”. Bail pat domāt, kāds tumsas valstības demonizējošs eliksīrs būtu šādas kaverversijas rezultāts. Cerēsim, ka Fever Ray par mums apžēlosies.

Pagājušās nedēļas beigās „Mercy Street” kaverversiju Andersones kundze piedāvāja lejupielādei par velti, tiesa limitētā daudzumā (vai precīzāk būtu teikt – laikā). Es biju akurāt precīzs un sekunžu laikā retvītoju adresi, no kuras dziesmu varēja novilkt, tāpēc ieguvēji jau atkal bija tie, kas seko man tviterī un bija tajā brīdī pie datora.

Ko darīt pārējiem? Sagaidīt 6.septembri. Šorīt kļuva oficiāli zināms, ka „Mercy Street” tiks izdots arī mazās platītes formātā, turklāt b-pusē būs atrodams pilnīgi jauns skaņdarbs „Dust and Dry”. Šī plate ir obligātais pirkums. Nudien, maģiska versija par klasisku dziesmu. MA-ĢI-SKA. Nopietni.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru