08 oktobris, 2010

SEPTEMBRA ALBUMU TOP 5

SEPTEMBRA ALBUMU TOP 5

Ievads

Ak, šis AMGmusic „sāpju bērns” – albumu tops. Albumu tik daudz, laika tik maz, un šomēnes vēl savas korekcijas ieviesa mana slimība, kuras dēļ 20.septembrī izdotie albumi tā arī palika nenoklausīti. Turklāt šajā nedēļā tika izdoti uzreiz pieci visai augstu pasaulē vērtēti albumi – Drums of Death, Edwyn Collins, Shit Robot, Swans un The Hundred In The Hands jaunākie veikumi. Tiem klāt vēl var pieplusot Abe Vigoda, Manic Street Preachers un OMD albumus, kas arī palika neizvērtēti.

Noklausījos šomēnes 16 jaunos albumus, no kuriem gan kopējā ieskaitē ies 15, jo Deivida Bovija „Station To Station” ir pārizdevums, tāpēc uz vietu Mēneša Albumu topā, protams, cerēt nevar. Par mēneša labākajām piecām platēm lasiet zemāk, šeit vien dažos teikumos piebildīšu, ka uzslavas pelnījis arī Robinas jaunākais „Body Part Pt. 2”. Jau tviterī šonedēļ rakstīju, ka, manuprāt, Robinai tomēr vajadzēja izdot vienu albumu, apkopojot labākās dziesmas no šogad ieplānotajiem trim ierakstiem. Tad mūsu rīcībā būtu viens no gada labākajiem popmūzikas šedevriem.

Tāpat topā šoreiz neiekļuva Grinderman otrais albums (sākums ir satriecoši labs, tāpat arī nobeigums, bet albuma vidusdaļa gan atstāja dalītas emocijas) un visu slavētais No Age albums „Everything In Between”. Pēdējā sakarā es pat No Age paspēju nodēvēt par vienu no pārvērtētākajām grupām pēdējos gados. Tagad atzīstu – tomēr pārspīlēju. Savukārt mēneša vilšanās titulu dala Blonde Readhead un Underworld. Pēdējo eksperiments gan jau sākotnēji izklausījās dīvains (I mean – Pols Van Daiks?! WTF?!?).


5.Interpol – „Interpol”
Release date: 13/09/2010
Label: Matador
AMG rating: 7/10

AMGmusic lasītājiem tieši šis varētu būt pārsteigums – Interpol ceturtā albuma atrašanās starp mēneša labākajiem. Daudzviet nodēvēts par vājāko albumu grupas karjerā, albums „Interpol”, manuprāt, ir cietis no tā, ko es dēvēju par „pārhaipošanu”. Proti, laikā, kad Interpol skaitījās visu hipsteru dievi, un grupas pirmos albumus slavēja visi, kam nebija slinkums, Interpol, iespējams paši to negribot, uzstādīja sev tik augstu latiņu, ka tagad mūzikas prese pieprasa tikai šedevrus. Viss pārējais ir nolemts noriešanai.

Atzīstot, ka šis ne tuvu nav tik spēcīgs kā 2004.gada „Antics” un arī mazliet vājāks par 2007.gada „Our Love To Admire”, tomēr „Interpol”, kura ierakstā vēl ir dzirdams nu jau no grupas aizgājušais basģitārists Karloss Denglers, notur savu nišu, piedāvājot tikpat apokaliptiskas un drūmas, taču skaistas melodijas, kuras tikai pastiprina nolemtais Pola Benkas vokāls. Abi albuma singli – „Lights” (5.vieta AMGmusic topā maijā) un „Barricade” (15.vieta AMGmusic topā jūlijā) – vispār ir satriecoši labi! Lietainākā nedēļā šo pat klausītos atkārtoti!



4.Crocodiles – „Sleep Forever”
Release date: 13/09/2010
Label: Fat Possum
AMG rating: 7/10

AMGmusic rakstīja: „Jau viena ziņa – albuma producents ir sava aroda zvaigzne Džeimss Fords (veidojis skaņu Arctic Monkeys, Klaxons, Florence and the Machine u.c.) – skaidri norāda, ka atšķirībā no debijas albuma „Summer of Hate”, kurš bija diezgan izteikts lo-fi ar amatieriski nenopulētu skanējumu un noise-pop ietekmi, pie „Sleep Forever” ir jau daudz jūtamāki strādāts tieši skaņas ziņā. Underground grupai tas ir visai riskants solis, bet, atļaušos apgalvot, Crocodiles gadījumā tas ir nostrādājis.

Jaunajā albumā nav tādu izteiktu hītu, kāds bija pozitīvais un trakulīgais „I Wanna Kill”, toties viss albums kopumā ir viengabalaināks, šķietami pārdomātāks un vismaz mani pārliecina mazliet vairāk. Un, jā, arī post-punk ietekmes, kas bija saklausāmas jau debijas albumā, šeit jūtamas vēl skaidrāk. Jo īpaši vienā no maniem plates favorītiem – ievadošajā dziesmā „Mirrors”.




3.ceo – "white magic"
Release date: 27/09/2010
Label: Modular
AMG rating: 8/10

Ieraksts, kas Amerikas Savienotajās Valstīs tika izdots jau jūnijā un kam, manuprāt, šajā laika periodā bija jāiznāk arī Eiropā. Nezināmu iemeslu dēļ zviedru mūziķa ceo, kas plašāk pazīstams kā Ēriks Berglunds no indie pop dueta The Tough Alliance, debijas solo albums – ar sauli, dzīvesprieku un tikai zviedriem raksturīgu rotaļīgu elektropopu caurstrāvots – Eiropā nāca klajā pašās septembra beigās.

Šķiet, trāpīgākais albuma apzīmējums būtu: „2010.gada jj”. Gan albuma izmēra (nepilna pusstunda), gan izpildījuma (uz indie pusi tendēts electro-pop), gan daļēji arī satura ziņā tik līdzīgs ir ceo albums savu tautiešu jj debijas platei pērn. Tiesa, atšķirībā no jj, ceo noskaņas noteikti ir daudz saulainākas un iespējams tamdēļ arī klausītājam draudzīgākas, kas, protams, ir strīdīgs jautājums. Un, jā, vēl kāda līdzība – palasot ceo interviju, ko viņš sniedza portālam pitchfork.com, jāsecina, ka arī šis jaunietis KAUT KO lieto. Nezinu, ko, bet kaut ko – noteikti. :)

Albuma lielākās pērles – AMGmusic Jūnija #1 singls „Come With Me”, kā arī fantastiskais Vampire Weekend vs Passion Pit atgādinošais „Illuminati”.



2.Maximum Balloon – „Maximum Balloon”
Release date: 13/09/2010
Label: Polydor
AMG rating: 8/10


Šo savukārt es dēvētu par savu lielāko mēneša pārsteigumu. Tā kā es, maigi izsakoties, nekad neesmu bijis liels TV On The Radio cienītājs, ilgu laiku pat nevarēju saņemties noklausīties šo – grupas neformālā līdera, ģitārista un dziesmu autora Deivida Siteka jaunākā projekta Maximum Balloon debijas albumu. Turklāt dīvainā kārtā man sākotnēji īsti neiepatikās plates pirmais singls „Tiger”, kas šobrīd gan kļuvis par vienu no albuma favorītiem.

„Maximum Balloon” gan nekādi nevar dēvēt par Siteka solo albumu. Katrā no albuma desmit dziesmām ir piedalījies kāds viesmākslinieks. No skaļākiem vārdiem var minēt 80’to gadu zvaigzni Deividu Bērnsu, Yeah Yeah Yeahs solisti Kārenu O, kā arī Siteka kolēģi grupā TV On The Radio – Tundi Adebimpi (vai, cik piedauzīgi viņa vārds skan latviski, akuzatīva formā...). Starp citu, pēdējā dziedātais „Absence Of Light” ir pirmais no albuma skaņdarbiem, kas patiesi iespridzina (trešā dziesma platē). Turklāt tūlīt pēc „Absence Of Light” seko mans albuma mīļākais skaņdarbs – izteikti elektroniskais un skumji melodiskais „If You Return” ar zviedru grupas Little Dragon solistes Jukimi Nagano, kura sevi jau šogad spoži apliecināja Gorillaz albumā „Plastic Beach”, piedalīšanos.

Šķiet, visvairāk TV On The Radio atgādinošais skaņdarbs platē ir kopā ar Kipu Melounu (vēl viens TVOTR dalībnieks!) veidotais „Shakedown”, kas gan ir ļoti laba pāreja tālāk sekojošajam „Communion” ar Kārenu O galvenajā lomā, ko jau atkal var pieskaitīt pie „Maximum Balloon” albuma odziņām. Fancīgs ritms, grūvīga ģitāra un Sitekam raksturīgie sintezatora un elektronikas piesitieni kopā ar Kārenas balsi, kas šeit ļoti atsauc atmiņā „Maps” dziesmiņu, nudien ir pasakaina savienība.

Rezumējot – šis ir negaidīti kļuvis par 2010.gada septembra spēcīgāko popmūzikas albumu.



1.Deerhunter – „Halcyon Digest”
Release date: 27/09/2010
Label: 4AD
AMG rating: 8/10

Ja apraksts par šo albumu būtu angliski, tad pirmajā teikumā noteikti būtu jāparādās frāzei „contender for the year’s best”. Laika trūkuma dēļ un jau pieminētās slimības dēļ tā arī nesanāca noklausīties Deerhunter iepriekšējos albumus, kurus, kā jau reiz atzinos, neesmu dzirdējis, taču tuvākajā brīvākā brīdī noteikti šo kļūdu labošu. Taču nav ļaunuma bez labuma – „Halcyon Digest” ir kļuvis par AMGmusic Deerhunter atklājēju. Bezgala skaists ir šis albums!

Pirmās asociācijas, kas raisās prātā, klausoties aijājošo, taču tajā pat laikā arī spocīgo ievadskaņdarbu „Earthquake”, ir kāds no eksperimentālākajiem Radiohead albumiem. Ar nosacījumu, ja šo albumu būtu producējuši Animal Collective. Interesantā kārtā (stilistiski Deerhunter ir patālu gan no Radiohead, gan no Animal Collective) abu grupu daiļrade neiziet no prāta visa „Halcyon Digest” 46 minūšu garumā. Tas var nozīmēt tikai vienu – Deerhunter skanējumā ir kaut kas tāds, kas izraisa bijību un cieņu. Labā nozīmē.

Albumu savā ziņā var iedalīt divās daļās. Ritmiskajā pirmajā pusē, kas pēc „Earthquake” turpinās ar suģestējošo un svinīgo „Don’t Cry” un rotaļīgo, Tarantino filmu mūzikas celiņus atgādinošo „Revival” (plates pirmais singls – 19.vieta AMGmusic jūlija topā), kā arī tipisko 60’to popmūzikas, īpaši Bītlu saulainās puses caurvīto „Memory Boy”, un otro – skumji nopietno pusi, kas savā ziņā iesākas ar „Desire Lines” – dziesmu, kas ievadā ļoti sasaucas ar Arcade Fire pēdējās plates hītu „Ready To Start”.

Ja albuma pirmā puse ir vienkārši laba un baudāma, tad otrajā jau paslēpts kas patiesi maģisks un pēc pirmā svilpiena nemaz rokās (vai ausīs, vai prātā, vai sirdī) tik viegli nenākošs vēstījums. Šķiet, „Helicopter” var bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem vai pārspīlējumiem dēvēt par vienu no gada skaistākajām dziesmām. Savukārt albuma noslēdzošais skaņdarbs „He Would Have Laughed”, kas veltīts šogad no kokaīna pārdozēšanas mirušajam amerikāņu rokmūziķim Džejam Rītārdam, ir viens no oriģinālākajiem un tāpēc arī saistošākajiem un šķietami patiesākajiem pēcnāves veltījumiem. „I get bored as I get older...”. Nudien.



VĒL SEPTEMBRĪ IZVĒRTĒJĀM (atzīmju secībā):

Robyn - Body Talk (Part 2) [Island]
AMG rating: 7/10

Grinderman - Grinderman 2 [Mute]
AMG rating: 7/10

Das Racist - Sit Down, Man Mixtape [Mad Decent]
AMG rating: 7/10


No Age - Everything in Between [Sub Pop]
AMG rating: 6/10

Teengirl Fantasy - 7AM [Merok]
AMG rating: 6/10

Everything Everything - Man Alive [Geffen]
AMG rating: 6/10

Black Mountain - Wilderness Heart [Jagjaguwar]
AMG rating: 6/10

Underworld - Barking [Underworldlive]
AMG rating: 5/10

Blonde Redhead - Penny Sparkle [4AD]
AMG rating: 5/10

Brandon Flowers - Flamingo [Mercury]
AMG rating: 4/10


MĒNEŠA LABĀKAIS PĀRIZDEVUMS:

David Bowie - Station to Station (special edition) [EMI]
AMG rating: 8/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru