14 jūlijs, 2010

Positivus 2010 - AMGmusic, 2.daļa

Jau rītvakar Positivus 2010 ieskandināšanas pasākums. Jau parīt visi Latvijas mūzikas fani birs Salacgrīvas virzienā. Vakar piedāvāju ieskatu, manuprāt, trīs svarīgākajos „must-see” pasākumos piektdien, festivāla pirmajā dienā. Šodien par labāko materiālu sestdienā.


SESTDIENA, 17.JŪLIJS

1) Svjata Vatra (UKR/EE) – Cēsu Alus stage (12:00 – 12:45)

Joprojām neesmu rimies, un mans pirmais jautājums, kādreiz satiekot Ģirtu Majoru, būs: „Kad beidzot Gogol Bordello būs Salacgrīvā?!”. Svjata Vatra, ar kuras daiļradi iepazinos vien šorīt, varētu būt pietiekami labs Gogol Bordello noskaņas aizvietotājs, kad, ievērojot pagājušā gada tradīcijas, būs izdzerts pirmais rīta šampanietis (saulē sakarsušais! Tas ir svarīgi, jo uz paģirām nav nekā fifelīgāka par sakarsušu un atšālējušos šampanieti! TRUST ME!), un jautrā omā būs atmērots ceļa gabals uz festivāla norises vietu.

Svjata Vatra esot igauņu un ukrainiešu kopuzņēmums, kas spēlējot „fire-folk”. Kas tas tāds? Piedāvāju noskatīties šo video:



2) Everything Is Made In China (RU) – Cēsu Alus stage (15:30 – 16:45)

Ja iepriekšējā rakstā es paspēju paņaudēt par garlaicīgajām jaunajām britu grupām (joprojām uzskatu, ko no jaunajām (līdz ar to – nedārgajām) grupām atlase šogad ir ļoti, ļoti švaka... diemžēl), tad šoreiz gan paslavēšu Positivus rīkotājus par iepazīstināšanu mani ar vienu patiesi labu grupu, par kuru līdz šim nebiju dzirdējis pat. Everything Is Made In China turklāt ir no mūsu Austrumu kaimiņu galvaspilsētas – Maskavas. Spēlētais stils – post-rock/alternative. Līdzības saklausīju gan ar Sigur Ros, gan pat Radiohead. Tieši pēdējās daiļradi atgādinošais skaņdarbs „The City Of Airstrip One” ir mans šīs grupas favorīts un vispār šodienas hīts AMGmusic.

Grupa izdevusi jau divus albumus, no kuriem pēdējais – „Automatic Movements” – iznāca pagājušā gada novembrī. Diemžēl līdz Positivus to nesanāks noklausīties, bet tāpēc vēl jo interesantāk būs maskaviešus paklausīties dzīvajā. Pagaidām liekas, ka šī varētu būt viena no perspektīvākajām jaunajām krievu grupām.



3) Ten Bears (UK) – Tele 2 stage (16:00 - 16:45)

Ar Everything Is Made In China saistās arī lielākā festivāla sāpe – viņi uz Cēsu Alus skatuves spēlēs vienā laikā ar uz Tele 2 jeb galvenās festivāla skatuves māksliniekiem Ten Bears no Lielbritānijas. Šī ir otra no jauno grupu gala, kas pēc pāris skaņdarbu noklausīšanās ir izraisījusi šādu tādu interesi manām ausīm. Aktuālais singls grupai šobrīd ir „Braces”, bet mani vairāk uzrunāja saulainais synth-pop skaņdarbs „Fireheart”. Termins „nākotnes pops”, kā grupas daiļrade ir atzīmēta Positivus galvenajā lapā, protams, izraisa smaidu, taču kaut kas interesants jauniešos slēpjas. Es gan izvēlēšos krievus, bet noteikti labprāt dzirdēšu Jūsu viedokli par Ten Bears pēc festivāla.



4) Scissor Sisters (US) – Tele 2 stage (21:15 – 22:30)

Ko tad te vēl vairāk piebilst? Pēc loģiskuma principa Scissor Sisters performancei vajadzētu kļūt par šī gada Positivus jautrāko un enerģiskāko brīdi festivālā. Es, protams, joprojām ceru, ka tikšu pāri savai skepsei pret Muse, bet pagaidām Scissor Sisters ieraksts no šī gada Glastonberijas festivāla uzstāšanās liek domāt, ka tieši ņujorkieši varētu būt mani šī gada Positivus favorīti. Turklāt – atkārtošos vēlreiz – viņu jaunākais albums „Night Work” ir pārsteidzoši veiksmīgs un patīkams ieraksts. Un to saku es – cilvēks, kurš acu galā nevarēja ciest viņu 2006.gada plati „Ta-Dah”.



5) Muse (UK) – Tele 2 stage (23:30 – 01:00)

Grupa, kura pagājušās desmitgades sākumā izdeva dažus ļoti labus albumus. Grupa, kura pagājušās desmitgades vidū pamatoti tika dēvēti par tā laika spožāko koncertgrupu, ko arī pārliecinoši nodemonstrēja Latvijas publikai. Grupa, kuras solista istabas sienas, visticamāk, ir nolīmētas ar plakātiem „I WANT TO BELIEVE” vai „THE TRUTH IS OUTSIDE” un lapiņām ar vēstījumiem par pasaules galu. Par to vismaz viņš apnīkoši nepārstāj dziedāt jaunākajā Muse albumā „The Resistance”. Par pasaules galu neko nezinu, bet ja Muse nesaņemsies, es gan zinu, kam pienāks gals...

Un tik un tā. Pavērojot Glastonberijas festivāla hailaitus, nākas secināt, ka vismaz REDZĒT būs ko. Turklāt Muse jau nav nekādi muļķi. Viņu setliste tomēr lielākoties sastāv no iepriekšējo albumu hītiem, tiem pievienojot arī dažus nu jau tā kā apnikušus, bet tomēr koncertos labi skanošus pēdējā albuma radio singlus. Būs jau skaisti! Būs.



P.S. Viss augstākminētais, protams, ir manas subjektīvās domas un redzējums uz Positivus šobrīd. Galu galā pērn taču beigās viss izvērtās daudz jautrāk nekā es biju gaidījis. No otras puses – šogad festivālā nebūs Ūdrītis... Bet gan jau jautrības netrūks :) Rīt ielikšu AMGmusic Positivus 2010 plei-listi. See ya tomorrow!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru