19 aprīlis, 2010

Pirmdiena, 19.aprīlis

Sveicināti jaunā nedēļā!

Kā jau parasti pirmdienās, ienācis ir TĀDS jaunas mūzikas daudzums, ka tajā varētu arī mierīgi noslīkt. Ja nemāk peldēt. Es drusku māku, tāpēc ar mani viss kārtībā.

Galvenais mūzikas notikums pagājušajā nedēļas nogalē, ja neskaita Coachella festivālu ASV (par to mazliet vēlāk), ar ko būtībā katru gadu tiek atklāta vasaras festivālu sezona, bija t.s. „Record Store Day” jeb diena, kad dažādi mākslinieki un citi mūzikas industrijas cilvēki atgādina par ko sen piemirstu un romantisku – mūzikas veikaliņiem, kuros tirgo ekskluzīvus, pamatā vinila platēs izdotus ierakstus, kuru saturs vēl nav noplūdis internetā pāris mēnešus pirms to oficiālajām relīzēm.

Šogad par godu „Mūzikas Veikalu Dienai” tika izdots NESKAITĀMS daudzums limitēto plašu. Es pat necentīšos tās visas uzskaitīt, ja vēlaties, varat iemest aci šeit - alfabēta secībā uzskaitīti visi ieraksti. Starp tiem bija ļoti daudz plašu un arī disku, kurus savā rīcībā es vēlētos iegūt un kurus noteikti būtu jāatrāda AMGmusic lasītājiem, taču viens bija ĪPAŠS.


Kur nu vēl īpašāks?! Blur pēc septiņu(!) gadu pārtraukuma ir ierakstījuši jaunu dziesmu. Ar to jau laikam tā kā būtu gana, lai saprastu, kāpēc tāda ažiotāža. Turklāt visu šo pasākumu, ko sauc par jaunās Blur dziesmas gaidīšanu, krietni romantiskāku un patīkamāku padarīja fakts, ka dziesma internetā viduvējā kvalitātē noplūda vien sestdienas rītā – dažas stundas pēc tam, kad bija atvērušies mūzikas veikali un tajos cilvēki ķertin izķēra tikai 1000 eksemplāros izdoto septiņu collu plati ar nosaukumu „Fool’s Day”.

Vēlāk gan parādījās informācija, ka pēc pusnakts (tātad svētdienā, 18.aprīlī) visiem tiem, kuri netika pie savas vinila kopijas, Blur piedāvās dziesmu arī MP3 versijā, turklāt par velti, lejupielādei no savas mājaslapas. Arī jūs šo iespēju droši varat izmantot - http://www.blur.co.uk/. Tiesa gan, man dziesma atnāca ar mazliet norautām beigām (nekas cits neatlika, kā tomēr nokačāt „Fool’s Day” no uzticamajiem mūzikas pirātiem), ceru, ka viņi šo misēkli ir izlabojuši tagad.

Pats patīkamākais sestdienas rītā tomēr bija nevis fakts, ka Blur ir izdevuši jaunu singlu, bet gan tas, ka Blur jaunais singls ir neticami labs! Ļoti labs! Kā jau aizvakar rakstīju tviterī, ja nu kādai grupai būtu jāsasparojas uz jaunu albumu, tad tā noteikti ir Blur. Citējot NME kolēģi, „this is bloddy fanatastic!”. Pēc idejas šo dziesmu būtu jāiekļauj šīs nedēļas singlu sarakstā, jo izdošanas datums tomēr ir 17.aprīlis. Tomēr ļaušu dziesmai mazliet ieskrieties un nopietni vērtēsim to pēc nedēļas. Šobrīd vienkārši pirmatskaņojums AMGmusic:



Vēl no „Record Store Day” izdevumiem pamanījos tikt pie jaunākā Editors singla „Last Day” (arī izdota septiņu collu plates formātā un 1000 kopiju daudzumā). Šo dziesmu neatradīsit grupas pēdējā albumā „In This Light and On This Evening”, pat ne limitētajā versijā ar bonus trekiem. Šis ir pavisam ekskluzīvs singls (ģeniāla rindiņa dziesma: „She fell in love / But fell too far...”), kas gan ierakstīts minētā albuma ierakstu sesiju laikā. Interesanti, ka dziesmai tapis arī video klips:


Un visbeidzot – labas lietas taču esot trīs – arī kāds remikss. Šis teicamais M83 mikss White Lies dziesmai „Nothing To Give” gan nav nekāda ekskluzīvā lieta, jo jau pērn tas tika iekļauts grupas singla „Death” 7 collu platē kā b-puses skaņdarbs, turklāt tika piedāvāts par velti arī internetā. Taču „Record Store Day” ietvaros grupa izdevusi īpašu piecu remiksu EP kompaktdiska izskatā, kur bez šī miksa atradīsit vēl četrus. M83 veikums gan man personīgi šķiet vislabākais:



Savukārt šodien par patīkamāko pārsteigumu parūpējies Džeimss Mērfijs jeb LCD Soundsystem. Ja atceraties, pagājušajā nedēļā singlu apskatā piedāvāju viņa jaunāko singlu „Drunk Girls”. Tagad šai dziesmai tapis arī videoklips, kurš turklāt ir vairāk nekā izdevies. Parasti es nesmejos balsī, skatoties mūzikas klipus, bet šajā gadījumā (konkrēti 1:14) nenoturējos. Baumo, ka klipa autors esot Spaiks Džonze. Jebkurā gadījumā šis ir tas gadījums, kad klips nopelna vēl vienu plusiņu dziesmai. Nedēļas Labākais Video:



Nu, lūk. Tik daudz ko sarakstīju, ka ko tur nu vēl jaukt jums prātu par aizvadītās nedēļas nogales Amerikas festivāliem, vai ne? Galvenā šī gada aktualitāte tomēr bija saistīta ar Eiropu, vēl konkrētāk – ar Islandi. Ne tikai jūsu draugi un paziņas palika iestrēguši lidostās, pateicoties Islandes VulkānŠovam. Lielbritānijā dabūja palikt vairākas britu grupas, kurām bija jāuzstājas Koakellā. Toties Muse bija un viņi esot bijuši visīpašākie šogad. Nospēlējuši pat Nirvanas plosošā „School” kaverversiju, kas patiesi varētu būt bijis interesanti. Gan jau kaut ko vēl īpašāku viņi sagatavos Glastonberijai, kuras hedlaineri viņi būs šogad.

Starp citu, pagājušajā gadā Coachella festivāls bija mans pirmais nopietnais darbs šeit AMGmusic. Ja vēlaties palasīt, tad dodieties šī linka virzienā!


Tas tad nu viss šodienai. Gribēju vēl stādīt priekšā jums dažas ekskluzīvas dziesmiņas, bet atstāsim tās rītdienai. Tad arī piedāvāšu jums vairākus par velti pieejamus MP3.

Uz atvadām mans sestdienas nakts lielākais prieks. Sīkāk gan lasiet manā draugiem.lv dienasgrāmatā. Šis ir oriģināls no serbu dziedātājas Oliveras Katarinas, kas esot bijusi gana populāra arī Padomju Savienībā 60’tajos un 70’tajos gados. Nav ne jausmas, kas tā par valodu (ir aizdomas, ka romu), bet izklausās perfekti. Lai arī Žeņam no Gogol Bordello noteikti sanāktu labāk:

Andro verdan drukos nane
Man pirani shukar nane
Loli phabai prechinava hop-hop-hop
Yepash tuke yepash mange hop-hop-hop.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru