20 aprīlis, 2010

Otrdiena, 20.aprīlis

Atklātībā nonācis jaunais Robinas singls

Aprīlī mūzikas portāls Pitchfork Media publicēja interviju ar zviedru dziedātāju Robinu – 2007.gada AMGmusic balvas „Best Pop Song” īpašniece (joprojām sajūsminos par šo dziesmu, kas asociējas arī ar patīkamām atmiņām no fantastiskās 2007.gada vasaras), - kur pirmoreiz uzzināju, ka blondā dāma gatavojas šogad izlaist nevis vienu albumu, bet uzreiz divus. Turklāt nākamgad šiem diviem sekošot vēl viens.

Viss šis projekts sauksies „Body Talk”. Pirmā daļa („Body Talk part 1”, albuma vāciņu skatīt augstāk) iznāks jau jūnija sākumā. Tajā būs iekļautas astoņas kompozīcijas, no kurām jau trīs ir samērā brīvi pieejamas internetā („Fembot” – kopdarbs ar Klāsu Oklundu, „Dancehall Queen” – kopdarbs ar Diplo un „None Of Dem” – kopdarbs ar Royksopp). Vakar vakarā atklātībā parādījās jaunākais Robinas skaņdarbs – šoreiz oficiālais pirmais singls no gaidāmā albuma – dziesma „Dancing On My Own”, kuru, starp citu, producējis tas pats Kleerup, kas atbildīgs par pagaidām nepārspēto Robinas hītu „With Every Heartbeat”.

Vēl pirms uzzināju, kas ir producējis „Dancing On My Own”, to nešauboties nosaucu par pagaidām labāko no visām četrām Robinas jaunajām dziesmām, tāpēc arī nekavējoties piedāvāju šo skaņdarbu Jums. Oficiāli singla formātā šis gan iznāks tikai 7.jūnijā. Visticamāk, tad arī sagaidīsim gan videoklipu, gan radio versiju, gan arī kādus interesantus premiksus. Pagaidām – gandrīz piecas minūtes garā albuma versija audio formātā.



DOM – vēl vieni pretendenti uz gada debijas balvu?

No vienas puses jau paliek mazliet neērti visu laiku atsaukties uz Pitchfork publikācijām, bet, ja kādam mūzikas mēdijam ir tendence atklāt jaunas un – pats galvenais – interesantas muzikālas lietas (reku, arī mans dzīves mērķis izskanēja! :)), tad tas noteikti ir Pitchfork.

Pēdējais no atklājumiem – kāda trijotne no Masačūsetsas ar nosaukumu DOM. Tās līderis ir 21 gadu vecs amerikānis, kurš sevi arī dēvē par „Dom” un kategoriski atsakās atklāt uzvārdu. Kā Doms paskaidroja intervijā tam pašam Pitchfork, iemesls šādai anonimitātei ir gana triviāls – viņš esot savulaik aizņēmies lielu naudas summu, kuru tagad i netaisoties atmaksāt. Tā nu puisis slēpjas un... rada mūziku.

Visu interviju varat izlasīt šeit. Tajā daudz interesantu atklāsmju – par puiša nelaimīgo bērnību, rokas iemēģināšanu porno filmu industrijā, viņa mežonīgo kaķi un lieliem nākotnes plāniem.

„Living In America” ir pagaidām vienīgā dziesma, ko es esmu dzirdējis no DOM, toties tā mani aizrāva jau ar pirmo noklausīšanās reizi. Izteikti saulains un pozitīvs indie/lo-fi pops, kurā var atrast atsauces gan uz 80’to gadu synth-pop, gan uz šobrīd aktuālo chill-wave, turklāt ar reti pielīpošu piedziedājumu („It’s so sexy / To be living in America”).

1.maijā vinila formātā uz leibla Burning Mill Records tiks izdots puišu debijas EP „Sun Bronzed Greek Gods”, kurā noteikti varēs atrast arī šo dziesmiņu. Pagaidām tā, starp citu, pieejama par baltu velti MP3 izskatā:



Jauns singls un video no O.Children

Biju jau piemirsis par Londonas apvienību O.Children, ar kuru jūs iepazīstināju pērnā gada septembrī, kad grupas debija singls „Dead Disco Dancer” ieguva „Nedēļas Labākā Singla Titulu”. Šonedēļ, kā izrādās, grupa laiž klajā jaunu singlu „Ruins”. Mēs gan to vēl pavērtēsim, tamdēļ singlu apskatā gaidiet „Ruins” pēc nedēļas.

Ja O.Children tikai klausās (bez video), pirmais, kas krīt ausīs, ir solista spocīgā balss līdzība ar Īenu Kērtisu no Joy Division, kā arī savdabīgais post-punk krustojums ar padrūmu new-wave (pati grupa gan savu skanējumu raksturo kā post-punk sajaukumu ar psychedelic-pop). Savukārt, ja O.Children tikai skatās (bez audio), tad nevar nepamanīt, ka grupas solists Tobijs O’Kendi ir viens no visu laiku milzīgākajiem solistiem, kāds jelkad kāpis uz skatuves. Viņa augums esot nedaudz zem diviem metriem...

Jauno singlu „Ruins” producējis Džass Šo no Simian Mobile Disco un tas jau izklausās krietni mazāk pēc Joy Division, bet krietni vairāk pēc kādas new-wave viļņa ietekmētas 80’to gadu pagrīdes rokgrupas. Dziesma gan diezgan eksplozīva – cerams, tas atnesīs grupai lielāku atpazīstamību.



Pirmā odziņa no HEALTH jaunā remiksu albuma

Stādot priekšā jaunāko HEALTH videoklipu dziesmai „We Are Water” (joprojām pretendents uz Aprīļa Labākā Klipa titulu), pagājušās nedēļas singlu apskatā minēju, ka grupa jūlijā piedāvās jau otro remiksu albumu „HEALTH//DISCO2”. Tajā bez 11 dažādu mākslinieku (Salem, CFCF, Pictureplane, Crystal Castles u.c.) remiksiem grupas HEALTH dziesmām, būs atrodams arī kāds pilnīgi jauns skaņdarbs ar nosaukumu „USA Boys”. Tagad šis skaņdarbs ir pieejams MP3 formātā. Tas vēl būtu sīkums. Galvenais ir tas, ka gabals atkal ir TEICAMS! Tādējādi mana nepacietība, ar kādu gaidu „HEALTH//DISCO2”, kļūst tikai nepacietīgāka...



Iznācis jaunais Caribou albums „Swim”

Šonedēļ iznākuši arī vairāki ievērības cienīgi albumi. Esmu apņēmies nedēļas laikā izklausīties gan Ash (jau izdarīts!), gan The Radio Dept., gan James, gan Keitas Nešas jaunākos veikumus, bet vislielāko uzmanību, protams, piesaistīja kanādiešu elektroniskās mūzikas meistara Dena Snaita jeb Caribou ilgi gaidītā trešā studijas plate „Swim”, kuru jau janvārī ieskandināja fantastiskais singls „Odessa”.

Lai arī mūzikas apskatnieki viens par otru atzinīgāk novērtē jauno Caribou albumu ar astotniekiem un devītniekiem, es vēl pagaidām īsti neesmu noformulējis savas jūtas pret to. Viens ir skaidrs – pievienojos viedoklim, ka šis ir no tiem ierakstiem, kas prasa papildus iedziļināšanos un ka ar katru atkārtoto diska noklausīšanos, tajā atrodamas arvien jaunas, iepriekš nepiefiksētas nianses. Tomēr pagaidām mans vērtējums ir vien 7/10.

Piedāvāju vēlreiz palūkoties lieliskā skaņdarba „Odessa” (1.vieta AMGmusic janvārī!) videoklipā, kā arī paklausīties manu otru plates favorītu – treku „Bowls”:





Trīs brīvie em-pē-trīs

1)Gauntlet Hair – „I Was Thinking...” [self-released]

Pirmais MP3 no pavisam jauna Denveras dueta Gauntlet Hair. Mazliet sentimentāls (labā nozīmē!), taču arī ļoti romantisks un patīkamam, siltam pavasara vakaram atbilstošs lo-fi/chillwave sajaukums.

MP3 pieejams šeit



2)BANJO – „You & The Sun” [Force Majeure]

Pierasts no Zviedrijas sagaidīt saulainu indī mūziku, vai ne? Lai mēs nepadomātu, ka Zviedrijā visi pīpē marihuānu vai vienkārši ir neglābjami optimisti un smaida vien, smaida vien, lūk, grupa BANJO piedāvā dziesmu „You & The Sun”. Neskatoties uz nosaukumu, skaņdarbs ir diezgan padrūms, taču saistošs popmūzikas ražojums. Īpaši gribētos atzīmēt grupas vokālistu, kas atgādina kaut ko pa vidu starp Marianu Goldu no Alphaville un Villi Valo no somu HIM.

MP3 pieejams šeit



3)White Ring – „IxC999” [Disaro]

Ja vēl vakar vēlu vakarā domāju, kuru skaņdarbu šodien vēl piedāvāt no par velti pieejamajiem MP3 (tādu netrūkst!), tad šodien White Ring jaunākais veikums jau ir mans absolūts favorīts. Ņujorkas duets piedāvā ļoti melnu noskaņu veidojošu, hip-hop un dub-step ietekmētu skaņdarbu „IxC999”, kas būvēts uz minimāla, taču ritmiska un lipīga bungu mašīnas bīta un naksnīgi spocīga sievietes vokāla sempliem.

MP3 pieejams šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru