06 novembris, 2009

OKTOBRA SINGLU TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN OCTOBER 2009


20.The Twilight Sad - "Seven Years Of Letters" [Fat Cat; 19/10/2009]
AMG rating: 7/10


Mēneša divdesmitnieku uzsākam ar vienu no šī gada AMG patīkamajiem atklājumiem – skotu indie rock ansambli The Twilight Sad un viņu jau trešo singlu no albuma „Forget The Night Ahead”, kas dienasgaismu ieraudzīja septembra beigās.

Uzreiz jāpiebilst, ka The Twilight Sad nevarēs pretendēt uz 2009.gada labāko debitantu statusu tā vienkāršā iemesla dēļ, ka „Forget The Night Ahead” ir kvarteta otrais albums. Jau pirms pāris mēnešiem Jums pasūdzējos, ka diemžēl 2007.gada albumu „Fourteen Autumns & Fifteen Winters” kaut kā palaidu garām. Starp citu, arī jauno plati vēl neesmu paguvis noklausīties.

Toties „Seven Years Of Letters” ir jau trešais The Twilight Sad singls, kas uzrāda labus sasniegumus AMG topā. Ja debijas singls „Reflection of the Television” – par velti MP3 formātā izdots Maijā – palika uzreiz aiz svītras (nosacītajā 21.vietā), tad augustā jau izdevās aizsniegties līdz 17.vietai ar „I Became a Prostitute”. Šoreiz trīs pakāpienus zemāk, toties otrais pēc kārtas Top 20 hīts. Un joprojām sajūsminos par skotu akcentu! Ahh...



19.The Dead Weather - "I Cut Like A Buffalo" [Columbia; 26/10/2009]
AMG rating: 7/10


Toties arvien labākus rezultātus AMG topā uzrāda Džeka Vaita jaunākais kolektīvs The Dead Weather, kurā pats slavenais ģitārists, starp citu, ir bundzinieka lomā (galvenās vokālistes pienākumus pilda The Kills soliste Alisona Moshārta). Ja marta singls „Hang You From The Heavens” nepārliecināja mūs, tad maijā „Treat Me Like Your Mother” bija pussolīti no iekļūšanas Top 20.

Kas neizdevās ar pirmajiem diviem piegājieniem, tas izdevies tagad ar plates trešo singlu „I Cut Like a Buffalo” – vienīgo Džeka Vaita solo sarakstīto un, manuprāt, no singliem nešaubīgi interesantāko skaņdarbu. Protams, šis ir spļāviens jūrā, salīdzinot ar The White Stripes un pat The Raconteurs panākumiem pie mums, bet toties Džeks Vairs apliecina, ka ne velti viņu dēvē par šīs desmitgades ietekmīgāko cilvēku rokmūzikā. Ražīgs vīriņš.

Starp citu, pirms pāris nedēļām Alisona Moshārta kādā intervijā pavēstīja, ka jau notiekot nopietns darbs pie The Dead Weather otrā albuma! Jo interesantāk.



18.No Age - "Losing Feeling" [Sub Pop; 05/10/2009]
AMG rating: 7/10


Taisni vai jābrīnās, bet kritiķu līdz riebumam slavētais amerikāņu eksperimentālā noise-pop duets No Age līdz šim AMG topā nebija atrādījies vispār, līdz ar to „Losing Feeling” kļūst par No Age debijas singlu pie mums.

No otras puses – nav ko brīnīties, jo AMG No Age iepazina vien ar viņu otro studijas plati „Nouns”, kas klajā nāca pirms pusotra gada, toties saņēma neprātīgi augstus novērtējumus no vairākiem prestižiem mūzikas portāliem. Piemēram, pitchfork.com piešķīra 9.2 un nosauca par trešo labāko 2008.gada plati.

Ja pavisam godīgi, neteikšu, ka būtu stāvā sajūsmā par viņu jaunāko veikumu „Losing Feeling”, kas EP formātā (četras dziesmas) iznāca oktobra sākumā. Dziesmu faktiski izglāba videoklips, kas ir reta parādība AMG topos. Tieši pēc video noskatīšanās vērtējums „gandrīz labs” pārvērtās par „labs”. Noteikti noskatieties! Un gaidīsim nākamgad jaunu albumu!



17.Bonobo feat Andreya Triana - "The Keeper" [Ninja Tune; 19/10/2009]
AMG rating: 7/10

17.vietā debitē kāds visai pieredzējis (33 gadi jau!) britu producents vārdā Saimons Grīns, kurš ierakstās ar pseidonīmu Bonobo. Viņa kontā ir jau trīs albumi (pēdējais gan iznācis jau pirms trim gadiem) un vismaz desmit singli. Neskatoties uz to, Bonobo ir viens no šī mēneša mūsu atklājumiem.

„The Keeper” ir ieturēts elegantā, džezīgā downtempo/trip hop ietērpā, turklāt galvenais dziesmas ierocis ir samtainais Andreijas Trianas vokāls, kas stipri atgādina Morcheeba un Zero 7 pieaicinātās dziedātājas. Ļoti naksnīgs un gribētos teikt pat erotisks skaņdarbs, izdots uz elektroniskās mūzikas leibla Ninja Tune.



16.Fink - "See It All" [Ninja Tune; 12/10/2009]
AMG rating: 7/10

Ar neatkarīgo elektroniskās mūzikas leiblu Ninja Tune arī turpinām. Interesanti, ka arī Fink ir jau gana rūdīts producents, turklāt atkal no Lielbritānijas, kas darbojas ļoti dažādos mūzikas žanros – sākot ar house un acid jazz, beidzot ar folk, blues un indie.

Fink īstais vārds ir Fins Grīnols, dzimtā puse viņam ir Braitona, bet ar DJ mākslu un mūziku vispār nodarbojas jau vairāk nekā desmit gadus, viņa kontā jau četri albumi, tai skaitā arī šogad izdotais „Sort of Revolution”, no kura tad arī nāk šis debešķīgais singls „See It All”. Jā, varbūt mazliet padrūmi un paskumji, taču noteikti iespaidīgi.



15.Vampire Weekend - "Horchata" [free download; 05/10/2009]
AMG rating: 7/10


Strauji tuvojas tas brīdis, kad būs jāapkopo desmitgades labākie albumi, un ir pavisam skaidrs, ka tajā, turklāt pietiekami augstā vietā, atradīsies arī pērnā gada janvāra Vampire Weekend debijas albums, kuru ar lielu sajūsmu ik pa laikam klausos vēl joprojām. Laikmetā, kad AMG katru nedēļu tiek pārpludināts ar jauniem ierakstiem, tas nozīmē DAUDZ!

Tādēļ jo skumjāk, ka sanākusi neliela vilšanās ar jaunāko Vampire Weekend singlu „Horchata”, kas ir pirmais priekšvēstnesis nākamgad gaidāmajam kvarteta otrajam albumam „Contra”. Taisnības labad gan jāsaka, ka šis ir NEoficiālais pirmais singls, ko grupa piedāvāja lejupielādei par velti. Pirmais oficiālais singls no „Contra” būs dziesma „Cousins”, kas iznāks jau pēc divām nedēļām.

Lai nu kā tur arī nebūtu, bet fakts ir fakts – Vampire Weekend ar vienu albumu un trim tā singliem („A-Punk” – 5.vieta 2008.gada februārī, „Oxford Comma” – 3.vieta 2008.gada maijā un „Cape Kod Kwasa Kwasa” – 4.vieta tā paša gada septembrī) ir sevi JAU padarījuši par superzvaigznēm, kas dzimušas tiešā AMG uzmanībā. Atliek vien cerēt, ka „Contra” būs veiksmīgāks nekā tā pirmais singls. Bez tam – ar laiku arvien labāk aiziet arī pozitīvais (nespēju gan iedomāties, KĀ Vampire Weekend varētu izklausīties, izpildot, piemēram, „Nothing Else Matters” noskaņojuma dziesmu...) „Horchata”.

Uzziņai. Horčata ir tradicionāls spāņu un Latīņamerikāņu dzēriens, kura galvenās sastāvdaļas ir rieksti vai mandeles, piens un cukurs. Atkarībā no reģiona un tā tradīcijām, izmanto arī sezama sēklas, rīsus, vaniļu, kanēli un citas piedevas. Tiesa gan, google lapā ierakstot „Horchata” un uzspiežot „tikai lapās latviešu valodā”, kā vienu no pirmajiem ierakstiem izmet šo: http://amgmusic.blogspot.com/2009/10/hot-song-vampire-weekend-horchata.html. KRUTA! :)



14.The Cinematics - "Love And Terror" [The Orchard; 27/07/2009]
AMG rating: 7/10


Vēl vieni no piemirstajiem 2007.gada debitantiem – The Cinematics septembrī diezgan klusu atgriezās ar savu otro studijas plati „Love and Terror”, kuras pirmais singls – tituldziesma – tika izdota jau jūlija(!) beigās. Diemžēl (vai par laimi?) AMG „Love and Terror” sasniedza vien septembra beigās.

The Cinematics ir post-punk/indie rock apvienība no Glāzgovas, Skotijas, kas dibināta 2003.gadā. Kā jau minēju, debijas albums „A Strange Education” puišiem iznāca 2007.gada pavasarī, kopā ar singlu „Keep Forgeting”, kas tā gada aprīlī izcīnīja 6.vietu AMG rokmūzikas topā. Pats albums, kas muzikāli ir stipri līdzīgs tādu apvienību kā We Are Scientists un The Automatic daiļradei, īpašu sajūsmu gan neizsauca.

Nav bijis laika noklausīties jaunāko The Cinematics veikumu, taču pirmais singls atkal izrādījies pietiekami veiksmīgs, skanējuma ziņā gan nedaudz nopietnāks un skarbāks. Milzīgas atsauksmes uz 80’to gadu sākumpuses U2, Echo & The Bunnymen un vispār tā laika post-punk stilu. Bet – gana gaumīgi!



13.The Raveonettes - "Bang!" [Fierce Panda; 19/10/2009]
AMG rating: 7/10

Mazs misēklītis mums ir sanācis ar The Raveonettes singliem. Ja atceraties, septembra topā ļoti augsto 6.vietu izcīnīja dziesma „Last Dance”. Nebija vēl gatavs septembra topa apkopojums, kā AMG fonotēkā iepeldēja vēl viens JAUNS The Raveonettes singls – „Bang!”. Tikai vēlāk sapratu, ka patiesībā tas ir viens un tas pats singls – dubultais A-Puses singls – ar „Bang!” vienā pusē, bet „Last Dance” – otrā. Attiecīgi septembrī bija pieejams MP3 formātā, bet no 19.oktobra – arī septiņu collu plates izskatā.

Taču nekas slikts tajā visā nav, tieši otrādi! Tagad The Raveonettes var lepoties jau ar sešiem pēc kārtas Top 20 hītiem AMG. Tiesa gan, „Bang!” no šiem singliem ieņem viszemāko vietu – līdz šim tikai debijas trekam „That Great Love Sound” nebija izdevies iekļūt labāko divdesmitniekā.

Toties šomēnes beidzot noklausījos ceturto The Raveonettes albumu „In and Out of Control”. Teikšu, kā ir – ĻOTI veiksmīgs un aizkustinošs ieraksts, turklāt „Last Dance”, nemaz nerunājot par „Bang!”, ne tuvu nav labākās dziesmas platē. „Gone Forever”, piemēram, ir viena no skaistākajām kompozīcijām, ko nācies klausīties pēdējo mēnešu laikā, savukārt uz labāko dziesmas nosaukumu droši var pretendēt gabals „Boys Who Rape (Should Be Destroyed)”, kuram turklāt arī fantastisks piedziedājums: „Boys who, boys who / Rape should, rape should / All be, all be / Destroyed” – kā tāda mantra! :)

Ja nu kāds AMG pieslēdzies nesen, atgādināšu, ka The Raveonettes ir dāņu duets, ko veido ģitārists/vokālists Sūne Rosse Vāgners un vokāliste/ģitāriste Šarina Fo. Abi spēlē ļoti interesantu muzikālo kokteili, kurā veiksmīgi apvienotas 50’to/60’to gadu popmūzikas elementi (dziesmu uzbūve, akordi) ala The Ronettes vai The Everly Brothers un 90’to gadu shoegaze (instrumentācija) ala Jesus and the Mary Chain. Dueta kontā ir nu jau četri albumi, no kuriem par veiksmīgāko laikam jāsauc 2007.gada ieraksts „Lust Lust Lust”. Man gan sāk likties, ka „In And out of Control” varētu būt pārāks. Ej, nu tiec gudrs!



12.Armand Van Helden & A-trak present Duck Sauce - "aNYway"
[Data; 26/10/2009]
AMG rating: 7/10


Brīdī, kad tev liekas, ka par kādu mūziķi zini visai daudz, nāk lielas atklāsmes. Piemēram, wikipedia.org stāsta, ka, tā kā viņa tēvs ir armijas lidotājs, holandiešu izcelsmes amerikāņu producents Armands Van Heldens bērnību pavadījis vairākās valstīs – Nīderlandē, Turcijā, Itālijā un... LATVIJĀ! :o Diemžēl neko sīkāk man neizdevās atrast, bet tas tikai palielina interesi šo dīdžeju kādreiz redzēt Rīgā un ar viņu personīgi papļāpāt. Nu, par mūziku, meitenēm un... Latviju!

Lai nu kā tur arī nebūtu, par Armandu Van Heldenu jau nu esmu rakstījis pietiekami daudz. Tāpat kā par viņa n-tajiem dažādajiem projektiem, kuros šis, nu jau gandrīz 40 gadus vecais producents ir ņēmis dalību. Tomēr gadi iet, bet fakts nemainās – tādu klasisku vērtību kā 1999.gada „Flowerz” Van Heldenam vairs nav izdevies radīt. Burtiski kūstu joprojām pie tās dziesmas.

Jaunākais Armand Van Helden projekts saucas Duck Sauce (man kā lielam pīļu mīlētājam (nepārprast!!!) patīkams nosaukums). Tas tapis kopā ar par sevi par 12 gadiem jaunāko kolēģi, kanādieti A-Trak (īstajā vārdā Alans Maklovičs), un, ja pareizi sapratu, šim singlam sekos arī vesels albums. Neesmu spiedzošā sajūsmā par „aNYway” (dziesma balstās uz Final Edition 1979.gada „I Can Do It” sempliem), taču katrā ziņā šis, stipri 90’to gadu beigas atgādinošais funk/disco house stilā ieturētais skaņdarbs, ir kā patīkama vēsma pēc pēdējo gadu blāvajiem Van Heldena solo singliem. ĻOTI piemērots vīkendu burziņiem! ĻO-TI!



11.The Low Anthem – "Charlie Darwin" [Bella Union; 05/10/2009]
AMG rating: 7/10


Vēl viens patīkams oktobra atklājums. The Low Anthem ir dibināta pirms trim gadiem Amerikas ziemeļu pilsētā Providensā, un tās līderis ir kāds folkmūziķis un gleznotājs vārdā Bens Nokss Millers. Lai arī šādi tādi ieraksti datēti jau ar 2007.gadu, ja es pareizi saprotu, tad oficiāli debijas albums „Oh My God, Charlie Darwin” iznācis vien šovasar. Starp citu, šogad grupa ir arī uzstājusies ne tikai dzimtās ASV lielākajos festivālos, bet arī slavenajā Glastonberijā.

Neesmu dzirdējis pilno albumu, bet „Charlie Darwin” ir ļoti skaists, nedaudz intīms un lirisks folk-rock paraugs, kas kaut kur pat atsauc atmiņā pagājušā gada lielisko Fleet Foxes debijas ierakstu.


OKTOBRA SINGLU TOP 20 TURPINĀJUMS ŠEIT:
http://amgmusic.blogspot.com/2009/11/oktobra-singlu-top-20-10-1vieta.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru