27 februāris, 2014

ALBUMS: St. Vincent – St. Vincent


St. Vincent – "St. Vincent"
Release date: 24/02/2014
Label: Loma Vista
AMG rating: 8.5/10

Šīs nedēļas sākumā Annija Klārka jeb St. Vincent viesojās amerikāņu humorista Stīvena Kolbēra raidījumā „The Colbert Report”. Šova vadītājs allaž uzdod asprātīgus un āķīgus jautājumus, un arī Klārkai viņš pajautāja: „Tavu mūziku var vienkārši baudīt, vai tur ir kaut kas JĀSAPROT?”. Zālē sēdošo skatītāju smieklu šalts pavadījumā Annija sacīja, ka vienmēr vēlējusies atrast zelta vidusceļu. Ja tā, tad līdz šim viņai tas nav izdevies visai veiksmīgi, jo kritiķi augstākās atzīmes St. Vincent nekad nav žēlojuši, bet pat es, kurš it kā skaitās „mūzikas gardēdis”, par nevienu albumu milzīgā starā neesmu bijis. Laikam vienkārši „NESAPRATU”. Toties tagad viss ir mainījies.

Iespējams, pie vainas ir agri atnākušais pavasaris. „St. Vincent” ar savu sprakšķošo ritmu, dauzonīgajām rotaļām, kas mijas ar glaudošām melodijām un brīžiem arī kādu romantiskāku noti, ir vienkārši perfekts skaņu celiņš dienās, kad spīd saule un ieplūst siltāks gaiss. Ticamāka gan ir versija, ka šis gluži vienkārši ir visvieglāk uztveramais albums Klārkas karjerā, taču joprojām saglabājot viņas rokrakstu, brīžiem izaicinošo un noslēpumaino toni.

Blakus ekspresīvajiem singliem „Birth In Reverse” un „Digital Witness” ir sentimentālākas balādes, kā „I Prefer Your Love”, kas ir veltīta mūziķes mātei („I prefer your love to Jesus”). Blakus vienkāršiem un pielīpošiem hītiem kā Blondie atgādinošajam „Psycopath”, ir filozofiskākas un dziļākas dziesmas, kā „Severed Crossed Fingers”, kurā izmantots fragments no rakstnieces Lorijas Mūras aprakstītas lidmašīnas katastrofas, pēc kuras atrasta cilvēka roka ar sakrustotiem pirkstiem, tādējādi simbolizējot cilvēka spēcīgo vēlmi cerēt, kad cerības vairs nav. Līdz ar to viss 40 minūšu ieraksts ir kā aizraujoša piedzīvojumu filma dažādu vecumu skatītājiem (šajā gadījumā – klausītājiem ar dažādu muzikālo zināšanu pakāpēm).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru