06 septembris, 2014

JŪLIJS 2014: 5 DZIESMAS

Sveiciens augustā septembrī!

Septembrī veidot augusta topus ir sooo yesterday! :-) Labi, labi, neattaisnošos ar visādiem darbiem, festivāliem un slimībām šoreiz. Bet nu, kad sāk jau parādīties pirmās rudens pazīmes, ir pienācis pēdējais laiks reanimēt vecāko joprojām eksistējošo mūzikas blogu Latvijā. Lietuviešu kolēģis gan dikti smaidīja, kad teicu, ka AMGmusic ir jau (viņam likās – tikai) 5 gadi, bet par to, kā man augustā gāja SATTA festivālā, pastāstīšu īsumā, kad veidošu Augusta Topus.

Jūlijs, protams, Latvijā paiet Positivus zīmē. Šoreiz pēc piecu gadu pārtraukuma biju devies uz Salacgrīvu tikai uz vienu dienu (varēju gan teorētiski palikt uz visām trim, jo steidzīgie aproču licēji man par 1 dienas biļeti nejauši uz rokas uzmunstruēja 3 dienu aproci, par ko, protams, paldies viņiem!), taču pēc dzirdētajiem nostāstiem trāpīju uz pašu labāko. Katrā ziņā Future Islands uzstāšanās Salacgrīvā ir viens no visu laiku Top 5 koncertiem, kāds tur ir noticis. Turklāt tas nav tikai mans viedoklis, to saka visi man zināmie cilvēki, kas bija klāt un piedzīvoja TO. Ja Positivus un Lattelecom TV nedusmosies, es ļoti labprāt šīs uzstāšanās video publiskotu YouTube.

Par singliem un albumiem jūlijā runājot... Kā jau ierasts, jūlijs ir trešais klusākais mēnesis gadā aiz janvāra un decembra. Albumu ziņā pat bija tik šķidri, ka es šoreiz izvēlējos veidot Top 3 nevis Top 5, taču par to mazliet vēlāk. Arī ar teicamiem singliem šis karstais mēnesis mūs īpaši nelutināja. AMGmusic A-LISTē iekļuva astoņas kompozīcijas, taču es būšu ļoti pārsteigts, ja kāda no tām sasniegs Gada Top 10. Lai nu kā, bet piecas dziesmas ir atlasītas, un tās klausies zemāk. Ak, jā. Remikss un Kaverversija gan ir tādas, kas savā žanrā varētu būt gada topa augstākajās vietās.

P.S. Lai nečakarētu lapas ielādi, šoreiz (un arī turpmāk) publicēšu nevis embed kodu, bet gan vienkārši linku uz dziesmām, kas atrodams, uzklikšķinot uz vietas/izpildītāja/dziesmas nosaukuma. Ceru, ka tā arī Jums patiks labāk. Turklāt uz linkiem var droši klikšķināt, nebaidoties, ka aizvērsies šī lapa. Jums vienkārši atvērsies YouTube vai SoundCloud logs.


FIVE BEST TRACKS OF THE MONTH:



Dziesma, kas sākotnēji pat nemaz nebija plānota AMGmusic A-LISTē un tā arī netika iekļauta NABA Top 25 (topa pelēkais kardināls teica, ka viņam ļoti nepatīkot Brita Daniela vokāls), beigu galā kļuva par vienu no spēlētākajām dziesmām AMGmusic ofisā jūlija izskaņā. Un tas laikam jau visai loģiski, ņemot vērā, cik atsvaidzinoša un saulaina ir šī kompozīcija, kas tā vien liek tvert pēc saules un skaistiem vakariem. Plašāk par dziesmu lasi šeit.



Jūlija albumu topu šogad izglāba dāņu duets The Raveonettes. Par to plašāk albumu apskatā, bet arī viņu singls „Endless Sleeper” ir viens no jaudīgākajiem darbiem grupas karjerā. Ar melnu liriku dāņi ir izcēlušies vienmēr, taču tematika par noslīkušiem jauniešiem un viņu vecāku pārdzīvojumiem, zinot šīs dziesmas bekgraundu, aizkustina jo vairāk. Turklāt, kas par uzrāvieniem ir dziesmas laikā! Plašāk par dziesmu lasi šeit.



Dikti skeptiski ir bijuši kritiķi pret jaunāko zviedru dueta JJ albumu „V”. Turklāt savās recenzijās par mīnusiem saucot tieši tos punktus, kas, manuprāt, ir tieši albuma spēcīgākie trumpji. Par albumu vairāk augusta topā, toties jūlijā JJ priecēja ar otro singlu „Dean & Me”, kurš jau atkal turpina to pašu tēmu, par ko zviedri ir stāstījuši no sākta gala (Love sucks! Pills rule!), taču to dara ar tik lielu siltumu un mīļumu, ka no tā nevar izrauties. Plašāk par dziesmu lasi šeit.



Nešaubīgi 2014.gada jūlija lielākais atklājums mūzikā. Tā uz sitienu es nemaz nespēju atcerēties, kad un vai vispār kādreiz AMGmusic topā ir iekļuvusi kādas dziesmas demo versija. Jaunais Kanādas mūziķis Tobiass Džeso juniors pārsteidz ar smalkumu, intimitāti un jelkādu laika robežu nojaukšanu mūzikā. Plašāk par dziesmu lasi šeit.



Pamatīgi šomēnes pārsteidza arī Maiks Hadreass jeb Perfume Genius. Pazīstams kā trauslu un smalku balāžu meistars (sk. 2.vietu!), šoreiz Maiks bliež ārā visas dusmas ar kārtīgu jaudu un pilnu instrumentāciju. Turklāt ar tādu balss toni, kas nu galīgi vairs neatgādina to puisēnu, kurš kautrīgi stāstīja par savām jūtām. Vienlaikus Perfume Genius ir radījis arī vienu no skanīgākajiem un grandiozākajiem singliem savā karjerā. Vairāk par dziesmu lasi šeit.


REMIX OF THE MONTH:


Pional un Džons Talabots. Šobrīd nav spēcīgāka dueta elektroniskajā mūzikā par šiem spāņu vīriem. Un, ja kāds grasās man iebilsts, lai uzklikšķina uz zemāk norādīto linku. Plašāk par remiksu lasi šeit.


COVER VERSION OF THE MONTH:


Ļoti reti ir tie gadījumi, kad kaverversijas izdodas gandrīz vai labākas par oriģinālu. Sufjanam Stīvensam tas ir izdevies ar Artūra Rasela seno dziesmu „A Little Lost”. Plašāk par kaverversiju lasi šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru