08 augusts, 2013

A-LIST: default genders - words with friends


default genders - "words with friends" [self-released]
(from EP "Stop Pretending", out now)

Pamatīgi saputrojis galvu mums Džeimss Brūkss. Pagājušajā vasarā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka Elite Gymnastics, kas līdz tam bija duets, tagad būšot viņa solo projekts. Pirms dažām nedēļām pavēstīja, ka tomēr maina nosaukumu uz dead girlfriends, bet, kad izrādījās, ka grupa ar šādu nosaukumu jau eksistē, nomainīja segvārdu uz default genders.

Diemžēl nav šobrīd laika garajam stāstam par viņa debijas EP (to var iegādāties šeit) lielo stāstu un konceptu. Īsumā: tas ir pilns feminisma ideju, kas ļoti aizdomīgā kārtā Brūksam parādījušās pēdējā gada laikā, kad viņš pasācis saieties ar ņekiju Grimes. Pēdējā pirms kāda laika publicēja depresīvu vēstuli internetā, kurā cita starpā sūdzējās, ka viņu dēvē par „jauku” (angliski – „cute”), jo tas esot... seksisms. Ok, tālāk nelīdīšu, jo ko tad es – seksists – no tā sajēdzu. Starp citu, Grimes ir arī šī EP vāciņa autore (skatīt augstāk).

Atgriežoties pie mūzikas, Brūksa talantu nevar noliegt. Elite Gymnastics sākotnēji bija liekams chillwave lauciņā, vēlāk pārtopot par jaunā balēriskā reiva krustojumu, tāpēc ar lielu interesi gaidīju default genders EP, kurā Brūkss solīja vairāk popmūzikas estētiku. Neesmu vēl dzirdējis visu EP, bet kompozīcija „words with friends” ir absolūti fantastiska!

Pats jaukākais mūzikā un dzejā ir tas, ka klausītājs (lasītājs) to var interpretēt pa savam. Klausoties „words with friends”, var ļoti viegli abstrahēties no minētās EP tēmas, jo tā lirika aizskar ikvienu. Kaut vai „Sometimes people call me and ask „what’s the problem?” / As if it helps anything if i spell it out”, kas ir tik vienkārši, bet sasodīti precīzi. Kur nu vēl lieliskais piedziedājums, kas nobeidzas ar: „Fuck that, fuck them, fuck you / Ugh, fuck my life”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru