07 aprīlis, 2012

3 CLASSIC HITS (MARCH 1997; 2002; 2007)

Šogad, kad AMGmusic svinēs jau 16 gadu jubileju, turpināsim ik mēnesi ielūkoties AMGmusic klasisko hītu rindās. Proti, celsim galdā dziesmas, kuras konkrētajā mēnesī atradās AMG topa 1.vietā precīzi pirms piecpadsmit, desmit un pieciem gadiem. Marts bijis visai interesants gan 1997., gan 2002., gan arī 2007.gadā.

MARTS 1997:

1.vieta: George Michael – „I Can’t Make You Love Me” [Virgin]

Ja AMGmusic sadaļai „Klasiskais Hīts” sekojat līdzi regulāri, tad noteikti atceraties, ka pirms mēneša runājām par Džordža Maikla singlu „Older”, kas bija 1.vietā AMGmusic pirms piecpadsmit gadiem februārī. Jau tolaik pieminēju, ka lielus panākumus guva arī šī singla b-puses skaņdarbs – kaverversija Bonijas Raitas dziesmai „I Can’t Make You Love”. Tad nu, lūk, vienu Džordža Maikla dziesmu 1.vietā nomainīja... cita Džordža Maikla dziesma, turklāt no viena un tā paša singla. Tolaik singlus Latvijā nopirkt bija ārkārtīgi sarežģīti (par internetu vispār nerunāsim!), tamdēļ nudien vairs neatceros, kur un kā tiku pie šīs b-puses, bet tās liriskā noskaņa un sentimentālais teksts „Cause I can’t make you love me / If you don’t”, pieplusojot tā laika Džordža Maikla kultu AMGmusic, šis bija paredzams numur viens, apsteidzot gan minēto „Older”, gan James „She’s a Star”, kas arī tolaik pie mums bija liels hīts.


MARTS 2002:

1.vieta: Jason Downs – „Cherokee” (Stephane K & John Creamer Remix) [Jive]

Ja Jūs man 2002.gadā jautātu, kas ir Džeisons Dauns, man nebūtu atbildes. Arī tagad es to zinu, tikai pateicoties „mātei gūglei”. Proti, viņš ir amerikāņu/īru mūziķis ar čirokī cilts saknēm, kurš izdevis divus albumus un darbojas arī kā aktieris. Taču tam nav NEKĀDAS nozīmes. Jo tam, ka viņa skaņdarbs „Cherokee” atradās 1.vietā AMGmusic topā pirms desmit gadiem, nav liela sakara ar pašu mūziķi. 2002.gada pavasaris uzsāka milzīgu house mūzikas invāziju AMGmusic topos un lielā mērā par to jāpateicas tieši Ņujorkas progressive house duetam Stephane K & John Creamer. Nekad mūžā neaizmirsīšu to piektdienas vakaru, kad, sēdēdams mājās, biju ieslēdzis tiešo translāciju no tolaik kulta kluba Nautilus, kur DJ Raivis uzlika šo skaņdarbu, neko pat nepaskaidrodams. Es gluži vai apstulbu no dzirdētā un stundām ilgi internetā mēģināju izdibināt, ko tikko dzirdēju. Vienīgais atslēgas vārds bija „Cherokee”. Veselai rindai rakstu par šo indiāņu cilti man nācās iziet cauri, līdz atradu, kur un kā šo singlu var iegādāties. Šis remikss pavisam noteikti ir liekams AMGmusic Klasisko Dziesmu sarakstā, jo tas mainīja daudz ko. Mainīja manu uztveri uz daudziem gadiem. Un tirpiņas skrien arī pēc desmit gadiem, kad singla vāciņš jau ir gana nobružājies.


MARTS 2007:

1.vieta: Kosheen – „Overkill” [Moksha Recordings]

Pēc satriecošā Kosheen debijas albuma „Resist” 2001.gadā, kas kļuva par kulta albumu AMGmusic nometnē uz vismaz gadu, ar lielu vilšanos sagaidījām turpinājumu – 2003.gada plati „Kokopelli”. Iespējams, tamdēļ ar lielu sajūsmu 2007.gada pavasarī uzņēmām jaunāko trijotnes singlu „Overkill”, kas ieskandināja grupas trešo albumu „Damage”. Likās, ka Kosheen mēģina atgriezties pie deju mūzikas saknēm, taču diemžēl vēlāk, noklausoties jau albumu, atkal atnāca vilšanās, jo „Damage” izrādījās vēl čābīgāks par „Kokopelli”. Taču jebkurā gadījumā „Overkill” bija liels hīts AMGmusic pirms pieciem gadiem, kurš man, nez kāpēc, stipri atgādina vienu ballīti, kurā es pirmoreiz noskūpstīju savu lielo mūža mīlestību. Tovakar biju atbildīgais par mūziku, un šo dziesmu uzliku laikam kādas trīs reizes. ;) Neviens gan tāpat to nemanīja, jo tādu alkohola patēriņu vienā vakarā es vairs neatceros. Bet labi, ne par to ir stāsts. Vēsturi neizmainīsi, un Kosheen ar „Overkill” kļuva par 2007.gada Marta #1, apsteidzot Bat For Lashes „Prescilla” un The Rakes „We Danced Together”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru