06 februāris, 2012

Nedēļas Izlase (30.01.12.-05.02.12.)

Sveiciens!

Nu, re, pirmais mēnesis 2012.gadā jau aiz muguras. Janvāra apkopojums – labākie mēneša remiksi, pieci albumi, kurus nedrīkst laist garām un, protams, singlu Top 20 – ir sastādīts, un varat to nobaudīt norādītajos linkos. Tikmēr šonedēļ centrālais temats, atskaitot mežonīgo aukstumu, kas piemeklējis šos platuma grādus, bija ilgi gaidītais Lanas Del Rejas solo albums „Born To Die”, kas vismaz nedēļas vidū Lielbritānijā bija pārdots vairāk kopijās nekā viss pārējais piecinieks kopā!

Kritiķu domas gan diametrāli dalās – kamēr vieni priecājas par „jaunās Nensijas Sinatras” parādīšanos, tikmēr citi atzīmē albuma vienveidīgumu un nomācošo saturu. Kā jau ierasts šādos gadījumos, taisnība meklējama kaut kur pa vidu – albums nebūt nav slikts, tajā atrodami vairāki jau esoši un potenciāli hītsingli, taču neko pārdabisku un sensacionālu tur neatradīsit. Tā vietā iesaku labāk noklausīties londoniešu Django Django debijas ierakstu vai arī leģendārā Leonarda Koena jaunāko skaņuplati „Old Ideas”.

Ja ārā valda un ādu griež bargs spelgonis, tad singlu ziņā februāris iesācies gana karsti. Tāpat kā pirms nedēļas, arī šoreiz bija grūti atlasīt 20 dziesmas, kuras atstāt AMGmusic fonotēkā, kur nu vēl izvēlēties desmit labākās, ko iekļaut šīs Nedēļas Izlasē. Rezultātā aiz strīpas sanācis palikt gan Džeka Vaita debijas solo singlam „Love Interruption”, gan The Flaming Lips savādi interesantajam kopdarbam ar Eriku Badū, gan vičhausistu oOoOO jaunākajam trekam, gan vēl veselai virknei gana labu kompozīciju, kas būtu pelnījušas uzmanību.

Toties mums ir veselas četras A-LIST dziesmas, baiso videomeistaru Die Antwoord jaunākais klips, trīs remiksi, kuru starpā viens no pagaidām gada izcilākajiem, un, protams, Nedēļas Singls, ar ko, kā parasti, tad arī sākam!


SINGLE OF THE WEEK:

John Talabot feat. Pional - "Destiny" [Permanent Vacation]
(from f/c LP "fIN", out February 6th)

Knapi esam tikuši līdz gada otrajam mēnesim, bet AMGmusic Nedēļas Singla godā viens mākslinieks jau pārstāvēts ar otro singlu! Piecu nedēļu laikā otrreiz – tas jau ir atzīmēšanas vērts fakts un, lai arī stipri agrs, tomēr nopietns pieteikums uz kādu no 2012.gada balvām! Tikai 2009.gadā ar debijas singlu „Sunshine” mūzikas pasaulē atzīmējies spāņu producents Džons Talabots pēdējā gada laikā kļuvis par vienu no interesantākajiem atklājumiem elektroniskās un house mūzikas lauciņā.

Ja minētais „Sunshine” diezgan iederējās spāņu balēriskās mūzikas noskaņās, tad mākslinieka gaidāmais debijas albums „fIN”, kurš iznāks jau nākampirmdien, pēc pirmajiem singliem spriežot, piedāvās ko daudz dziļāku un citādāku. „Destiny”, kas tāpat kā janvārī baudītais „So Will Be Now...” tapis kopā ar kompanjonu Pional, sablabājot balearic stilam piemītošos stiklainos piesitienus, piedāvā piecu minūšu garumā izlīdzinātu naksnīgu un emocijām bagātu ceļojumu deep/electro skaņās.



A-LISTED TRACKS:

Youngman - "Who Knows?" [Digital Soundboy]
(available as a digital single now)

Paspējis pagājušā gada nogalē kļūt par BBC Radio 1 dīdžeja Zeina Lova „Next Hype” un tās pašas radiostacijas ne mazāk slavenās Enijas Makas „Record of the Week”, jaunais britu MC Youngman, šķiet, 2012.gadu savā personīgajā dienasgrāmatā varēs atzīmēt kā lielo izlaušanās gadu. Viņa pirmais oficiālais singls ir eleganti dapstepīgais „Who Knows?”, kas tapis uz pērnā gada Skream skaņdarba „Do U Know?” bāzes, pievienojot tam savu vokālu, kas minēto Skream treku padara par ļoti veiksmīgu komerciālā dubstep un r’n’b krustojumu. Šaubām nav pamata – par Youngman mēs šogad vēl dzirdēsim!

Jack Penate - "No One Lied" [self-released]
(available as a free download)

Kādu laiku nekas nebija dzirdēts par 27 gadus veco Londonas mūziķi Džeku Penjatei, kas tik veiksmīgi debitēja 2007.gadā ar savu pirmo albumu „Matinee”. Tiesa, „veiksmīgi” šoreiz vairāk domāts komerciālā jomā, jo zināmākie mūzikas kritiķi pret ierakstu izturējās visai pamatoti skarbi. Kopš 2009.gada otrās skaņuplates „Everything Is New” pagājis labs laiciņš, un Džeks ir atgriezies ar pavisam jaunu skaņdarbu „No One Lied”, ko par velti var lejupielādēt mūziķa oficiālajā mājaslapā. Jāsaka, ka pārsteigums ir visai liels. „No One Lied” izklausās kā Coldplay „Parachutes” posma (konkrēti – dziesmas „Shiver”) krustojums ar liriskāko Džefa Baklija sniegumu. Visumā aizkustinoši!


Phédre - "In Decay" [Daps]
(from f/c LP "Phedre", out February 14th)
(available as a free download)

Neskatoties uz to, ka ārā valda ziema, ir Eiropā arī mūziķi, kas parūpējas par absolūtu vasaras noskaņu. Phedre ir jauns, ja pareizi noprotu, trīs cilvēku kolektīvs no pundurvalstiņas Monako, kas savā lo-fi/glam/dance skanējumā atsauc atmiņā kaut ko no Ariel Pink, kaut ko no John Maus un pat šo to no ņujorkiešiem MGMT. Ļoti gribētos cerēt, ka šis varētu kļūt par saullēkta hītu 2012.gada vasaras ballītēm. Katrā ziņā „In Decay” tam ir visi priekšnosacījumi. Grupas debijas albums iznāks jau pēc pāris nedēļām.


BEST OF THE REST:

Keep Shelly In Athens - "Just Like Honey" [Breast Cancer Care]
(from compilation "Just Like Honey", available now)

Bija reiz viena South Park epizode, kurā tika apgalvots, ka AIDS vairs neesot modē, tā esot 80’to gadu slimība, 21.gadsimtā modē esot vēzis. Melnos jokus pie malas. Labdarības organizācija „Breast Cancer Care”, kas vāc ziedojumus cīņai pret krūts vēzi, laidusi klajā kompilāciju, kurā dažādi jauni mākslinieki izpilda klasisko 1985.gada Jesus and Mary Chain dziesmu „Just Like Honey”. Kāpēc visiem vienpadsmit māksliniekiem jāizpilda viena un tā pati dziesma, kāpēc viņi nevarēja izpildīt dažādas slavenā albuma „Psychocandy” dziesmas, kas nenoliedzami izlasi padarītu interesantāku, nav vairs mūsu darīšana. Fakts ir tāds, ka joprojām mītiskā grieķu dueta Keep Shelly In Athens pienesums šai izlasei ir ārkārtīgi aizkustinošs un skaists. Joprojām ar nepacietību gaidām Keep Shelly In Athens debijas albumu, kam būtu jābūt satriecoši jaukam!


M.I.A. - "Bad Girls" [Interscope Records]
(available as a digital single now)

2010.gadā nepatīkami pārsteigusi ar samudrīto albumu „Maya”, bet pēc tam nedaudz reabilitējusies ar miksteipu „Vicki Leekx”, 2012.gada vasarā jaunu, pēc skaita ceturto, studijas plati cels galdā šrilankiešu izcelsmes britu repere M.I.A. Albums vēl gan esot tapšanas stadijā, bet šīs nedēļas sākumā ar lielu sprādzienu atklātībā tika nodots pirmais singls „Bad Girls”, kas patiesībā ir uzlabota „Vicki Leekx” dziesmas versija. Kamēr es rakstu šīs rindas, M.I.A. būs jau prezentējusi dziesmas video, bet svētdien arī uzstāsies Super Bowl pārtraukumā, kopā ar Madonnu izpildot viņas jaunāko singlu „Give Me All Your Luvin”. Skaidrs ir viens, 2012.gadā atraktīvā, politiski aktīvā un skandalozā mūziķe būs uzmanības centrā.


DJ Q - "Brandy & Coke" [Local Action]
(from f/c 12" vinyl "Brandy & Coke", out February 14th)

Tāpat kā pirms neilga laika modē bija samplēt 70’to gadu funk/soul mūziku un 80’to popmūziku, tagad moderni sāk kļūt citēt 90’tos gadus, šajā gadījumā – R’n’b. Britu pazīstamā dīdžeja DJ Q jaunākais singls balstīts uz 1995.gada dziedātājas Brendijas singla „Best Friend”. Hadersfīldas producents no grūvīga un soulīga treka dziesmu pārtapinājis par deju zālēm piemērotu 2-step/garage skaņdarbu. Vinila formātā uz leibla Local Action būs pieejams no 14.februāra.


Silver Swans - "Let It Happen" [Tricycle Records]
(available as a free download)

Sanfrancisko kolektīva Silver Swans oficiālajā biogrāfijā teikts, ka „Silver Swans ir trīs fiktīvi personāži no „Wonder Woman” stāstiem, un katram „Sudraba Gulbim” piemīt spēja radīt spēcīgus skaņu viļņus ar savām balsīm”. Turpat minēts, ka grupas skanējums meklējams kaut kur starp The Knife aukstumu un Ladytron melanholiju. Grūti iebilst. 2010.gadā izdots apvienības debijas albums „Realize The Ghost”, bet „Let It Happen” ir jaunākais grupas veikums, kas iespējams ieskandinās šogad gaidāmo otro albumu.


Blondes - "Wine" [Rvng Intl.]
(from f/c LP "Blondes", out February 6th)
(available as a free download)

Ar lielu nepacietību gaidu pirmdien iznākošo Bruklinas dueta Blondes albumu ar tādu pašu nosaukumu. Atzinības vārdus gaidāmajai platei veltījis arī Pitchfork, bet šopiektdien visus nošokēja Drowned In Sound, tās galvenā redaktora vārdā ieliekot jaunajam albumam 10/10! Tādu atzīmi Šons Adamss (Dis vadītājs) vēl neesot ielicis nevienam albumam. Blondes mūzikas kritiķi ievieto t.s. „hipsteru house” lauciņā, kurā jau atrodami liela daļa leiblu DFA un 100% Silk mākslinieki. Albuma „Blondes” aktuālais singls „Wine” nudien ir meistarīgs, skaņām bagāts un noskaņu tapinošs darbs, kas kaut kur pat sasaucas ar šīs Nedēļas Singla autora Džona Talabota daiļradi.


Daniel Rossen - "Silent Song" [Warp]
(from f/c EP "Silent Hour/Golden Mile", out March 19th)

Iekļuvis AMGmusic Janvāra Top 20 ar lirisko un uz klavierēm balstīto singlu „Saint Nothing”, grupu Department of Eagles un Grizzly Bears dalībnieks Daniels Rosens turpina iepazīstināt ar savu 19.martā gaidāmo solo EP „Silent Hour/Golden Mile”. Šis ir jaunākais skaņdarbs no tā – šoreiz uz akustiskās ģitāras balstītais „Silent Song”.



THREE REMIXES OF THE WEEK:

Maribou State - "Olivia" (MAO Remix) [Fat Cat]
(available as a free download)

Hohoooo! Esmu sagaidījis pirmo 2012.gada MASĪVO remiksu, pie kura nudien var noraut jumtu. Jau Londonas jaunā dub/bass kolektīva Maribou State oriģinālskaņdarbs „Olivia” ir gana jaudīgs un interesants darbs, bet tas, ko pielicis klāt man pilnīgi nezināmais miksētājs (miksētāja? Miksētāji??) Mao, ir vārdos grūti pastāstāms. Salīdzinot ar oriģinālu, krietni melnāks, smagnējāks un naksnīgās veikums, kuru izsaka viens atslēgas vārds – BASI! Plus eleganti, gandrīz Burial manierē iepītie vokāla sempli kopā ar basiem un melno grūvu nostrādā vienkārši nevainojami. Maribou State EP „Olivia” iznāks jau pirmdien. Vai tur būs iekļauts šis mikss, nemāku teikt, bet EP garām laist noteikti nevajadzētu.


Azari & III - "Reckless With Your Love" (Aston Shuffle Remix) [Modular]
(available as a free download)

Kanādas house duets Azari & III gatavojas kopīgai Austrālijas tūrei kopā ar Ņujorkas kolektīvu The Rapture. Par godu šim notikumam Azari & III leibls Modular Recordings piedāvā par velti Aston Shuffle rīmeiku grupas klasiskajam hītam „Reckless With Your Love”. Šis, protams, nav tik epohāls kā nu jau par klasiku saucamais 2010.gada Tensnake mikss, kurš bija nominēts 2010.gada AMGmusic balvai „Best Club Track”, bet tomēr pozitīvam deju solim noderēs.

Klausies treku Modular Records mājaslapā!


CREEP - "Animals" (Alpines Remix) [CREEP INTL]
(available as a free download)

2010.gada decembrī, kad Ņujorkas witch-house dueta CREEP debijas singls „Days” ietrāpīja 2.vietā AMGmusic Top 20, minēju, ka „2011.gadā par šo grupu noteikti vēl dzirdēsim”. Kļūdījos. Taču nu beidzot CREEP atrādījušies ar jaunu singlu, kam remiksu sagatavojuši mūsu lapā arī savulaik ļoti veiksmīgi atzīmējies duets no Londonas – Alpines.


VIDEO OF THE WEEK:

Die Antwoord – „I Fink U Freaky” [ZEF Records]
(dir. Roger Ballen & Ninja)

Ja Dienvidāfrikas dīvaiņu kolektīvs Die Antwoord nāk klajā ar jaunu video, tas vienmēr solās būt interesants, ja ne absolūti šokējošs un baiss. Izņēmums nav arī klips jaunākajam grupas singlam „I Fink U Freaky”, ko veidojis melnbaltās mākslas fotogrāfs Rodžers Bolens kopā ar pašu Die Antwoord līderi Nindžu. Die Antwoord otrais studijas albums „TEN$ION” veikalos jau nākamnedēļ!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru